Zeven tot tien jaar cel voor Egyptische journalisten

Na zes maanden voorhechtenis is de uitspraak in de Egyptische rechtszaak tegen drie journalisten van Al-Jazeera gevallen. Ze zijn schuldig bevonden aan valse berichtgeving, terroristische banden met de Moslimbroederschap en het in gevaar brengen van de nationale veiligheid.

  • © Heba Elkholy/AP De drie journalisten verdwijnen voor minstens zeven jaar achter de tralies. © Heba Elkholy/AP

Peter Greste, Mohamed Fahmy en Baher Mohamed zijn de namen van de drie journalisten die voor Al-Jazeera English verslag uitbrachten over de naweeën van het afzetten van president Morsi in juli vorig jaar. In december 2013 werden ze gearresteerd op verdenking van banden met de Moslimbroederschap, die kort daarvoor door het regime als terroristische beweging geklasseerd werd.

Journalistiek als misdaad

Voormalig BBC-correspondent Greste en ex-journalist bij CNN Fahmy zijn veroordeeld tot zeven jaar cel, terwijl Baher Mohamed een straf van tien jaar voorgeschoteld kreeg. Deze drie zijn echter niet de enige slachtoffers. In december vorig jaar verscheen een lijst met daarop twintig journalisten die de Egyptische regering als “terroristen” beschouwde, waaronder ook de Nederlandse journaliste Rena Netjes. Zij keerde in februari terug nadat ze beschuldigd werd van banden met de Moslimbroederschap. Ook zij is nu veroordeeld tot zeven jaar cel.

Geopolitieke pionnen

Omdat Al-Jazeera gefinancierd wordt door het invloedrijke Qatar, een land dat steeds aan de kant staat van de Moslimbroederschap, wordt kritiek van dat medium niet getolereerd door het nieuwe staatsapparaat. Amnesty International beschouwt de veroordeelde journalisten zelfs als pionnen in een geopolitiek steekspel. ‘Er zijn geen overtuigende bewijzen, en de journalisten lijken pionnen in handen van de autoriteiten in hun eeuwig durende strijd met Qatar,’ luidt het daar. Ze noemen vandaag een zwarte dag voor de mediavrijheid in Egypte.

Reporters Without Borders vindt de campagne van Amnesty International zeer waardevol. ‘We moeten werken als een internationale organisatie in deze vreselijke situatie. Niet alleen voor de westerse journalisten die het slachtoffer geworden zijn, maar ook voor de Egyptenaren die nog jaren in de cel moeten zitten.’ Over eventuele verdere acties kon de organisatie nog geen uitspraak doen.

Klimaat van onderdrukking

De uitspraak valt precies een dag na het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aan Caïro. Hij gaf aan de banden tussen beide landen te willen versterken na een gesprek met de nieuwe president Sisi. Opvallend is hoe Kerry de ondersteuning van de universele mensenrechten in Egypte onderstreept, waaronder ook de vrijheid van meningsuiting.

Deze zaak stelt de persvrijheid in Egypte echter in een negatief daglicht, en wijst op een klimaat van onderdrukking dat momenteel het land beheerst. Afgelopen zaterdag werden 183 aanhangers van de Moslimbroederschap en hun leider ter dood veroordeeld. Verder bracht ook The Guardian aan het licht dat er zo’n 400 Egyptenaren worden vastgehouden en gemarteld in de militaire gevangenis van Azouli sinds eind juli vorig jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.