Zimbabwanen verliezen vertrouwen in politieke leiders

Het rommelt in de twee grootste partijen van Zimbabwe. Terwijl er een machtsstrijd aan de gang is over de opvolging van de stokoude president Mugabe, eist een deel van de oppositie het ontslag van hun leider Tsvangirai. Zo verliezen de Zimbabwanen hun vertrouwen in de politiek.

  • © IPS/Jeffrey Moyo Een verkiezingsrally van het MDC van Morgan Tsvangirai bij de verkiezingen van juli 2013. Het wantrouwen in de politiek in Zimbabwe ligt hoog. © IPS/Jeffrey Moyo

Leroy Muzamani is een marketeer uit de voorstad Highfield. Hij heeft nog nooit een baan gehad waarvoor hij is opgeleid, en vindt dat de schuld van de Zimbabwaanse regering, die haar prioriteiten niet zou kennen. “We moeten altijd op zoek naar tijdelijke baantjes, maar die zijn er niet. Sinds de verkiezingen in 2002 hopen velen van ons dat de politieke leiders het probleem van de werkloosheid zouden aanpakken, maar helaas…”

Veel Zimbabwanen zoals Muzamani verliezen alle hoop in het politieke systeem van hun land. “We vragen ons af wie de dynamiek van het beleid echt ten goede zal verbeteren. De meeste politieke partijen zitten gevangen in een interne machtsstrijd.”

Opvolgingsstrijd

De regerende partij Zanu-PF van Robert Mugabe wordt verscheurd door groepen die strijden om de opvolging van de negentig jaar oude president. Een factie zou onder leiding staan van vicepresident Joyce Mujuru. De secretaris van juridische zaken van Zanu-PF, staat naar verluidt aan het hoofd van de andere factie.

Oppositiepartij MDC-T heeft dan weer af te rekenen met leden die het ontslag eisen van leider Morgan Tsvangirai, als gevolg van zijn slechte verkiezingsresultaten sinds 2002.

“Er is steeds meer verwarring bij de doorsnee Zimbabwanen over welke politieke leiders ze kunnen vertrouwen: ze twijfelen aan Mugabe, maar net zo goed aan Tsvangirai”, zegt politiek analist Whatmore Makokoba.

Waterloo

Ook het middenveld is sceptisch over de toekomst van de grootste partijen in Zimbabwe. “Door de verdeeldheid binnen Zanu-PF en MDC-T oogt de toekomst voor deze partijen onzeker. Allebei steven mogelijk af op hun Waterloo”, denkt Claris Madhuku, directeur van het Platform for Youth Development, een lokale lobbygroep voor democratie.

De grote partijen zien dat anders. “Zanu-PF heeft in het verleden altijd een grote mate van eenheid gekend en blijft ook vandaag een vertrouwenswaardige politieke partij voor de Zimbabwanen”, stelt woordvoerder Rugare Gumbo van Zanu-PF.

Of zoals het bij de woordvoerder van MDC-T, Douglas Mwonzora, klinkt: “MDC-T blijft het enige alternatief voor echte verandering in Zimbabwe. Het is een georganiseerde partij die niet uit evenwicht wordt gebracht door misleidende geruchten over interne verdeeldheid.”

Onrust

“Het volk zou in opstand kunnen komen, maar dat is niet vanzelfsprekend”, zegt David Chidende van de lobbygroep Youth Information and Education for Behaviour Change. “Als jongeren moeten we onze strategie herzien en een massabeweging vormen om te ijveren voor de democratie in dit land. Want als we op onze lauweren rusten, riskeren we dat deze toestand aanhoudt.”

Voor Muzamani is opstand de enige manier om politieke verandering af te dwingen. “Het gewone volk voelt zich verraden en zal op een dag de zaken in eigen handen nemen en zelf de strijd voor politieke verandering leiden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.