Zeevogels eten plastic omdat het lekker ruikt

Zeevogels zijn niet alleen aangetrokken tot stukjes plastic omdat die er zouden uitzien als een lekker hapje. Het plastic blijkt ook te ruiken naar kril, het favoriete voedsel van de vogels.

  • Norkrill CC BY-NC-ND 2.0 Zeevogels eten plastic omdat het ruikt naar kril Norkrill CC BY-NC-ND 2.0
  • PAL LTER CC BY-SA 2.0 Zeevogels eten plastic omdat het ruikt naar kril PAL LTER CC BY-SA 2.0

Plasticvervuiling is een enorm probleem dat alle wereldzeeën treft. In de ergste regio’s hebben negen op de tien zeevogels stukjes plastic in de maag. De stukjes zijn van de meest uiteenlopende aard, van plastic zakjes en ballonnen tot stukjes van visnetten en aanstekers.

Tot nog toe namen wetenschappers aan dat het plastic vooral visueel aantrekkelijk was voor vogels, die ze zouden verwarren met bijvoorbeeld voedzame viseitjes. Nu blijkt dat ook de geur van drijvend plastic lijkt op die van echt voedsel.

Plastic met krilsmaak

Op de stukjes plastic stapelen zich algen op die een gelijkaardige geur afgeven als kril, het voedsel van veel soorten zeevogels. Vooral soorten voor wie de reukzin belangrijk is tijdens de jacht, zoals de albatros, zijn bijgevolg erg kwetsbaar.

‘Dieren hebben meestal een goede reden voor de beslissingen die ze nemen’, zegt hoofdauteur Matthew Savoca van de University of California, Davis.

‘Als we echt willen begrijpen waarom dieren plastic eten, moeten we nadenken over de manier waarop ze hun voedsel opsporen.’

‘Als we echt willen begrijpen waarom dieren plastic eten, moeten we nadenken over de manier waarop ze hun voedsel opsporen.’

De wetenschappers plaatsten drie van de meest voorkomende soorten plastic, twee soorten polyethyleen en stukjes polypropyleen in een net, vastgebonden aan een boei in de oceaan.

Drie weken later werd het materiaal opgehaald om geanalyseerd te worden.

De onderzoekers trokken daarvoor naar Departement Wijnbouw en Oenologie van de universiteit, dat over chemische detectoren beschikt die doorgaans gebruikt worden om het boeket van wijnen te analyseren.

Met die apparatuur kon het team vaststellen dat het plastic sterk rook naar dimethyl sulfide (DMS), een zwavelverbinding die wordt afgegeven door algen die zich op het plastic vastzetten. Het DMS komt vrij als de algen worden opgegeten door kril, een van de favoriete maaltijden van de zeevogels.

‘Deze studie toont dat ook soorten die niet veel aandacht krijgen, zoals sommige soorten stormvogels en pijlstormvogels, naar alle waarschijnlijk ook getroffen worden door de plasticvervuiling’, zegt Gabrielle Nevitt, die de studie begeleidde.

‘Sommige van die soorten nestelen in ondergrondse holen en zijn moeilijker te bestuderen. Maar afgaande op hun jachtstrategie, blijkt uit deze studie dat ze waarschijnlijk heel wat plastic inslikken en bijzonder kwetsbaar zijn voor plasticvervuiling.’

Het onderzoek verscheen in het vakblad Science Advances.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.