Voor elke terreurdode in Pakistan een nieuwe school

Voor elk slachtoffer van de dodelijke aanslag vorige maand op een school in Pakistan wordt een nieuwe school gebouwd. De 141 nieuwe “vredesscholen” zijn een initiatief van de Burgerstichting (TFC), een Pakistaanse non-profitorganisatie.

DFID-UK (CC by-sa 2.0)

‘Wij dragen deze campagne op aan alle kinderen van Pakistan, hun recht op onderwijs en hun dromen over een vreedzame toekomst’, zei Syed Assaad Ayub Ahmad, ceo van TCF, bij de lancering van de campagne.

De taliban hebben tussen 2009 en 2012 in hun strijd tegen “westers en seculier onderwijs” meer dan 838 scholen verwoest. Ze eisten ook de verantwoordelijkheid op voor de bijna fatale aanslag op de tiener Malala Yousafzai, die zich inzette voor onderwijs voor iedereen, en proberen te voorkomen dat meisjes naar school gaan.

TFC, een organisatie die al sinds 1995 bestaat, heeft al duizend ‘schoolunits’ op haar naam staan. Dit zijn accommodaties voor basis- en voortgezet onderwijs waarin maximaal 180 leerlingen les kunnen krijgen. Ze staan in arme wijken van ongeveer honderd steden en dorpen in Pakistan. De 7.700 onderwijzers die in dienst zijn van de ngo geven les aan zo’n 145.000 leerlingen, volgens TFC-voorzitter Zia Akhter Abbas.

25 miljoen kinderen

In Pakistan volgen meer dan 25 miljoen kinderen geen onderwijs, waarvan meer dan de helft meisjes. Het TFC- initiatief kan in de komende jaren wellicht verandering brengen, vooral gezien het feit dat de overheid slechts 2,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uitgeeft aan onderwijs.

‘Het is onze taak om ervoor te zorgen dat niemand wordt uitgesloten op onze scholen’, zegt Abbas. ‘We geloven dat we de samenleving vanzelf zal veranderen als we al deze kinderen kunnen opvoeden tot verantwoordelijke volwassenen.’ De TFC-scholen zijn volgens hem een “baken van licht” die extremisme in de samenleving tegengaan.

Steun

Het project krijgt brede steun vanuit de Pakistaanse samenleving. De 24-jarige Usman Riaz, student aan het Berklee College of Music in Boston, maakte onlangs de opbrengst van concerten die hij geeft over naar de stichting. Hij noemt het plan om voor elk slachtoffer van de aanslag een school te bouwen ‘een mooie manier om de onschuldige slachtoffers eer te bewijzen.’

Er is echter meer nodig dan geld om het project te realiseren. Een nieuwe school kost, inclusief inrichting, ongeveer 128.000 euro. De totale rekening komt dus op zo’n 18 miljoen euro. TFC is er echter aan gewend veertig tot vijftig scholen per jaar te bouwen en verwacht dat de 141 scholen er binnen drie jaar staan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.