VN-lidstaten gaan werken aan wereldzeeverdrag

Na negen jaar talmen zijn de lidstaten van de Verenigde Naties overeengekomen om een bindend verdrag op te stellen dat het leven in de oceanen moet beschermen. Het Wereldnatuurfonds spreekt van een “beslissende stap vooruit voor het behoud van de oceanen.”

Jerry Reid

De lidstaten bereikten afgelopen weekend in de vroege zaterdagochtend overeenstemming, na vier dagen vergaderen en tegenstand van de Verenigde Staten, Rusland, Canada, Japan, Zuid-Korea en – tot op zekere hoogte – IJsland.

De High Seas Alliance, een coalitie van 27 organisaties en de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN), hebben in de afgelopen tijd sterk aangedrongen op onderhandelingen over het voorgestelde verdrag. Ze spreken dan ook van een doorbraak. Nu wordt een commissie samengesteld die volgend jaar van start moet gaan met het voorbereidende werk.

In 2017 moet de commissie aanbevelingen doen aan de Algemene Vergadering van de VN over een conferentie, die moet uitmonden in een internationaal bindend verdrag.

“Een voorwaarde voor consensus was dat er geen deadline gesteld zou worden aan de afronding van het verdrag”, zegt Karen Sack van The Pew Charitable Trust, een van de coalitieleden van de High Seas Alliance.

Gouden kans

In de internationale wateren, die bijna de helft van het aardoppervlak uitmaken, gelden nauwelijks regels en wetten. Sofia Tsenikli, beleidsadviseur Oceanen bij Greenpeace, zegt in een reactie dat zich nu een “gouden kans” aandient om wereldwijde standaarden op te stellen en efficiëntere samenwerking van de talloze organisaties die zich bezighouden met regulering van de visserij, winning van delfstoffen, scheepvaart en vervuiling.

Volgens de High Seas Alliance was een kleine groep landen aanvankelijk niet overtuigd van de noodzaak om nieuwe, bindende regels op te stellen. “Die minderheid heeft een sneller traject naar een verdrag tegengehouden, maar alle landen waren het erover eens dat er iets moet gebeuren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.