‘Wereld moet zich herpakken tegen aids’

De wereld moet dringend de strijd tegen hiv/aids nieuw leven inblazen, zegt UNaids. Gebeurt dat niet in de volgende vijf jaar, dan dreigt de epidemie opnieuw sterk aan kracht te winnen.

UNPhoto (CC by-nc-nd.0)

Een bedlegerige aidspatiënte in Mozambique.

‘We moeten de harde waarheid onder ogen zien: als het huidige tempo van hiv-infecties aanhoudt, zal de huidige aanpak niet volstaan om te vermijden dat het aantal aidsdoden in veel landen stijgt binnen de vijf jaar’, zegt Peter Piot, directeur van de London School of Hygiene & Tropical Medicine, hoofdauteur van het rapport.

Voorkomen en genezen

Uit het rapport blijkt dat hiv-besmettingen niet snel genoeg dalen.

‘Een duurzame toegang tot geneesmiddelen uitbreiden is essentieel’, zegt Piot. ‘Maar we kunnen onszelf niet “wegbehandelen” uit deze aids-epidemie. We moeten ook de preventie-inspanningen vergroten, met name bij risicopopulaties, en tegelijk de wettelijke en sociale discriminatie wegwerken.’

Uit het rapport blijkt dat hiv-besmettingen niet snel genoeg dalen. In combinatie met de snelle bevolkingsaangroei in veel van de getroffen landen leidt dat tot een groter aantal mensen dat met hiv leeft en antiretrovirale middelen nodig heeft om in leven te blijven.

Kans

‘We moeten nu in actie schieten’, zegt Michel Sidibé, directeur van UNaids. ‘De volgende vijf jaar bieden een smal tijdsvenster om ons antwoord op de epidemie te versnellen en ze te beëindigen tegen 2030. Doen we dat niet, dan zullen de menselijke en financiële gevolgen catastrofaal zijn.’

Oeganda kent opnieuw een stijgend aantal infecties, deels te wijten aan de verminderde aandacht voor hiv-preventie.

Maar om de epidemie het hoofd te bieden, zijn enorme investeringen nodig. Het rapport schat dat alleen al het aanhouden van de huidige inspanningen in de getroffen Afrikaanse landen tot 2 procent van het bruto binnenlands product kan kosten, en minstens een derde van de uitgaven voor gezondheidszorg.

Het rapport is kritisch voor landen die tot voor kort een dalend aantal hiv-besmettingen hadden, maar gemakzuchtig geworden zijn. Zo kent Oeganda opnieuw een stijgend aantal infecties, deels te wijten aan de verminderde aandacht voor hiv-preventie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.