‘Turkije bereikt limiet Syrische vluchtelingen’

De Turkse regering telt al 2 miljoen Syrische vluchtelingen op haar grondgebied. Ze worden opgevangen in tenten of containers, in kampen aan de grens. De limiet om humanitaire hulp te verstrekken is bijna bereikt, waarschuwt Turkije.

‘We zijn gevlucht voor de bombardementen en de brandstichting van het regime van president al-Assad’, zegt Helit, een Syrische schooldirecteur. ‘Ik ben naar drie verschillende steden in Syrië verhuisd om het conflict te ontlopen, maar er is in heel het land geen veilige plaats meer te vinden. Dus zijn we de grens met Turkije overgestoken.’

Helit belandde eind 2012 samen met zijn tien kinderen in het vluchtelingenkamp van Harran, op 20 kilometer van de Syrische grens. Harran was het laatste kamp dat de Turkse regering liet bouwen en geldt als het modernste. Er kunnen 14.000 mensen verblijven in 2000 containers.

Schooldirecteur

Meer dan dertig jaar lang was Helit schooldirecteur in zijn thuisland. Maar in maart 2011 brak in Syrië de oorlog uit. Nu staat hij in Harran aan het hoofd van een school voor 4700 kinderen van alle leeftijden.

Het vluchtelingenkamp is onderverdeeld in kleine gemeenschappen ter grootte van een wijk, met namen als Vrede en Broederschap. Van buitenaf gezien lijkt Harran misschien op een gevangenis, maar de poorten van het kamp zijn altijd open. Families kunnen het terrein verlaten, om bijvoorbeeld naar een winkelcentrum in de buurt te gaan.

De Syrische vluchtelingen in Harran hebben altijd geprobeerd om de levensstijl die ze in hun thuisland hadden, te behouden. Maar elk gezin heeft een triest verhaal: velen hebben familieleden verloren bij het conflict, anderen hebben familieleden die nog aan het front vechten tegen het regime.

Helit toont de klaslokalen en gemeenschappelijke ruimten waar Syrische leerlingen in de leeftijd van 13 tot 16 jaar oud vertoeven. De muren zijn versierd met schilderijen van de leerlingen, en zijn volgens de directeur een ‘uitdrukking van hun gevoelens en leed’.

Vrije verkiezingen

Verhalen zoals die van de schooldirecteur zijn te vinden in alle vluchtelingengemeenschappen nabij de Syrische grens, maar niet overal hebben ze de “luxe” om in containers te verblijven. In de meeste kampen leven gezinnen tot acht personen in tenten.

In Nizip, een belangrijke industriestad in Oost-Turkije, is er bijvoorbeeld een kamp dat onderdak biedt aan 10.700 Arabische Syriërs, meestal uit Aleppo en Idlib. Die twee steden zijn het doelwit van al-Nusra Front, een terreurgroep die banden heeft met Al Qaeda.

In het vluchtelingenkamp van Nizip loopt een interessant project waarbij bewoners van een gemeenschap de kans krijgen om hun eigen vertegenwoordigers te kiezen.

‘Dit was de eerste keer ooit dat ik mijn stem uitbracht’, verklaart Mustafa Kerkuz, een 57-jarige Syrische vluchteling uit Aleppo. ‘Ik begrijp nog niet goed hoe het hier precies werkt, maar in Syrië had je slechts één kandidaat en lag de uitslag op voorhand vast. Het maakte dus niet uit of je ging stemmen of niet.’

Volgens Demir Celal, de assistent-directeur van het kamp in Nizip, is het de eerste keer dat Syriërs vrij konden stemmen. ‘We willen hen leren wat vrije verkiezingen zijn.’

Limiet bereikt

Het aantal Syrische vluchtelingen in Turkije bedraagt nu 2 miljoen, aldus Veysel Dalmaz, coördinator voor de Syrische asielzoekers bij het ministerie van de Turkse premier. Hij waarschuwt dat de limiet wat betreft humanitaire hulp bijna overschreden is, en beklemtoont dat Turkije niemand uit Syrië weigert, en niet discrimineert op basis van de kant die vluchtelingen kiezen in het conflict.

De Turkse regering zou in totaal al meer dan 4 miljard euro hebben uitgetrokken voor humanitaire hulp. ‘Er was in de geschiedenis geen enkel land dat zoveel mensen heeft opgenomen in zo’n korte tijd, als bij deze migratie van Syrië naar Turkije’, concludeert Dalmaz.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.