Zonder elektriciteit geen ontwikkeling mogelijk

Energie mag dan geen millenniumdoel zijn, het begint steeds meer experts te dagen dat er zonder elektriciteit geen ontwikkeling mogelijk is. Ook grote natuurrampen zoals in Haïti en de Filipijnen, hebben dit aangetoond. 

  • © Electriciens sans frontières Installatie van straatverlichting in Haïti. Volgens cijfers van de VN blijven 1,3 miljard mensen verstoken van elektriciteit. © Electriciens sans frontières

Hervé Gouyet weet uit ervaring wat een verschil elektriciteit kan maken voor een afgezonderde plattelandsgemeenschap. “Het gaat hier niet gewoon om een peertje, maar om mensen die ’s avonds kunnen werken, studenten die in het donker nog kunnen studeren en vrouwen die een betere gezondheidszorg krijgen.”

Gouyet is voorzitter van het Franse Elektriciens Zonder Grenzen. Samen met duizenden vrijwilligers installeerde de organisatie al zonnepanelen in dorpen van Nepal tot Peru.

Hij noemt energie een noodzakelijke voorwaarde om de andere ontwikkelingsdoelen te halen. Toch komt elektriciteit niet voor in het rijtje van de zogeheten millenniumdoelstellingen die in 2015 aflopen.

“Maar onder invloed van de klimaatverandering is men energie wel steeds meer als een directe doelstelling voor ontwikkeling gaan beschouwen”, zegt Gouyet, die ook als ingenieur voor het Franse nutsbedrijf EDF werkt.

Straatverlichting

Op een conferentie in Parijs, een initiatief van het in Frankrijk gevestigde Syndicaat voor Hernieuwbare Energie, schoven ook internationale experts hernieuwbare energie naar voren als een “remedie voor economische crisissen” en een manier om “een samenleving naar een hoger niveau te tillen”. De technische termen, meestal gevolgd door x-aantal megawatt en gigawatt, vlogen er in het rond.

Voor Elektriciens Zonder Grenzen zijn de doelstellingen nochtans eenvoudig: elektriciteit leveren zodat individuen een beter leven kunnen hebben, ook na een natuurramp.

In Haïti bijvoorbeeld installeerde de organisatie 600 straatlampen in de kampen waar nog duizenden mensen leven sinds de aardbeving van 2010. Overdag wekken zonnepanelen energie op die in batterijen wordt opgeslagen om ‘s nachts de straatverlichting te doen branden. Daardoor voelen vrouwen en meisjes zich veiliger in deze kampen, waar aanranding een constante en reële bedreiging is.

1,3 miljard mensen

De focus op hernieuwbare energie om de levens van mensen in armoede te verbeteren, is duidelijk een doelstelling voor heel wat regeringen die ingetekend hebben op Duurzame Energie voor Iedereen, een initiatief van de VN-secretaris-generaal.

Maar er is meer globale samenwerking nodig, vindt Adnan Amin, directeur het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie. “We moeten duurzame manieren vinden om energie te leveren aan die mensen die geen toegang hebben tot het moderne energienet”, verklaarde hij op de conferentie in Parijs. “In het huidige systeem lukt dat niet.”

Volgens cijfers van de VN blijven 1,3 miljard mensen verstoken van elektriciteit, vooral in ontwikkelingslanden. Natuurrampen kunnen de situatie nog verergeren.

In de Filipijnen, na de verwoestende doortocht van tyfoon Haiyan in november, werkte Elektriciens Zonder Grenzen samen met andere organisaties als Artsen Zonder Grenzen om bijvoorbeeld medische centra van stroom te voorzien. Door de omvang van de verwoesting werkten ze zowel met generatoren als lampen op zonne-energie.

Elektrisch fornuis

Filipijnse functionarissen waren vorige week in Parijs om met Elektriciens Zonder Grenzen de impact van de genomen maatregelen te bespreken. “Ik denk dat het opnieuw installeren van elektriciteit na de ramp een van de belangrijkste zaken is, omdat het al het andere werk mogelijk maakt”, zei Rapunzel Acop, de viceconsul voor Frankrijk.

“Zonder elektriciteit weet ik niet hoe de mensen zouden communiceren. Zonder elektriciteit werken de waterpompen niet. Mensen met een elektrisch fornuis kunnen geen eten bereiden. Dat is duidelijk geworden na de tyfoon”, besluit ze. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.