Waarom ze vechten in de jungle van Calais

Donderdag is een groot gevecht uitgebroken in het vluchtelingenkamp van Calais, met als resultaat afgebrande woningen en 64 gewonden. De hoofdverantwoordelijken zijn naast voedseltekort ook de recente uitzettingen en slecht nieuws uit Engeland. ‘Vroeger leefden de verschillende etnische groepen in vrede samen.’

  • malachybrowne / Flickr - (CC BY 2.0) Ook in januari was het kamp er al slecht aan toe. In maart werd het zuidelijke deel van het kamp ontruimd, met alle gevolgen van dien. malachybrowne / Flickr - (CC BY 2.0)
  • malachybrowne / Flickr - (CC BY 2.0) Een vernielde tent in januari 2016. De overgebleven shelters staan bijzonder dicht bijeen. malachybrowne / Flickr - (CC BY 2.0)
  • malachybrowne / Flickr - (CC BY 2.0) Mannen bij een vuur in de 'jungle' van Calais, januari 2016. malachybrowne / Flickr - (CC BY 2.0)

Tweehonderd Afghanen en Soedanezen zijn donderdagnamiddag verwikkeld geraakt in gevechten. De aanleiding was een ruzie die ontstond toen het eten werd uitgedeeld. Ze gingen elkaar te lijf met knuppels en gooiden stenen. ‘Het is oorlog’, zeiden enkele bezorgde kampbewoners. ‘Er hebben zware rellen plaatsgevonden. Zo’n situatie is er eerder al geweest, maar nooit zo heftig als nu’, zei Fabienne Buccio, politieprefect van het departement Pas-de-Calais, bij een persconferentie. In maart eiste een rel nog 19 gewonden.

De politie zet traangas in wanneer ze bekogeld wordt met stenen.

Eens aangekomen hield de politie de vechtende groepen uiteen en zette traangasgranaten in toen ze bekogeld werd met stenen. Iets later brak er ook brand uit. Het is niet duidelijk of de brand is ontstaan omdat het traangas de gasvuurtjes in de woonsten tot ontploffing bracht, of de brand bewust werd aangestoken. Tegen de avond had de politie de situatie weer in de hand en was het vuur gedoofd. ’s Nachts waren er opnieuw enkele relletjes.

 

malachybrowne / Flickr - (CC BY 2.0)

Mannen bij een vuur in de ‘jungle’ van Calais, januari 2016.

De gebeurtenissen van donderdag in cijfers:

  • 57 vluchtelingen, 5 vrijwilligers en 2 politieagenten gewond - een tiental van hen in het ziekenhuis
  • Circa 100 shelters, 10 restaurants en 2 voedselverdeelpunten beschadigd of vernietigd door brand
  • Het nieuwe legal centrum vernietigd
  • 15 brandweerwagens en 20 politievoertuigen ter plaatse

‘Vroeger leefden de verschillende etnische groepen in vrede samen. Er waren af en toe strubbelingen, maar ze konden grotendeels goed samenwerken. Voor de tweede uitzetting [in maart 2016] viel het op dat vlak best wel mee’, vertelt Lieven Clarysse, een Vlaamse vrijwilliger van ngo l’Auberge des Migrants, via de telefoon. Hij is al vaak in de “jungle” van Calais geweest.

Hoe komt het dat er nu wel spanningen en gevechten ontstaan?

De Afghanen zijn teleurgesteld door slecht nieuws uit Engeland: een rechterlijke beslissing heeft bepaald dat Afghanistan, of toch tenminste Kaboel, een “veilig terugkeerland” is. Afghaanse asielzoekers in Engeland zullen dus teruggestuurd worden. Clarysse: ‘Ik heb de Afghaanse gemeenschap zien veranderen met die berichten uit Groot-Brittannië. Velen van hen hebben in Afghanistan voor het Brits leger gewerkt als vertaler, chauffeur of kok. Daardoor werden ze geviseerd en zijn ze niet meer veilig in hun thuisland. En dan krijgen ze te horen: ‘Jullie land is veilig, we sturen jullie terug.’’

‘Jullie land is veilig, we sturen jullie terug.’

De uitzettingen in maart hebben veel veranderd voor alle asielzoekers. Het zuidelijke deel van het kamp werd toen ontruimd. Sindsdien heeft slechts zestig procent van de mensen elke dag een maaltijd. Voedselverdeelpunten werden vervangen door voedseluitdelingen uit camions, die veel minder georganiseerd zijn.  ‘Er zijn dus ook mensen die al twee dagen geen eten gehad hebben. Dat geeft hen een heel ander soort overlevingsinstinct dan voordien’, zegt Clarysse.

malachybrowne / Flickr - (CC BY 2.0)

Een vernielde tent en graffiti in januari 2016. De overgebleven shelters staan bijzonder dicht bijeen.

In het noordelijke deel van het kamp, waar de gevechten plaatsvonden, leven bijna 3600 vluchtelingen. Elke dag komen er zo’n vijftig mensen bij. De vluchtelingen leven er op één tiende van de voormalige kampoppervlakte. Toen woonden er nog 7000 mensen. De leefruimte per persoon is dus vijf keer kleiner geworden. De shelters die bijzonder dicht bijeen staan, zijn daarvan het bewijs.

‘Nu leven de etnische groepen door elkaar, én heel dicht op elkaar. Dat creeërt spanningen.’

‘Vroeger kon ik door het kamp lopen en zeggen: ‘Hier wonen de Soedanezen, daar wonen de Eritreeërs, enzovoort’. Nu leven de verschillende etnische groepen allemaal door elkaar, én heel dicht op elkaar. Tel daar ontoereikende toegang tot eten bij op en je krijgt gegarandeerd spanningen’, vertelt Clarysse. ‘De leefomstandigheden worden met de week schrijnender en de spanning tussen de bewoners neemt daardoor toe.’

Vrijwillige hulporganisaties proberen daarom de komende dagen zoveel mogelijk tenten en hulpgoederen naar het kamp te krijgen om de hoogste nood te verhelpen. Ook Clarysse zal vanaf zaterdag tot en met 8 juni meewerken aan de wederopbouw van het kamp.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.