Werknemers in groene kantoren presteren beter (en slapen ook beter)

Onderzoekers van de universiteit van Harvard hebben aangetoond dat duurzame gebouwen betere werknemers voortbrengen. Niet alleen zijn ze productiever, ze genieten ook van een betere nachtrust en zijn gezonder.

  • Thomas Chance CC BY 2.0 Ecodorp met woningen en kantoorruimtes Thomas Chance CC BY 2.0

Voor veel mensen geldt nog steeds dat ze het grootste deel van hun tijd doorbrengen op kantoor. De invloed van die werkplek op je welzijn was het onderwerp van een grootschalige studie die werd uitgevoerd door de universiteit van Harvard.

Uit de resultaten blijkt dat werken in duurzame, groene gebouwen de cognitieve capaciteiten en het welzijn van de werknemers verbetert.

Cognitieve functietest

De onderzoekers keken naar tien gebouwen in vijf Amerikaanse steden, waaronder een van de gebouwen van Harvard dat in 2012 bekroond werd met een certificaat van Leadership in Energy and Environmental Design (LEED), een ratingsysteem van de United States Green Building Council (USGBC) om de duurzaamheid van gebouwen te meten.

Proefpersonen die werken in moderne gebouwen met een certificaat van duurzaamheid tot 26 procent hoger scoorden op de cognitieve functietest.

Uit deze studie blijkt dat de proefpersonen die werken in moderne kantoorgebouwen met een certificaat van duurzaamheid tot 26 procent hoger scoorden op de cognitieve functietest dan de proefpersonen die in moderne maar niet-duurzame kantoorgebouwen werken.

Proefpersonen in de duurzame gebouwen hadden30 procent minder symptomen van het sick building syndrome -gezondheidsklachten hebben door bijvoorbeeld slechte binnenluchtkwaliteit.

Ook de slaapkwaliteit van de proefpersonen in duurzame gebouwen ligt volgens de resultaten 6 procent hoger.

Buildingomics

‘Ons doel is om de gezondheid van alle mensen in alle gebouwen te verbeteren’, zegt Joseph Allen van Harvard.

‘Ons doel is om de gezondheid van alle mensen in alle gebouwen te verbeteren’

‘Om dit mogelijk te maken, voegen wij bouwwetenschap samen met gezondheidswetenschap.

Dit noemen wij buildingomics, een aanpak die de totaliteit van factoren in gebouwen en hun omgeving bestudeert in effect op de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van mensen.’

De wetenschappers ontwikkelden een document met 9 richtlijnen voor een gezond gebouw. Er worden onder meer aanbevelingen gegeven over luchtkwaliteit, ventilatie, verlichting, vochtigheidsgraad en geluidsnormen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.