Werk Rode Kruis Jemen in gevaar door dood hulpverleners

Afgelopen week werden in Jemen twee hulpverleners van het Rode Kruis gedood bij een aanslag. De hulporganisatie kwam ook al eerder onder vuur en bezint zich nu over haar operaties in het door oorlog geteisterde land.

  • Ibrahem Qasim (CC BY-SA 2.0) Luchtaanvallen van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie zijn grotendeels verantwoordelijk voor de dood van burgers en schade aan gebouwen. Ibrahem Qasim (CC BY-SA 2.0)

De slachtoffers, twee medewerkers van het internationale Rode Kruis, waren woensdag in de regio Amran in een konvooi op weg naar de hoofdstad Sanaa toen schutters het vuur openden. Eén medewerker stierf ter plaatse. Zijn collega overleed in een dichtbijgelegen ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het hoofd van de Rode Kruis-delegatie in Jemen, Antoine Grand, heeft de aanval scherp veroordeeld en noemt het een ‘doelgerichte actie tegen ons personeel’. Het is nog te vroeg, zegt hij, om iets te zeggen over de impact van de gebeurtenissen op het werk van het Rode Kruis in Jemen. ‘We moeten eerst deze onbegrijpelijke daad verwerken.’

Water en medicijnen

In de afgelopen maanden lag het Rode Kruis al vaker onder vuur. Op 25 augustus bestormden gewapende mannen de kantoren van de hulporganisatie in de zuidelijke havenstad Aden. Ze gingen ervandoor met geld, auto’s en andere spullen. Het was de elfde keer dat personeel en gebouwen van het Rode Kruis werden belaagd.

Het Rode Kruis levert voedsel, water en medicijnen aan burgers die klem zitten door gevechten tussen Houthi-rebellen en strijders die loyaal zijn aan de voormalige president Abu Mansur Hadi. Hij krijgt steun van een coalitie van Arabische landen onder leiding van Saoedi-Arabië. De gevechten hebben zich inmiddels verspreid naar 21 van de 22 provincies in Jemen. Meer dan 80 procent van de bevolking van 26,7 miljoen mensen heeft dringend humanitaire hulp nodig.

Oorlogsmisdaden

Luchtaanvallen van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie zijn grotendeels verantwoordelijk voor de dood van burgers en schade aan gebouwen. Mensenrechtengroepen zoals Amnesty International wijzen er echter op dat beide partijen in het conflict mogelijk schuldig zijn aan oorlogsmisdaden.

Hulporganisaties hebben moeite de bevolking te helpen, onder meer doordat de Rode Zee-haven op 20 augustus werd gebombardeerd door Saoediërs. De haven is een onderdeel van een belangrijke aanvoerroute voor hulpgoederen.

Grote delen van het land zijn momenteel ontoegankelijk. Afgelopen week zag het Rode Kruis zich na de aanval op haar kantoren gedwongen personeel uit Aden weg te halen. Gisteren verklaarde de organisatie tegenover de BBC dat personeel niet meer mag reizen ‘uit voorzorg.’

Dergelijke beperkingen hebben grote impact op groepen mensen die vrijwel volledig van de internationale gemeenschap afhankelijk zijn voor voedsel, opvang en medicijnen. Ongeveer 12 miljoen mensen hebben voedselhulp nodig en 20 miljoen mensen hebben geen schoon drinkwater.

Johannes van der Klaauw, coördinator Humanitaire Zaken voor Jemen bij de Verenigde Naties, noemde de schietpartij gisteren in een verklaring een ‘verwerpelijke daad’ die ‘opnieuw bewijst hoe noodzakelijk het is dat alle partijen zich houden aan hun verplichtingen onder de internationale humanitaire wetgeving om burgers te beschermen en hulpverleners een veilige werkomgeving te bieden.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.