VN lanceren #WildforLife tegen handel in bedreigde dieren

De Verenigde Naties hebben gisteren onder de noemer #WildforLife een campagne gelanceerd tegen de illegale handel in wilde dieren. De campagne wordt ondersteund door beroemdheden zoals het Braziliaanse topmodel Gisele Bündchen en de Afrikaanse voetballer Yaya Touré. 

  • Massmo Relsig (CC BY-NC-ND 2.0) De illegale handel in wilde dieren heeft tot gevolg dat bepaalde soorten met uitsterven worden bedreigd. Massmo Relsig (CC BY-NC-ND 2.0)

John Kay, oprichter van Steppenwolf, een Canadees-Amerikaanse rockband die bekend werd van de hit Born to be Wild uit 1968, gaf toestemming voor gebruik van dit nummer voor de campagne.

De illegale handel in wilde dieren heeft tot gevolg dat bepaalde soorten met uitsterven worden bedreigd, beroven landen van hun natuurlijk erfgoed en spelen internationale criminele netwerken in de kaart, stellen de Verenigde Naties in een persbericht.

De campagne werd gisteren (woensdag) gelanceerd tijdens de conferentie UNEA-2, de tweede VN-Milieuconferentie in Nairobi die nog tot en met vrijdag duurt. Het is de bedoeling miljoenen mensen te mobiliseren om een einde te maken aan de illegale handel.

Beroemdheden

Het initiatief wordt gesteund door verschillende beroemdheden, waaronder Gisele Bündchen, die zich al inzet voor het behoud van de zeeschildpad, Yaya Touré, die zich inzet voor olifanten en acteur Ian Somerhalder, die het behoud van schubdieren steunt. Zij zijn alledrie goodwill-ambassadeur van het VN-Milieuprogramma (UNEP). De campagne krijgt daarnaast steun van beroemdheden uit China, India, Indonesië, Libanon en Vietnam.

Tussen 2010 en 2012 werden in Afrika 100.000 olifanten gedood om hun ivoren slagtanden. Dagelijks worden drie neushoorns gedood en de westelijke zwarte neushoorn is al uitgestorven. Schubdieren of pangolins, die voorkomen in Afrika en Zuid-Azië, worden van alle zoogdieren het vaakst illegaal verhandeld. Mensapen zijn in sommige Afrikaanse landen al uitgestorven.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Het stoppen van de illegale handel is volgens de VN ook cruciaal voor het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), omdat de handel de biodiversiteit en bronnen van levensonderhoud van mensen aantast. SDG15 spreekt specifiek over de bescherming van wilde flora en fauna en de bijbehorende ecosystemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.