Verkiezingskoorts grijpt om zich heen in Sri Lanka

Nu Sri Lanka zich opmaakt voor spannende verkiezingen, worden er overal weer cadeautjes uitgedeeld. Of de kandidaten ook werk gaan maken van serieus beleid tegen armoede, is de grote vraag.

  • President Mahinda Rajapaksa (CC BY-NC 2.0) Rajapaksa overhandigt de World No Tobacco Day Award vorig jaar aan Sirisena. President Mahinda Rajapaksa (CC BY-NC 2.0)

Zo tegen het eind van het jaar verandert Colombo altijd in een zee van lichtjes en versieringen. Maar dit jaar is het wel heel bar, zegt Priyantha Wakvitta, een inwoner van de hoofdstad, want niet alleen Kerstmis komt eraan, maar ook verkiezingen in januari. En dat betekent een stortvloed aan posters en ander pr-materiaal.

Sinds de verrassende aankondiging daarvan, een week geleden, zijn er in Colombo op z’n minst 1800 kartonnen uitsnedes verspreid van de president, Mahinda Rajapaksa. Als hoofd van de Vrijheidsalliantie was hij enorm populair sinds hij de Tamiltijgers wist te decimeren, waardoor in 2009 na drie decennia de burgeroorlog werd beëindigd. Maar economische tegenslag is een heel ander probleem, en zijn aanhang slinkt.

Spannende race

De grootste uitdager in de presidentiële race is Maithripala Sirisena, tot voor kort de algemeen secretaris van Rajapaksa’s eigen Vrijheidspartij. Hij stapte vorige week uit de regering en werd de kandidaat voor de samenwerkende oppositie. Het wordt spannend, want er zijn nu al acht partijen uit de coalitie gestapt. De sterke nationalistische partij Jathika Hela Urumaya, eens een vurige bondgenoot, heeft zich nu ook tegen de Rajapaksa’s gekeerd.

De postercampagne irriteert mensen als Wakvitta. ‘Ze besteden miljoenen om hun gezicht in de stad te verspreiden, terwijl ik moet knokken om mijn kinderen naar school te kunnen sturen’, zegt de vijftigjarige vader van twee. Hij heeft een eigen bakkerijtje in een voorstad van Colombo. Hij verdiende eerder wel 30.000 roepie (190 euro), maar dat loopt steeds verder terug. Dit jaar wilde hij een groentezaakje opzetten, maar hij verbrandde zijn handen en raakte zijn investering van 100.000 roepie (610 euro) kwijt.

Inflatie

Alle partijen gebruiken de verkiezingen voor de meest prachtige beloften, van subsidies tot hulppakketten.

De groei in het land is met 7,5 procent indrukwekkend, en de regering heeft een reeks grote infrastructurele projecten opgezet, zoals een nieuwe zeehaven en een luchthaven. Maar nog steeds leeft 6,7 procent onder de armoedegrens, en dat is sommige regio’s veel hoger. Het probleem is dat basisgoederen steeds duurder worden, vooral rijst. Door de droogte die elf maanden aanhield is de oogst de laagste in zes jaar.

In het noorden, waar de littekens van de burgeroorlog nog vers zijn, is de situatie nog erger. Ondanks enkele grote infrastructuurprojecten is de armoede diep. In het district Mullaithivu, waar vijf jaar geleden de laatste gevechten plaatsvonden, leeft 28,3 procent van de bevolking in armoede.

Met het oog op deze moeilijkheden gebruiken alle partijen de verkiezingen voor de meest prachtige beloften, van subsidies tot hulppakketten. Maar een serieuze aanpak van armoede zal op korte termijn niet worden gelanceerd. Integendeel, de onverwachte verkiezingen en de verrassende bekendmaking van een oppositiekandidaat creëren nu juist extra onzekerheid. De beurs duikelde maandag 2,3 procent omlaag, een teken dat investeerders willen afwachten wat er gebeurt.

Zekerheid

‘Investeerders, of ze nu uit binnen- of buitenland komen, houden van zekerheid’, zegt Anushka Wijesinha, een econoom bij het Instituut voor Beleidsstudies in Sri Lanka. ‘Dat is de laatste jaren redelijk goed opgebouwd, maar iedere verstoring daarvan wordt door investeerders zonder twijfel negatief beoordeeld. Die zullen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten gehouden.’

Volgens Wijesinha moeten de verkiezingen over langetermijnbeleid gaan, niet over kadootjes om stemmen te winnen. ‘Dat betekent een verschuiving van de aandacht voor subsidies, die op korte termijn misschien werken, naar het investeren in kennis en economische activiteiten.’

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.