Wereldwijd wordt steeds meer gas afgefakkeld

Het volume gas dat wereldwijd wordt afgefakkeld bij de productie van olie en gas is in de voorbije jaren gestegen, blijkt uit cijfers van de Wereldbank. Nochtans had de sector beloofd om de praktijk af te bouwen tegen 2030.

  • Ken Doerr (CC BY 2.0) Het volume gas dat wereldwijd wordt afgefakkeld bij de productie van olie en gas is in de voorbije jaren gestegen Ken Doerr (CC BY 2.0)

Rond olievelden komt vaak ook gas voor. Als een producent niet over de middelen beschikt om dat gas te verwerken, wordt het meestal gewoon verbrand. Dat affakkelen is niet alleen lokaal erg vervuilend, maar stoot ook CO2 uit: jaarlijks zo’n 350 miljoen ton.

Dat terwijl het gas eigenlijk gewoon gebruikt zou kunnen worden als brandstof. Uit cijfers van de Wereldbank blijkt dat de olie-industrie in 2015 alleen al 147 miljard kubieke meter gas heeft afgefakkeld – vergelijkbaar met het totale gasverbruik van Groot-Brittannië, Duitsland en Zwitserland samen. Mocht dat volume aan gas in energiecentrales worden verbrand, zou het heel Afrika van stroom kunnen voorzien.

Stijging

Tussen 2013 en 2015 is het totale volume gas dat zo wordt verspild gestegen met 4 procent, blijkt uit nieuwe cijfers van de Wereldbank. Dat is vooral te wijten aan de snelle groei van de olie- en gassector in Irak en de Verenigde Staten. Daardoor zijn besparingen in Nigeria, Libië en andere landen tenietgedaan.

Het cijfer is slecht nieuws voor de Wereldbank, die in 2002 het “Global Gas-Flaring Reduction”-partnerschap in de wereld had geroepen. De bank was daarin met grote olieproducten overeen gekomen om de praktijk af te schaffen tegen 2030.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

Nestor Galina (CC BY 2.0)
Argentinië gaat eindelijk in hernieuwbare energie investeren. Maar de energiecrisis is er zo groot, dat het land ook op fossiele brandstoffen blijft inzetten.
© Klimaatzaak
Dinsdag lanceerde Klimaatzaak een applicatie die het mogelijk maakt om online mede-eiser te worden. Al meer dan 8000 mensen sloten zich op die manier aan. 
NOAA Photo Library (CC BY 2.0)
Nederland neemt samen met Japan en de VN-milieuorganisatie (UNEP) het initiatief tot de oprichting van een topkenniscentrum over maatregelen die nodig zijn om te leren leven op een warmere planeet
© Project Drawdown
Project Drawdown, met haar optimistische doch –naar eigen zeggen– realistische toekomstvisie, beschouwt klimaatverandering niet als een dreiging, maar als een opportuniteit.&n
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.