Vijf opvallende uitspraken van econoom Ha-Joon Chang

Woensdag 2 juli komt de Zuid-Koreaanse econoom Ha-Joon Chang op uitnodiging van MO* en 11.11.11. naar een volle Beursschouwburg in Brussel om zijn nieuwe boek ‘Economie. De gebruiksaanwijzing’ voor te stellen.

  • (c) Lisa Develtere De Zuid-Koreaanse econoom Ha-Joon Chang (c) Lisa Develtere

Alle plaatsen zijn volzet, maar u kan via livestreaming meegenieten van dit debat over economie, globalisering en ongelijkheid. Kijk op woensdag 2 juli van 20u tot 21u30 op www.11.be/debat.

MO* publiceerde vorig jaar een groot tweedelig interview met Ha-Joon Chang. Vijf opvallende uitspraken uit dit interview:

1. “Naarmate mensen productiever worden, moeten ze ook minder lang gaan werken.”

2. “Wat de wereldeconomie vandaag heel erg verstoort, is die enorme beweeglijkheid van geldstromen. Die snelheid moet afgeremd worden. Minder vrijheid van kapitaalverkeer. Meer bedachtzaamheid bij de vrijheid van handel.”

3. “We moeten opnieuw nadenken over de manier waarop de samenleving vandaag is georganiseerd. Leren leven zonder groei, impliceert dat we de juiste dingen doen. Bijvoorbeeld door de vruchten van de productiviteitsgroei en het werk meer gelijkmatig te verdelen, door het werk en het samenleven aangenamer te maken.”

4. “Als je de economie echt wil stimuleren, moet je de banken nieuwe regels opleggen. Regels die hen verplichten geld te lenen aan kmo’s, te investeren in infrastructuur, regels die leiden tot een betere herverdeling van het inkomen.”

5. “Het heeft geen enkele zin om te proberen met China te concurreren inzake lonen, want wat komt er nadien? Vietnam en dan Ethiopië. Je kan dat spel nooit winnen. Wat is de zin van een rijk land te worden als je mensen arm zijn?”

Lees hier deel 1  en deel 2 van dat boeiende interview.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.