Yellowstone maakt 900 bizons af

Het Yellowstone Park in de VS wil deze winter negenhonderd bizons afmaken om de populatie op peil te houden. Intussen wordt volop uitgekeken naar mogelijkheden om de overtollige dieren in de toekomst elders uit te zetten.

Vooral bizons die het buiten de grenzen van het park gaan zoeken, zullen afgemaakt worden.

De bizons in het Yellowstone National Park vormen de enige genetisch zuivere populatie in de hele VS, die de massaslachting in de negentiende eeuw overleefd heeft. Momenteel grazen er zo’n 4900 bizons in het enorme natuurpark, maar dat aantal wordt dus met bijna een vijfde verminderd.

Een populatie van 3000 tot 3500 dieren zou nog beter zijn, omdat die kan overleven in het park zonder bijkomende voeding, en toch groot genoeg is om genetische diversiteit te garanderen en prooi voor de vleeseters in het park te vormen.

Vooral bizons die het buiten de grenzen van het park gaan zoeken, zullen afgemaakt worden. Ongeveer de helft van de bizons in Yellowstone is besmet met brucellose, een ziekte die onder meer miskramen veroorzaakt bij runderen. Veehouders rond het park vrezen dat ook hun koeien besmet zullen raken.

Uitzetten

Sinds de introductie van de beheersplannen in 2002 zijn al duizenden bizons afgemaakt in en rond het park. Maar als het van de Amerikaanse parkdiensten afhangt, draaft de bizon binnenkort weer vrij rond op de Amerikaanse prairie.

Ooit graasden miljoenen bizons op de uitgestrekte vlakten in het westen van de VS, maar de dieren zijn er sinds het einde van de negentiende eeuw niet meer geweest. Het parkbeheer van Yellowstone wil daar in samenwerking met inheemse groeperingen en milieuactivisten verandering in brengen en het dier opnieuw introduceren in zijn voormalige habitat.

In de voorbije jaren zijn al enkele tientallen dieren verhuisd naar twee indianenreservaten in Montana, en een recent rapport van de Amerikaanse overheid besluit dat de dieren mogelijk opnieuw uitgezet kunnen worden in onder meer Colorado, Arizona, New Mexico, Nebraska and South Dakota, zonder daarbij een gevaar te vormen voor het vee.

Rich Flynn (CC BY-NC-SA.0)

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.