VS werken aan nationaal plan verantwoord ondernemen

De Verenigde Staten gaan werken aan een nationaal actieplan op het gebied van verantwoord ondernemen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama bekendgemaakt. In het plan wordt de Amerikaanse invulling van richtlijnen van de Verenigde Naties uitgewerkt.
 

  • Samuel Mann (CC BY 2.0) 'We zullen erop letten of dit proces uitmondt in een plan dat echt werkt, in mechanismen die garanderen dat bedrijven overal verantwoord handelen.' Samuel Mann (CC BY 2.0)

De Verenigde Naties dringen er al langer bij landen op aan werk te maken van deze richtlijnen, de Guiding Principles on Business and Human Rights, maar tot nu toe deden slechts drie landen dat: Denemarken, Nederland en Groot-Brittannië.

In de marge van de Algemene Vergadering van de VN afgelopen week kondigde Obama aan dat zijn regering gaat beginnen met zo’n plan. Obama suggereerde dat duidelijkheid rond verantwoord ondernemen in het buitenland goed is voor alle betrokken partijen, inclusief de industrie en de plaatselijke bevolking. ‘Als er duidelijkheid is over de regels, als bedrijven niet hoeven te betalen om goederen te verschepen of een contract binnen te halen, zullen ze eerder investeren en dat betekent meer welvaart en banen voor iedereen’, zei de president.

Vervuiling

‘Dit kan een heel belangrijke stap zijn, maar we moeten eerst zien wat er precies op papier komt.’

Waarnemers verwachten volgend jaar een concepttekst. ‘Dit kan een heel belangrijke stap zijn, maar we moeten eerst zien wat er precies op papier komt’, zegt Arvind Ganesan, directeur van het programma business en mensenrechten bij mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. ‘We zullen erop letten of dit proces uitmondt in een plan dat echt werkt, in mechanismen die garanderen dat bedrijven overal verantwoord handelen.’

Amerikaanse bedrijven worden beschuldigd van een breed scala aan mensenrechtenschendingen, variërend van mijnbouwbedrijven die watervoorraden vervuilen tot beveiligingsbedrijven die ongewapende burgers doden. Het zijn vaak arme en gemarginaliseerde groepen in ontwikkelingslanden die hiervan het slachtoffer zijn.

In 2011 steunde de VN-Mensenrechtenraad unaniem de Guiding Principles, die bedoeld zijn voor alle landen en bedrijven die zowel in het binnenland als buitenland opereren. Formeel zijn er echter nog weinig stappen gezet. Eind juni riep de raad regering op om nationale actieplannen op te stellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.