Zuid-Soedanezen protesteren tegen nieuwe buitenlandse militaire interventie

De Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties willen troepen sturen naar Zuid-Soedan om de politieke conflicten mee op te lossen. Er kwam protest tegen de beslissing, want niet iedereen wil nog meer nodeloze militaire interventie vanuit het buitenland.

  • © Tito Justin Honderden Zuid-Soedanezen kwamen op straat in Juba om te protesteren tegen de beslissing van de AU en de VN. © Tito Justin
  • © Tito Justin De betogers zijn tegen de militaire interventie van het buitenland in Zuid-Soedan. © Tito Justin

 

Eerder deze maand zijn bijna 300 mensen omgekomen tijdens gevechten tussen aanhangers van de president en zijn rivaal. Daarmee doorbraken ze het vredesakkoord van augustus 2015. Meer dan 5000 mensen vluchtten al naar Oeganda sinds 7 juli, vooral vrouwen en kinderen. Uganda en Kenia evacueren ook zelf hun voormalige burgers. Sinds vorige week dinsdag is er een staakt-het-vuren van kracht in Zuid-Soedan, maar de VN heeft weinig vertrouwen dat het zal blijven duren.

De AU en de VN willen meer troepen sturen naar Zuid-Soedan om het politieke conflict te beëindigen. De soldaten zullen van buurlanden Kenia, Ethiopië, Uganda, Sudan en Rwanda komen. Dat werd beslist op de bijeenkomst in Kigali afgelopen weekend. Volgens de AU zou de interventie lijken op die in de Democratische Republiek Congo in 2013. Toen werden ongeveer 3000 militairen ingezet.

Eerder deze week kwamen honderden Zuid-Soedanezen op straat in hoofdstad Juba. Ze verzetten zich tegen de geplande militaire interventie van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties in hun land. De overheid steunt het protest, want ook president Salva Kiir en vicepresident Riek Machar zijn tegen het besluit van de AU.

12.000 militairen

Er zijn al 12.000 militairen van de VN aanwezig in Zuid-Soedan, maar de nieuwe troepen van de AU zullen een grotere rol spelen. Dat schrijft de Soedanese krant Sudan Tribune. Al twijfelt president Kiir of die een verschil kunnen maken. ‘Waarom zouden we nog meer buitenlandse troepen nodig hebben, wat moeten ze komen doen?’, zegt hij. ‘Niet één soldaat zullen we accepteren.’

‘Niet één soldaat zullen we accepteren.’

De Verenigde Staten hadden vorige week 47 soldaten gestuurd, vooral om de eigen ambassade te beschermen. Ook China wil troepen sturen en een actievere rol spelen in het vredesproces. Dat maakte de Chinese minister van Buitenlandse Zaken bekend volgens Reuters. Het land heeft economische belangen in Zuid-Soedan met een vestiging van de Chinese staatsoliemaatschappij CNPC.

Kritiek

Niet iedereen is even enthousiast over het protest en de opkomst bleef relatief laag. Heel wat mensen uiten hun twijfels op de sociale media over het weigeren van de militaire interventie. Ze halen ook aan dat er andere problemen zijn om tegen te protesteren, zoals een schrijnend gebrek aan proper water en voedsel. Dat schrijft de Zuid-Soedanese nieuwssite Nyamilepedia.

Ook de Soedanese regering zelf krijgt heel wat kritiek. Een paar dagen geleden werd journalist Alfred Taban gearresteerd omdat hij de regeringsleiders bekritiseerde in zijn artikels. Volgens hem zijn de president en zijn rivaal Machar niet in staat noch bereid hun troepen in de hand te houden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.