VN bekritiseren heropbouw Nepal na aardbeving

De heropbouw van Nepal na de verwoestende aardbeving van 25 april 2015 kan beter. VN-functionaris John Ging waarschuwde gisteren op een persconferentie onder meer voor tekortkomingen op gebied van huisvesting, discriminatie bij hulpverlening en schuldenkwijtschelding.

  • EU/ECHO/Pierre Prakash (CC BY-NC-ND 2.0) Nepal, één van de minst ontwikkelde landen ter wereld, heeft voor de volgende heropbouwfase 6 miljard euro nodig. EU/ECHO/Pierre Prakash (CC BY-NC-ND 2.0)

De impact van de aardbeving in het bergland is zeer groot. Ongeveer 8 miljoen Nepalezen zijn getroffen – bijna een derde van de bevolking – en 2,2 miljoen burgers zijn dakloos. Bovendien trof deze natuurramp de kinderen nog het meest: 1 miljoen Nepalese minderjarigen hebben volgens het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) geen vaste klas meer.

Bouwvallig

Eén van de grootste zorgen van de Verenigde Naties zijn de noodwoningen. Directeur Ging van het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) waarschuwt dat haast en spoed zelden goed is. “We moeten opletten dat hulporganisaties met het regenseizoen in aantocht zich niet gaan haasten met het bouwen van noodwoningen. Dat levert alleen maar slecht gebouwde constructies op. Tijdens de aardbeving van 25 april zijn veel van die slecht gebouwde constructies ingestort”, zegt de directeur.

Verder laat hij weten dat er van de benodigde 382 miljoen euro voor de heropbouw maar 46 procent is toegezegd. “De VN hopen dat de rest van het geld snel komt, want je kan de Nepalezen niet in de regen laten staan”, zegt de OCHA-directeur.

Discriminatie

Een ander heikel punt bij de hulpverlening is de behandeling van etnische minderheden en mensen uit de LGBT-gemeenschap. Human Rights Watch-onderzoeker Tej Thapa hoort de laatste tijd verhalen van minderheden die moeilijker hulp krijgen. Volgens haar hanteren hulporganisaties het neutraliteitsprincipe, waardoor elke gemeenschap hulp ontvangt maar wel afzonderlijk van elkaar. “Zo krijgen de Dalits (kastelozen, nvdr) andere hulp dan de hogere kastes”, aldus Thapa.

Ondanks geplande hervormingen van de Nepalese grondwet zit het kastensysteem nog steeds diep ingebed in de samenleving. “In de huidige versie zijn er te weinig wettelijke garanties voor vrouwen, minderheden en de persvrijheid”, stelt ze.

De Verenigde Naties spreken deze verhalen tegen. Volgens VN-vertegenwoordiger Jamie McGoldrick hebben de Nepalezen na de ramp elkaar geholpen zonder onderscheid te maken naar geslacht of andere kenmerken. De VN benadrukken ook dat de internationale humanitaire hulp gelijkmatig wordt verdeeld onder de Nepalese gemeenschappen.

Schuldenlast

Een laatste factor die de achteruitgang in de hand werkt zijn de enorme schulden die Nepal heeft uitstaan in het buitenland. Op dit moment bedraagt de schuld volgens cijfers van de Wereldbank 3,4 miljard euro. De bergstaat heeft tot nu toe nog geen akkoord kunnen bereiken over een verlichting van die schulden. Het land zal ook geen schuldenkwijtschelding krijgen van het rampenfonds van het IMF omdat het land “niet voldoet aan de eisen van het fonds”, zegt VN-vertegenwoordiger McGoldrick.

Nepal, één van de minst ontwikkelde landen ter wereld, heeft voor de volgende heropbouwfase 6 miljard euro nodig. Ongeveer 4 miljard euro is daarvan toegezegd op een internationale donorconferentie twee weken geleden, maar of de donorlanden hun beloftes houden is onzeker. “We vragen aan de lidstaten dat ze nog beter hun best doen”, zegt VN-directeur Ging.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.