Wereldmarkt bioproducten is 50 miljard euro waard

De markt voor bioproducten is wereldwijd 50 miljard euro waard. Dat blijkt uit een marktonderzoek van Organic Monitor in opdracht van de Internationale Vereniging voor Biolandbouw (IFOAM). De Amerikaanse markt is met 22,6 miljard euro veruit de grootste, Zwitsers geven er per capita het meeste aan uit. Ongeveer 80 procent van de bioboeren komt uit ontwikkelingslanden.

  • CC BY 2.0 ilovebutter Biologisch geteelde courgetten van een bioboerderij in Portsmouth, New Hampshire, VS. De Amerikaanse biomarkt is de grootste in de wereld. CC BY 2.0 ilovebutter

Op vraag van IFOAM zette marktonderzoeksbureau Organic Monitor enkele kerncijfers voor de wereldwijde biolandbouw op een rij. Daaruit blijkt dat in financiële termen de Amerikaanse markt de grootste is (22,6 miljard euro), gevolgd door Duitsland (7 miljard euro) en Frankrijk (4 miljard euro). De Zwitsers gaven in 2012 per capita het meest aan bio uit: 189 euro. In Denemarken is dat 159 euro, in Luxemburg 143. Volgens de onderzoekers is Europa de sterkste en meest solide groeimarkt wat biolandbouw betreft.

Net zoals de vorige jaren telt India het meeste biolandbouwers: ongeveer 600.000 in totaal. In Uganda zijn dat er 189.610, in Mexico 169.707 en in Tanzania 148.610. In heel de wereld wordt op 37,5 miljoen hectare bio geteeld, een toename van ongeveer 200.000 hectare in vergelijking met 2012. In Afrika groeide het bioareaal met zeven procent, in Europa met zes procent. In 88 landen bestaat er een wettelijk kader rond biolandbouw.

Ongeveer een derde van alle biolandbouwgrond bevindt zicht in Oceanië, nog een derde in Europa en 18 procent in Latijns-Amerika. In Australië is dat 12 miljoen hectare, waarvan 97 procent grasland, in Argentinië 3,6 miljoen hectare en in de Verenigde Staten 2,2 miljoen hectare. Nog opvallend is dat er in Oostenrijk op maar liefst 19,7 procent van het landbouwareaal bio wordt geboerd. Wereldwijd wordt er in tien landen op meer dan tien procent van het areaal biologisch geboerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.