WWF-medewerkers in Virunga krijgen doodsbedreigingen

Medewerkers van het Wereldnatuurfonds (WWF) in het Congolese Virungapark hebben dreigtelefoons gekregen omdat ze zich verzetten tegen olieboringen in het park. De organisatie neemt de dreigementen zeer ernstig na de moordpoging op Emanuel de Merode, de directeur van het park.

  • CC CC BY-NC-SA 2.0 weesam2010 Een berggorilla in het Oegandese deel van Virunga. Het WWF verzet zich tegen tests die olie in het Congolese deel van het park moeten opsporen. CC CC BY-NC-SA 2.0 weesam2010

Twee medewerkers van het WWF-bureau in Goma werden opgebeld door onbekenden die dreigementen uitten en “het hoofd” eisten van een van de medewerkers. De bellers maakten duidelijk dat de Merode wel ontsnapt was, maar dat het met de WWF-medewerker raak zou zijn.

De dreigementen nemen toe sinds de moordpoging vorige maand op de directeur van het park, de Belg Emmanuel de Merode. Hij werd in een hinderlaag gelokt en kreeg verschillende kogels in de buik. Volgens WWF hebben ook andere activisten en organisaties dreigtelefoons, brieven en sms-en gekregen.

Het WWF dringt er bij de Congolese overheid op aan om alles in het werk te stellen om de daders van de aanslag en de dreigtelefoons te vatten.

Britse oliemaatschappij

Het Nationaal Park Virunga is vooral bekend als thuis van de extreem zeldzame berggorilla. De spanningen lopen hoog op in het park nu de Britse oliemaatschappij Soco International PLC er seismische tests uitvoert op zoek naar olie. Het WWF verzet zich tegen die tests en alle olieverkenningen in het park, dat op de lijst van Unesco-Werelderfgoed staat.

Intussen groeit de tegenstand wereldwijd tegen de plannen van Soco. Nobelprijswinnaar Desmond Tutu sprak zich uit tegen de boringen, net als Richard Branson van Virgin en Howard G. Buffett, zoon van investeerder Warren Buffett. Vorige week nog herhaalde een Britse vertegenwoordiger in de Democratische Republiek Congo dat Groot-Brittannië zich verzet tegen de tests.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.