Vleermuizen zijn miljoenen waard voor rijstoogst

Vleermuizen blijken in Thailand van goudwaarde voor de landbouw. Duitse onderzoekers berekenden dat elk exemplaar dagelijks meer dan duizend insecten eet die schadelijk zijn voor de rijstoogst.

  • CC BY-NC-SA 2.0 IRRI Een onderzoekster duidt een door de planthopper aangetast stuk van een rijstveld aan in Vietnam. Vleermuizen kunnen een oogstverlies van 2900 ton per jaar voorkomen. CC BY-NC-SA 2.0 IRRI

De onderzoekers gingen de invloed na van de rimpellipvleermuis op de planthopper, een insect dat in heel Azië schade toebrengt aan de rijstoogst door zich tegoed te doen aan de wortels van rijstplanten.

Elke rimpellipvleermuis blijkt dagelijks zo’n 1.130 exemplaren van de planthopper te verorberen, en is zo haar gewicht in goud waard voor de rijstteelt. De wetenschappers berekenden dat de populatie van acht miljoen vleermuizen een oogstverlies van 2.900 ton rijst per jaar voorkomt. Dat is een oogst ter waarde van 1,2 miljoen dollar (0,86 miljoen euro) per jaar, genoeg om 26.000 mensen te voeden.

In de studie in het tijdschrift Biological Conservation, roepen de wetenschappers van de Universiteit van Göttingen de Thaise boeren op om het de vleermuizen naar de zin te maken, onder meer door nestkasten te plaatsen. Eén zo’n nestkast kan jaarlijks 700 kilogram oogst opleveren, schrijven ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.