Wereldeconomie wordt snel klimaatvriendelijker (maar niet snel genoeg)

Terwijl de wereldeconomie vorig jaar groeide, daalde de uitstoot van broeikasgassen, vooral dankzij het verminderde gebruik van steenkool. Daardoor daalt de koolstofintensiteit van de wereldeconomie aan recordtempo, maar nog niet voldoende om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen.

  • Louis Vest (CC BY-NC 2.0) Louis Vest (CC BY-NC 2.0)
  • auddess (CC BY-NC 2.0) auddess (CC BY-NC 2.0)
  • spencer cooper (CC BY-ND 2.0) spencer cooper (CC BY-ND 2.0)

De zogenaamde CO2-intensiteit of koolstofintensiteit van de 20 grootste economieën – de verhouding tussen de CO2-uistoot en hun bruto binnenlands product – daalde vorig jaar wereldwijd met 2,8 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van PricewaterhouseCoopers. Die daling is veel groter dan de jaren voordien, toen de factor gemiddeld met zo’n 1,3 procent daalde.

Maar hoewel de wereldeconomie in sneltempo schoner wordt, is de daling niet groot genoeg om de meest rampzalige gevolgen van de klimaatverandering te vermijden. Daarvoor moet de CO2-intensiteit van de wereldeconomie met maar liefst 6,5 procent dalen.

‘De wereldeconomie decarboniseerde in 2015 aan een recordtempo, maar het is nog lang niet genoeg om de doelstelling van 2 graden Celsius te halen’, zegt Jonathan Grant, directeur Duurzaamheid en Klimaatverandering bij PwC. ‘Met elk jaar dat voorbijgaat, wordt de uitdaging groter. Om binnen het CO2-budget van 2 graden Celsius te blijven, moet de jaarlijkse reductie in CO2-intensiteit nu dalen met 6,5 procent. Vier jaar geleden was dat nog 5,1 procent.’

spencer cooper (CC BY-ND 2.0)

 

Steenkool

De grootste motor voor de wereldwijde daling was het sterk verminderde gebruik van steenkool in China, in de strijd tegen luchtvervuiling. De inzet op schone energie en efficiëntie ten nadele van steenkool deed de koolstofintensiteit van de Chinese economie dalen met 6,4 procent.

Naast China dragen ook de VS en Groot-Brittannië in grote mate bij aan het resultaat, met een daling van respectievelijk 4,7 en 6 procent. Ook in die landen is het verminderde gebruik van steenkool de belangrijkste factor. In Groot-Brittannië bijvoorbeeld daalde het gebruik van steenkool voor het tweede jaar op rij met maar liefst 20 procent.

auddess (CC BY-NC 2.0)

 

Parijs

‘Deze analyse toont eens te meer dat economische groei en de uitstoot van broeikasgassen niet onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn’, zegt Richard Black, directeur van de Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU).

‘Deze analyse toont eens te meer dat economische groei en de uitstoot van broeikasgassen niet onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn’

‘Het voorbije jaar is de wereldeconomie met 2,5 procent gegroeid, maar in de grootste economieën is die groei overtroffen door de snelheid waarmee de economieën decarboniseren. Dat is erg beloftevol nieuws in de week waarin het Klimaatakkoord van Parijs van kracht wordt: het toont dat het dominante paradigma van economische groei snel aan het veranderen is, en de doelstellingen van Parijs dus bereikbaarder worden.’

Dat het schrappen van steenkoolcentrales een eerste stap is in het klimaatvriendelijker maken van de economie ligt voor de hand. Het is relatief makkelijk om de erg vervuilende centrales te vervangen door hernieuwbare energie of minder vervuilende gascentrales. Maar de volgende stappen worden moeilijker, denken waarnemers. Dan zal de focus immers moeten verschuiven van de productie van elektriciteit naar andere sectoren, zoals de landbouw of transport.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.