Wereldbank: Steenkool helemaal geen wapen tegen armoede

De Wereldbank veegt een belangrijk argument van de steenkoolindustrie van tafel: de vervuilende energiebron helpt armoede niet uit de wereld. Vrijwel tegelijk komt Oxfam in een nieuw rapport tot dezelfde conclusie.

  • Adam Kohn (CC by-nc-nd) Adam Kohn (CC by-nc-nd)

Steenkool-, olie- en gasbedrijven staan onder druk door de klimaatverandering, en proberen fossiele brandstoffen te verkopen als een “oplossing voor energie-armoede”, het gebrek aan energiebronnen dat ontwikkelingslanden afremt in hun groei. Peabody Energy, het grootste steenkoolbedrijf ter wereld, voerde zelfs aan dat steenkool de verspreiding van ebola heeft vermeden.

De klimaatgezant van de Wereldbank liet er in een toespraak geen misverstanden over bestaan: steenkool is een deel van het probleem, niet van de oplossing. 

Maar Rachel Kyte, de klimaatgezant van de Wereldbank, liet er in een toespraak in Washington geen misverstanden over bestaan: steenkool is een deel van het probleem, niet van de oplossing. De vervuilende energiebron eist hoge tol van de armste landen ter wereld, zei ze, zowel op het vlak van volksgezondheid als via de klimaatverandering, die een steeds hogere tol eist van de ontwikkelingslanden.

‘Er zijn meer dan een miljard mensen die geen toegang tot energie hebben’, zei ze op een beleidsforum over de Klimaatverandering. ‘We moeten de toegang tot energie uitbreiden, maar we moeten dat op de schoonst mogelijke manier doen. De sociale kost is immers ongekend schadelijk, en dat geldt ook voor de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.’

Oxfam

Vrijwel gelijktijdig met de uitspraken van Kyte publiceert Oxfam een nieuw rapport dat tot dezelfde conclusie komt. Oxfam beschrijft de gevolgen die steenkool heeft op lokale gemeenschappen en hoe het al bij al weinig elektriciteit tot bij arme bevolkingsgroepen krijgt. De meeste mensen zonder elektriciteit leven immers op het platteland, buiten bereik van conventionele elektriciteitsnetwerken.

Dat beeld contrasteert sterk met de impact van hernieuwbare energiebronnen, stelt Oxfam. Die hebben een onmiddellijke, positieve impact in enkele van de armste landen ter wereld. Zelfs in stedelijke omgevingen worden hernieuwbere energiebronnen steeds goedkoper en worden de nadelen van steenkool steeds duidelijker.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.