Vrijwilligers redden kinderlevens in landelijk Ghana

In afgelegen dorpen in Ghana gaan vrijwilligers de strijd aan tegen kindersterfte. Zij worden medisch opgeleid om kinderen met beginnende longontsteking of malaria te behandelen. Zestienduizend vrijwilligers boeken zo grote successen.

© IPS/Albert Oppong-Ansah

Vrijwillig gezondheidswerkster Zainab Abubakar (rechts) dient een medicijn toe aan de kleine Inusa.

Een paar jaar geleden was Zainab Abubakar nog een gewone vrouw zonder medische achtergrond, nu redt ze kinderlevens.

We bevinden ons in het landelijke gehucht Kpilo in de noordelijke provincie in Ghana. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt twaalf kilometer verderop en behandelt mensen uit 20 tot 40 gemeenschappen uit deze regio. In de hele noordelijke regio hebben minder dan 10 procent van de dorpen een eigen ziekenhuis.

In plaats van de lange reis naar het ziekenhuis te maken, brengen moeders hun zieke kinderen nu naar Abubakar. Zij kan kinderen die zweten, slap zijn en hoge koorts hebben onderzoeken en uitmaken of het om longontsteking of malaria gaat. Ook kan ze hen de juiste eerste behandeling geven en de medicatie voor later.

“In zo’n situatie zal ik het kind baden en een tablet amodiaquine in een kopje oplossen en het dat te drinken geven”, zegt ze. De moeder krijgt medicatie mee en wordt ook opgevolgd of die correct wordt toegediend.

Opsporen en behandelen

Tijdens de huis-aan-huis bezoeken geven de vrijwilligers ook nuttige info over gezondheid. Zo beklemtonen ze het belang van exclusieve borstvoeding, het slapen onder een klamboe en het wassen van de handen met zeep. Ernstige gevallen verwijzen ze door naar het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum.

Abubakar is een van de 16.500 dorpsvrijwilligers die werden opgeleid door de Ghanese Gezondheidsdienst (GHS) om veelvoorkomende kinderziekten in de landelijke dorpen op te sporen en te kunnen behandelen. De dienst voorziet hen ook van medicijnen die, hoewel gratis, door de meeste mensen in ontvangst worden genomen voor een symbolisch bedrag van een paar cent.

Het initiatief wordt ondersteund door het kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) en betaald door het Amerikaanse Bureau voor Internationale Ontwikkeling.

Abubakar en de andere vrijwilligers worden niet vergoed voor hun werk. Maar, zo zegt ze, ze voelt zich gelukkig als ze levens kan redden en ze is blij dat ze de gemeenschap op die manier kan dienen.

Kindersterfte terugdringen

Sinds 2007 worden vrijwilligers opgeleid om de kindersterfte terug te dringen in de vier provincies die slechte toegang hebben tot zorginstellingen: Noord, Upper East, Upper West en de Centrale regio. Longontsteking, diarree en malaria zijn er goed voor twee op de vijf sterfgevallen.

Volgens Unicef kan dit initiatief kindersterfte onder de leeftijd van vijf jaar door toedoen van longontsteking tot 70 procent kan terugdringen. Wat betreft de malaria-specifieke kindersterfte wordt geschat dat die kan worden teruggebracht met 40 tot 60 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.