VN voorzichtig optimistisch over Ethiopische economie

Ethiopië doet het op economisch vlak niet slecht. De groei in het Oost-Afrikaanse land bedraagt jaarlijks meer dan 10 procent. Toch is voorzichtigheid geboden, waarschuwde de Industriële Ontwikkelingsorganisatie van de VN (UNIDO) gisteren op een conferentie in Wenen.

  • DFID UK (CC BY 2.0) Ethiopië is één van de snelstgroeiende economieën van het Afrikaans continent. UNIDO schat in een recente studie dat de economische groei tussen 2015 en 2018 gemiddeld 7,3 procent zal bedragen. DFID UK (CC BY 2.0)

Ethiopië is de tweede dichtstbevolkte natie in Afrika, maar het merendeel van de mensen woont op het platteland. Maar 17,5 procent van de bevolking leeft in verstedelijkte gebieden zoals de hoofdstad Addis Abeba. Niettemin is het land één van de snelstgroeiende economieën van het Afrikaans continent. UNIDO schat in een recente studie dat de economische groei tussen 2015 en 2018 gemiddeld 7,3 procent zal bedragen.

Scepsis

Volgens UNIDO blijft het grootste pijnpunt in de handel het transport van en naar het binnenland.

Tussen het jaar 2007/2008 en 2012/2013, verdubbelde het inkomen per hoofd van de bevolking tot 550 dollar. Het aantal mensen dat onder de nationale armoedegrens leeft, daalde van 38,9 procent in 2004 tot 29,6 procent in 2011. Desondanks blijft armoedebestrijding een belangrijke zaak, stelt de overheid.

Volgens UNIDO blijft het grootste pijnpunt in de handel het transport van en naar het binnenland. De havenstad Djibouti ligt op 781 kilometer afstand van Addis Abeba en de kosten van het transport over land zijn hoog.

Daarom heeft de VN-organisatie Ethiopië, samen met Senegal, uitgekozen als locatie voor een proefproject dat een stimulans moet geven aan de industrialisatie van het land. UNIDO-directeur Li Yong gelooft dat het Inclusive and Sustainable Industrial Development-programma (ISID) noodzakelijk is voor het uitroeien van armoede in het land. ‘Geen enkel land kan uit de armoede opklimmen zonder een hoogontwikkelde vorm van industrialisatie’, benadrukt hij. Bovendien is het verschil met andere ontwikkelingsprogramma’s dat het ISID-programma niet ten koste gaat van het milieu en de groeiwinst verdeelt onder de volledige bevolking.’

Conferentie

Om de voordelen van het ISID-programma nog eens in de verf te zetten, hield UNIDO van 4 tot 5 november een conferentie in Wenen. ‘De Verenigde Naties streven naar een rechtvaardige wereld waar natuurlijke bronnen zo optimaal mogelijk worden gebruikt. Inclusieve en duurzame ontwikkeling spelen hierin een sleutelrol’, verklaarde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon tijdens een openingstoespraak. Om dit doel te bereiken, zei Ban, moeten oude, niet-duurzame ontwikkelingsmodellen worden opgegeven.

Andere forumdeelnemers waren ook optimistisch over het ontwikkelingsplan maar tegelijk benadrukten ze het belang van goed leiderschap. Volgens hen kan het project alleen succes kennen als de Ethiopische en Senegalese overheid hun schouders onder het project zetten en vooral de ontwikkeling van de openbare infrastructuur niet uit het oog verliezen. Andere succesfactoren voor de economische groei in Ethiopië zijn de verhoging van de productiviteit in bestaande industriële sectoren zoals de textielproductie en leerlooierij, en het diversifiëren van de economische sectoren.

Op het slot van de conferentie spraken zowel de ambassadeurs van China, Japan en Italië als verschillende grootbanken hun steun uit voor het project. Ze beloofden het ISID-programma financieel te steunen via UNIDO.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.