IJsberen verliezen geursporen naar voedsel door warmer weer

De klimaatverandering bedreigt ijsberen niet alleen door het smeltende ijs. Doordat de winden op de polen steeds sterker worden, zullen ze hun prooien moeilijker kunnen ruiken, blijkt uit Canadees onderzoek.

Mark Dumont (CC BY-NC 2.0)

 

Op basis van elf jaar aan satellietdata van 123 ijsberen in de canadese Hudson Bay stelden de wetenschappers vast dat de ijsberen op jacht een speciale techniek gebruiken die afhankelijk is van de wind.

‘Roofdieren zoeken prooien via hun geurspoor in de wind, en hun succes hangt af van hoe ze zich in relatie tot de wind voortbewegen’, zegt Ron Togunov van de Universiteit van Alberta. ‘Als zich mee met de wind verplaatst, dan blijft het in dezelfde luchtstroom. Door haaks op de wind te bewegen, kan hij steeds nieuwe geuren oppikken, waardoor hij dus sneller een prooi detecteert.’

De conclusies van het onderzoek bevestigen wat wetenschappers al lang vermoeden, omdat ook vogels en insecten dezelfde techniek gebruiken. ‘Mogelijk kan dat ook toegepast worden op andere roofdieren die gebruik maken van hun reukzin’, zegt Togunov.

Kalme nachten

Door de gps-coördinaten van de ijsberen in detail te vergelijken met de weergegevens, stelden de wetenschappers nog een tweede belangrijke conclusie vast: de ijsberen gebruiken de techniek vooral bij kalmere winden kalmer, omdat een bepaalde geur dan makkelijker te lokaliseren is.

De bevinding doet vrezen voor de toekomst van de dieren. Klimaatmodellen voorspellen immers veranderende windpatronen naarmate het klimaat warmer wordt. Daardoor kan het moeilijker worden voor de beren om hun prooien te vinden.

‘De windsnelheden gaan naar alle waarschijnlijkheid stijgen in de het Noordpoolgebied, waardoor jagen op geur moeilijker wordt‘, zegt Togunov. ‘IJsberen hebben nu al een slechtere conditie en minder vetreserves door de veranderende omstandigheden. Deze evolutie kan opnieuw hun conditie verslechteren, en ze daardoor ook agressiever maken tegenover mensen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.