Voedselcrisis in Malawi treft drie keer meer mensen dan gedacht

De minister van Landbouw van Malawi zegt dat door de aanhoudende droogte 8,4 miljoen van zijn landgenoten dit seizoen te maken krijgen met voedselonzekerheid, veel meer dan oorspronkelijk gedacht.

  • khym54 (CC BY 2.0) Bijna de helft van de bevolking van het land wordt geconfronteerd met honger na geen of lage oogsten. khym54 (CC BY 2.0)

George Chaponda, de minister van Landbouw, Irrigatie en Water zei vorige week in het parlement dat 8,4 miljoen Malawiërs te maken zullen krijgen met voedselonzekerheid tijdens het seizoen 2016/2017.

Zijn verklaring lag niet in dezelfde lijn als die van president Peter Mutharika. Tijdens zijn State of the Nation op 20 mei, sprak die nog over 2,8 miljoen mensen met honger.

El Niño

Het nieuwe en hogere cijfer volgt de meeste recente beoordeling van het Wereldvoedselprogramma (WFP). Hierin is sprake van meer dan acht miljoen Malawiërs die rechtstreeks getroffen worden in hun voedselvoorziening als een gevolg van El Niño.

Bijna de helft van de bevolking van het land wordt geconfronteerd met honger na geen of lage oogsten, een gevolg van de invloed van El Niño, het weerfenomeen dat eind vorig jaar de meeste delen van het zuiden en noorden van Malawi heeft getroffen.

Vernietigende overstromingen in het noorden van Malawi noopten de president nog in april om de noodtoestand uit te roepen.

Ook buurlanden getroffen

Maar de droogte kent geen grenzen. Ook Zimbabwe en nog andere landen in zuidelijk Afrika lijden onder de aanhoudende droogte. Naar schatting hebben in totaal 28 miljoen mensen in deze regio nu honger.

Als antwoord op de crisis heeft de Malawische regering plannen om een miljoen ton witte maïs in te voeren. Mensen die het zwaarst getroffen zijn door de droogte zullen tot maart 2017 aanspraak kunnen maken op dit noodvoedsel.

De regering is ook van plan om de irrigatie op te voeren op zowel commerciële als kleinschalige boerderijen. De bedoeling is om de eigen maïsproductie te verhogen.

Ambtenaren berekenden dat deze maatregel 18 miljoen dollar zal kosten.

Kinderen hardst getroffen

Ondertussen blijven de voedselprijzen dagelijks stijgen omdat de nationale munt, de kwacha, in waarde vermindert. Arme boerengezinnen beperken het aantal maaltijden per dag en verkopen eigendommen om te kunnen overleven.

Zoals wel vaker zijn het de kinderen die het hardst worden getroffen door de situatie. De statistieken over acute ondervoeding van het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) tonen een stijging van 100 procent van december 2015 tot januari 2016.

Unicef zegt dat het meer dan 4300 gevallen van ernstige ondervoeding heeft opgetekend in de maand januari van dit jaar, het dubbele van het aantal ondervoede kinderen in december 2015.

Mango’s, bananen en tabak

Mensenrechtenactivisten vinden het de hoogste tijd om experts in te schakelen. ‘Er is te veel politiek spel aan de gang en ook een te groot vertrouwen in maïs als gewas om deze crisis te bedwingen’, zegt Billy Mayaya van het Netwerk Recht op Voedsel. ‘De overheid moet de data van onafhankelijke groepen zoals het Malawi Vulnerability Assessment Committee (MVAC) meenemen in de beoordelingen of meer initiatieven aanmoedigen zoals het Green Belt Initiative (GBI), een manier om meer land te bewerken en opnieuw vruchtbaar te maken.’

In zijn State of the Nation sprak president Mutharika over het Green Belt Initiative en de prioriteit van de regering ‘om de productiviteit van geselecteerde hoogwaardige gewassen te verhogen’.

‘Ik ben verheugd dat de bouw van de irrigatie-infrastructuur en de suikerrietfabriek in het district Salima werd voltooid en dat de overheid een doorlopend contract heeft met Malawi Mango Limited over grond voor de productie van bananen en mango’s’, zei hij. 

Verder sprak de president nog over plannen van de regering om de productie van rijst te verhogen voor zowel consumptie als export en over plannen om de tabaksindustrie nieuw leven in te blazen.

Malawi steunt voornamelijk op de export van tabak voor buitenlandse inkomsten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.