Tegen 2030 wereldwijd verdubbeling aantal gezondheidswerkers nodig

Er zijn dringend investeringen nodig in de wereldwijde gezondheidszorg, om een tekort van 18 miljoen gezondheidswerkers in 2030 te voorkomen. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

  • DFID (CC BY-SA 2.0) 'Investeren in zorg, betaalt zich driedubbel terug in gezondheid' DFID (CC BY-SA 2.0)
  • World Bank (CC BY-NC-ND 2.0) 'Investeren in zorg, betaalt zich driedubbel terug in gezondheid' World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
  • Ericsson (CC BY-NC-ND 2.0) 'Investeren in zorg, betaalt zich driedubbel terug in gezondheid' Ericsson (CC BY-NC-ND 2.0)

De WHO baseert zich op een rapport van een commissie onder voorzitterschap van de Franse president François Hollande en de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. Zij presenteerden gisteren (dinsdag) hun bevindingen aan de Verenigde Naties.

‘Veel te lang hebben landen gezondheidswerkers als de zoveelste kostenpost gezien, en niet als investering die zich driedubbel terugbetaalt op het gebied van gezondheid, economische groei en wereldwijde volksgezondheid.’

Investeringen in de wereldwijde gezondheidszorg zijn nodig om vooruitgang te boeken op het gebied van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Vergrijzing en een groei van het aantal mensen met niet-overdraagbare ziekten brengen met zich mee dat tegen 2030 ongeveer 40 miljoen extra gezondheidswerkers nodig zijn. Dat is een verdubbeling van het huidige aantal.

De meeste banen worden naar verwachting gecreëerd in de rijke landen. Zonder actie zal er een tekort ontstaan van naar schatting 18 miljoen gezondheidswerkers in lage en middeninkomenlanden.

Investeringen in de gezondheidszorg betalen zich uit, stelt de commissie. ‘Veel te lang hebben landen gezondheidswerkers als de zoveelste kostenpost gezien, en niet als investering die zich driedubbel terugbetaalt op het gebied van gezondheid, economische groei en wereldwijde volksgezondheid’, zei Margaret Chan, directeur van de WHO, gisteren bij de presentatie.

In de gezondheidszorg komen steeds meer banen bij. In de lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), groeide de werkgelegenheid in de sector met 48 procent tussen 2000 en 2014.

De commissie beveelt onder meer aan om meer aandacht te besteden aan ziektepreventie en ambulante, efficiënte, betaalbare zorg van hoge kwaliteit. Ook zouden kostenbesparende communicatiemiddelen ingezet kunnen worden en kan de samenwerking tussen verschillende sectoren op nationaal en internationaal niveau verbeterd worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.