Zeeafval schaadt meer dan 800 diersoorten

Afval in zee is schadelijk voor meer dan 800 diersoorten en veroorzaakt grote economische schade in veel landen, blijkt uit een rapport dat maandag 5 december is gepubliceerd door de Verenigde Naties (VN).

  • Bo Eide CC0 1.0 Bo Eide CC0 1.0

In het rapport staat dat het aantal soorten dat schade lijdt van plastic en ander afval in zee, sinds 2012 gestegen is van 663 tot 800. Diersoorten zoals vissen, vogels, reptielen en zoogdieren lijden onder de vervuiling, die ook een steeds grotere bedreiging vormt voor de menselijke gezondheid.

Plasticafval bestaat voor het grootste deel uit voedselverpakkingen, plastic flessen, rietjes, plastic zakken en sigarettenpeuken en vooral de filters. Dieren slikken het plastic in, of ze stikken erin. Volgens de onderzoekers slikt 40 procent van de walvisachtigen en 44 procent van de zeevogels zeeafval in.

Zeeafval grootste bedreiging

Acht procent van de wereldwijde olieproductie wordt gebruikt om plastic voorwerpen te maken. Sommige plastic producten, zoals zakjes, worden vaak slechts eenmaal gebruikt voordat ze bij het afval belanden.

De jaarlijkse plasticproductie is gegroeid van 1,5 miljoen ton in de jaren vijftig tot 288 miljoen ton in 2012. Twee derde van de productie vindt plaats in Oost-Azië, Europa en Noord-Amerika.

De kosten van reparaties aan schepen, opruimen van afval en teruggelopen toerisme als gevolg van vervuilde stranden, lopen in de miljarden dollars.

Zeeafval heeft negatieve gevolgen voor de visserij, scheepvaart en het toerisme.

De kosten van reparaties aan schepen, opruimen van afval en teruggelopen toerisme als gevolg van vervuilde stranden, lopen in de miljarden dollars.

‘Ik hoop dat dit rapport regeringen en andere partijen de informatie verschaft die nodig is om actie te ondernemen’, zegt Braulio Ferreira de Souza Dias, directeur van de Conventie inzake Biodiversiteit (CBD).

Zeeafval is volgens hem een van de belangrijkste bedreigingen voor mariene ecosystemen en veerkrachtige oceanen zijn essentieel voor duurzame ontwikkeling.

De auteurs van het rapport adviseren regeringen en burgers om minder afval te veroorzaken. Dat kan door minder plastic verpakkingen te gebruiken, consumenten te laten betalen voor eenmalig gebruik van plastic producten, en plastic zakken en microplastics -zoals bijvoorbeeld in cosmetica- te verbieden.

Ook zou er steun moeten komen voor de ontwikkeling van alternatieve producten die volledig afbreekbaar zijn, en moet hergebruik gestimuleerd worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.