VS vragen meer aandacht voor verzuring oceanen

De Amerikaanse regering vraagt meer aandacht van de internationale gemeenschap voor de verzuring van de oceanen. Ze wil het onderwerp voorleggen op de klimaattop in Parijs eind dit jaar.

  • USFWS/Jerry Reid (CC BY 2.0) Er is veel aandacht voor de stijgende zeespiegel, maar minder voor de snelle verzuring van het zeewater. USFWS/Jerry Reid (CC BY 2.0)

Ongeveer de helft van alle broeikasgassen die de mensheid produceert, wordt geabsorbeerd door de oceanen, die mee opwarmen met de klimaatverandering. Er is veel aandacht voor de stijgende zeespiegel, maar minder voor de snelle verzuring van het zeewater. Daardoor krijgen weekdieren het moeilijker om hun schelp of skelet te vormen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt het internationaal klimaatpanel (IPCC) daarom om in de volgende rapporten meer nadruk te leggen op de oceanen en de arctische ecosystemen.

‘Er is meer aandacht nodig voor de effecten van de klimaatverandering op de oceanen overal ter wereld’, zegt David Balton van het State Department in de Britse krant The Guardian. ‘We moeten daarop blijven hameren in de aanloop naar en tijdens de klimaattop in Parijs. Uiteindelijk zullen we onze manier van leven moeten veranderen om de planeet veilig te houden.’

John Kerry

Het is niet de eerste keer dat het Amerikaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken meer aandacht vraagt voor de oceanen. Begin vorig jaar, op de World Ocean Summit, riep de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry al op om dringend actie te ondernemen.

Kerry beschreef een plan rond drie punten: de zeereservaten, maatregelen tegen de instroom van afvalstoffen uit de landbouw en een wereldwijde inspanning om wetten te laten gelden op zee en zo de enorme illegale visvangst aan te pakken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.