‘Wereldwijde werkloosheid neemt verder toe’

De wereldwijde werkloosheid zal in de komende twee jaar verder toenemen, voorspelt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in een deze week verschenen rapport. De verzwakkende wereldeconomie brengt volgens de ILO aanzienlijke sociale uitdagingen met zich mee.

  • le Haricot / Flickr (CC by-nc-sa 2.0) Het kunstwerk “Depression Bread Line” aan het Franklin Delano Roosevelt Memorial le Haricot / Flickr (CC by-nc-sa 2.0)

Het rapport, The World Employment and Social Outlook – Trends 2016, voorspelt de economische gezondheid en werkgelegenheid in de wereld. De huidige daling van de economische groei is deels een gevolg van veranderingen in het macro-economische beleid in opkomende landen en ontwikkelingslanden, waaronder China. Het Aziatische land zet minder in op investeringen en door export gestimuleerde groei, en importeert minder. De Chinese import leverde lange tijd een bijdrage aan het wereldwijde economische herstel.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) leidt 1 procentpunt daling van het Chinese bruto binnenlands product (bbp) tot 0,3 procentpunt lagere groei in de rest van Azië. Een daling heeft ook invloed op een aantal Europese landen dat sterk afhankelijk is van export naar China.

Tegelijkertijd heeft de wereld ook te maken met een daling van de prijzen van basisproducten, in het bijzonder energie. De olieprijzen daalden afgelopen week tot onder 30 dollar per vat. In 2014 bedroeg de prijs nog 110 dollar. Dit heeft gevolgen voor exporteurs in landen als Brazilië en Rusland, landen die in een recessie zijn beland.

Kwetsbaar werk

‘De aanzienlijke vertraging in opkomende economieën, in combinatie met een sterke daling van de prijzen van basisproducten, heeft dramatische gevolgen voor de werkgelegenheid’, zei ILO-directeur Guy Ryder bij de presentatie van het rapport. De wereldwijde werkloosheid is vooral gestegen als gevolg van een verzwakte economie.

De vooruitgang is gestagneerd, vooral in ontwikkelingslanden.

In 2015 bereikte het aantal werklozen 197,1 miljoen, 27 miljoen meer dan voor de financiële crisis in 2007. Het werkloosheidsniveau zal in opkomende landen en ontwikkelingslanden naar verwachting met 4,8 miljoen stijgen in de komende twee jaar.

Dit vergroot niet alleen de inkomensongelijkheid, maar leidt ook tot onzekerheid voor mensen die werk hebben met wisselende inkomsten en beperkte sociale bescherming. Meer dan 46 procent van de werkenden wereldwijd leeft van dit soort “kwetsbaar werk”. Alleen al in Zuid-Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara gaat het om 70 procent van de werkende bevolking.

Hoewel het aantal werkenden dat in armoede leeft, is afgenomen sinds 2000, is de vooruitgang gestagneerd, vooral in ontwikkelingslanden.

Vluchtelingencrisis

De ILO beveelt aan om het macro-economische beleid en arbeidsorganisaties te versterken, en sociale vangnetten te ontwerpen om langdurige werkloosheid en armoede onder werkenden te voorkomen. Als de risico’s niet worden opgevangen, ontstaat er een verhoogd risico op sociale onrust. Ook in het licht van de Europese vluchtelingencrisis is het van groot belang om banen te creëren, zei Ryder.

‘De integratie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt is belangrijk, om de nieuwkomers te helpen een nieuw leven op te bouwen en hun sociale integratie te vereenvoudigen in de bestemmingslanden’, staat in het rapport.

Op de lange termijn, zegt de ILO, zal de instroom van migranten de Europese economieën helpen door tekorten aan arbeidskrachten op te vangen en compensatie te bieden voor de lage bevolkingsgroei. Het verschaffen van fatsoenlijk werk moet echter niet alleen gericht zijn op vluchtelingen in Europa. ‘Als het creëren van banen een centrale pijler onder het beleid is, vermindert dat niet alleen de werkgelegenheidscrisis en de sociale kloof, maar draagt dat ook bij aan een betere wereldeconomie en duurzamere economische groei.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.