WHO: Luchtvervuiling kost Europa jaarlijks 1500 miljard

Luchtvervuiling kost Europa jaarlijks 1500 miljard euro door vroegtijdige overlijdens en ziekte. Dat is bijna een tiende van het bruto binnenlands product van de Europese Unie.

  • JBARRETO (CC by 3.0) JBARRETO (CC by 3.0)

In Europa is meer dan 90 procent van de burgers blootgesteld aan luchtvervuiling boven de normen die de Wereldgezondheidsorganisatie veilig acht. In 2012 alleen al leidde die blootstelling tot 482.000 vroegtijdige overlijdens door hart-, vaat- en longziekten.

De economische kosten van luchtvervuiling bedragen gemiddeld bijna een tiende van het bbp van de EU.

De economische kosten die daarmee gepaard gaan, zijn duizelingwekkend: vroegtijdige overlijdens alleen al zijn goed voor 1300 miljard euro, blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Het economisch verlies door ziekte brengt het totaal op 1500 miljard euro.

De economische kosten van luchtvervuiling bedragen daarmee gemiddeld bijna een tiende van het bruto binnenlands product (bbp) van de EU. In tien van de meer dan vijftig onderzochte landen in de regio stijgt dat aandeel zelfs boven de 20 procent van het bbp.

Drijfveer

‘De strijd tegen de gezondheidseffecten van luchtvervuiling brengt winst op’, zegt Zsuzsanne Jakab, regionaal directeur bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). ‘Deze cijfers vormen voor regeringen een dringende drijfveer om actie te ondernemen. Als verschillende sectoren het hierover eens worden, redden we niet alleen meer levens maar leveren de resultaten ook enorme hoeveelheden geld op.’

Deze week zijn in het Israëlische Haifa meer dan tweehonderd vertegenwoordigers bijeen om te overleggen over manieren om de luchtvervuiling tegen te gaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.