Ondanks wrevel versterkt Zuid-Afrika banden met Frankrijk

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma bezoekt deze week Frankrijk in het kader van een samenwerking op vlak van landbouw, cultuur en veiligheid. Nu zijn land in een economische depressie dreigt te geraken, heeft het Europa hard nodig.

  • GovernmentZA / GCIS (CC BY-ND 2.0) Frankrijk is de vierde grootste handelspartner van Zuid-Afrika in Europa. GovernmentZA / GCIS (CC BY-ND 2.0)

Afgelopen maandag ondertekende de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma tijdens zijn bezoek aan Frankrijk een aantal akkoorden met president François Hollande. Frankrijk is de vierde grootste handelspartner van Zuid-Afrika in Europa. De wederzijdse handel is minstens 3,3 miljard euro waard.

Brexit

Tijdens een gezamenlijke persconferentie zei president Hollande maandag dat de Brexit geen impact zal hebben op de relaties tussen de EU en Zuid-Afrika: ‘Integendeel, we gaan onze handelsrelaties versterken.’ Hij noemde Zuid-Afrika een sleutelpartner van de EU.

Hollande noemde Zuid-Afrika een sleutelpartner van de EU.

In een gezamenlijke verklaring op de eerste dag van president Zuma’s staatsbezoek bevestigden de staatshoofden het belang van goede relaties tussen beide landen.

‘Frankrijk en Zuid-Afrika hebben gemeenschappelijke interesses en gedeelde waarden, de promotie van vrede en veiligheid, mensenrechten, democratie, de rechtsstaat en duurzame ontwikkeling inbegrepen’, luidde het.

Economische depressie

President Zuma bezoekt Frankrijk in het kader van zijn driejaarlijkse diplomatische visites aan het land. Toch zijn de diplomatieke relaties tussen Zuma en Frankrijk niet zo denderend als het nu lijkt. Dat werd vier jaar geleden al duidelijk tijdens de voorzittersverkiezingen van de Commissie van de Afrikaanse Unie.

‘Er is altijd een gecompliceerde relatie geweest’

‘Zuid-Afrika beschuldigde de concurrent van hun kandidaat, de Gabonees Jean Ping, ervan een marionet van Frankrijk te zijn. Ze voegden eraan toe dat Frankrijk zich sterk mengt in Ivoorkust en Mali. Er is altijd een gecompliceerde relatie geweest’, verklaart Peter Fabricius van het Europese Instituut voor Veiligheidsstudies.

Door een dreigende economische depressie heeft Zuid-Afrika de economische steun van Frankrijk en bij uitbreiding de EU echter hard nodig. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelde dat de economische groei van het land in 2016 niet hoger dan 0,1 procent zal zijn. De laatste vier maanden telt het land 500.000 meer werklozen dan voordien.

Frankrijk investeerde al eerder in Zuid-Afrika en creëerde op die manier bijna 5.000 jobs in het land. Daarnaast trekken steeds meer Franse toeristen naar Zuid-Afrika waardoor het Europese land een grote invloed heeft op de Zuid-Afrikaanse economie.

Samenwerking

De akkoorden die werden ondertekend willen iets veranderen aan de samenwerking op vlak van landbouw, kunst en cultuur, onderwijs en de marine tussen beide landen. Zo wordt binnenkort het French South African Agricultural Institute (FSAGRI) opgericht in de Zuid-Afrikaanse Universiteit van Fort Hare. Het instituut wil het niveau van landbouwvaardigheden de lucht in krijgen.

Daarnaast sloten de twee landen een bilateraal akkoord over een maritieme samenwerking in de Indische Oceaan nabij Marion-eiland en het Prins Edwardeiland, die tot het Franse territorium behoren.

De mobiliteit van studenten tussen beide staten zou ook worden verhoogd.

Verder kwamen beiden landen overeen tot een nieuw programma voor culturele samenwerking en een verdrag om de banden op vlak van onderwijs en vaardigheden te versterken. De mobiliteit van studenten tussen beide staten zou zo ook worden verhoogd.

Gezien de globale en regionale problemen hebben de staatshoofden ook besloten om de communicatie en coördinatie te verbeteren om problemen als terrorisme, internationale misdaden en migratie op te lossen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.