‘Stadsbewoners ademen te veel fijnstof in’

Meer dan 80 procent van de stadsbewoners wereldwijd ademt te veel fijnstof in. Dat blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar de situatie in 3000 steden.

  • Friends of the Earth Scotland (CC by 2.0) Friends of the Earth Scotland (CC by 2.0)

Steden in ontwikkelingslanden zijn het meest vervuild. Van de steden met meer dan honderdduizend inwoners in lage en middeninkomenlanden, voldoet 98 procent niet aan de gezondheidsstandaarden van de WHO. In landen met een hoog inkomen is dat 56 procent.

In snelgroeiende steden in het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en de westelijke Pacific is de luchtkwaliteit het slechtst, constateert de WHO. De concentratie fijnstof met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer (PM2,5) is het hoogst in India. Zestien van de dertig meest vervuilde steden liggen in dat land.

Als het gaat om grotere, iets minder gevaarlijke deeltjes (PM10), heeft India acht steden in de top 30. In deze steden ligt de concentratie fijnstof vaak vijf tot tien keer hoger dan het aanbevolen niveau.

Longproblemen

In China verbeterde de luchtkwaliteit sinds 2011. Dat land telt nog vijf landen in de top 30. De meest vervuilde stad is Onitsha, een havenstad in Nigeria. Daar werd een concentratie van 600 microgram fijnstof (PM10) per kubieke meter gemeten, ongeveer twintig keer meer dan de WHO-standaard.

De WHO heeft te weinig meetpunten in Afrika om de vervuiling op het hele continent goed in beeld te brengen.

Tussen 2008 en 2013 steeg de concentratie fijnstof in de lucht wereldwijd gemiddeld met 8 procent, zegt de WHO. ‘Sulfaten, nitraten en roet kunnen diep in de longen terechtkomen en in het cardiovasculaire systeem’, zegt de gezondheidsorganisatie in een verklaring. ‘Dat levert grote risico’s op voor de menselijke gezondheid.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.