Wonen in de stad blijft uw gezondheid schaden

Luchtvervuiling blijft een ernstige impact hebben op Europeanen, met name in de steden. Dat blijkt uit een rapport van het Europese Milieuagentschap EEA.

  • Smog hangt als een dik deken boven Londen. De vervuiling veroorzaakt jaarlijks 467.000 vroegtijdige overlijdens in Europa.

Maar liefst 85 procent van de Europese stedelingen is blootgesteld aan te hoge waarden van fijnstof, waarschuwt het agentschap in een omvangrijk rapport op basis van metingen in vierhonderd steden. Blootstelling aan fijnstof kan hart- en vaatziekten, astma en longkanker veroorzaken of erger maken. De vervuiling veroorzaakt jaarlijks zelfs 467.000 vroegtijdige overlijdens in Europa.

Stikstof en ozon

Uit de metingen blijkt dat de situatie in de voorbije jaren wel licht is verbeterd, maar dat fijnstof het grootste gezondheidsrisico in Europa blijft. Ook stikstofoxide en ozon blijven gevaarlijk, met jaarlijks respectievelijk 71.000 en 17.000 vroegtijdige overlijdens.

‘De verminderde uitstoot heeft tot verbeteringen geleid in de luchtkwaliteit, maar niet genoeg om onaanvaardbare schade aan de menselijke gezondheid en het milieu te vermijden’, zegt de Belg Hans Bruyninckx, directeur van het agentschap. ‘We moeten de oorzaken aanpakken, en daarvoor is een fundamentele en innovatieve transformatie nodig van onze mobiliteits-, energie- en voedingssystemen. Dat proces vraagt actie van ons allemaal, inclusief de overheid, bedrijven, burgers en de wetenschap. ’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.