Vliegen wordt pak turbulenter

Slecht nieuws voor mensen met vliegangst: de klimaatverandering maakt vliegen een pak avontuurlijker. De meest ernstige vorm van turbulentie kan in de tegen het einde van deze eeuw twee tot drie keer zo frequent voorkomen, blijkt uit Brits onderzoek.

ChicagoKoz (ORDSpotter) (CC BY-NC 2.0)

 

Turbulentie die sterk genoeg is om je uit je stoel te katapulteren als je gordel niet dicht geklikt is en alles wat los ligt door de cabine doet vliegen. Het komt nog niet zo vaak voor, maar volgens een studie door de Universiteit van Reading komt daar verandering in.

Met supercomputers simuleerden de wetenschappers wat de gevolgen zouden zijn voor de turbulentie op 12 kilometer hoogte bij het meest waarschijnlijke klimaatscenario. De conclusies zijn verrassend: terwijl lichte turbulentie met meer dan de helft toeneemt, nemen meer ernstige vormen veel sneller toe. Matig tot ernstige turbulentie met 127 procent, en de zwaarste categorie zelfs met 149 procent.

Straalstroom

De reden daarvoor is de toename van windschering binnen de straalstroom. De instabiliteit die daardoor ontstaat is een belangrijke oorzaak van turbulentie.

‘Voor de meeste passagiers is lichte turbulentie niets meer dan een vervelend ongemak, voor nerveuze reizigers kan het nu al heel onaangenaam zijn’, zegt atmosferisch wetenschapper Paul Williams. ‘Maar zelfs de meest geharde passagiers zullen gealarmeerd zijn door het vooruitzicht van een stijging met 149 procent qua ernstige turbulentie. Die is nu al een frequente oorzaak voor ziekenhuisopname van passagiers en luchtvaartpersoneel.’

De wetenschappers willen nog meer vluchten over de hele wereld analyseren en nagaan in welke mate de verschillen afhankelijk zijn van de seizoenen en de hoogte. Ze willen ook nagaan in welke mate verschillende klimaatscenario’s impact hebben op de turbulentie.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

Darren Puttock (CC BY-NC-ND 2.0)
Veertien flessenhalzen van de wereldwijde voedselvoorziening lopen in toenemende mate gevaar door de klimaatverandering.
DIVatUSAID (CC BY-NC-ND 2.0)
Zonnepanelen doen het minder goed in regio’s met een hoge luchtvervuiling, en dat zijn vaak net ook de regio’s die volop investeren in zonne-energie.
International Labour Organization ( ILO - OIT - BIT) Photo Collection (CC BY-NC-ND 2.0)
Wat was nu de oogst van de 106de Internationale Arbeidsconferentie vorige maand? Een slotbeschouwing van Chris Serroyen (ACV) vanuit het perspectief van de werknemers.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.