Zweden heeft opnieuw groenste economie

Zweden prijkt opnieuw bovenaan de lijst met groenste economieën op de Global Green Economy Index (GGEI) van consultancybureau Dual Citizen. Dat publiceert sinds 2010 een ranglijst gebaseerd op de prestaties van tachtig landen.

  • Public domain (CC0) Zonsondergang in Stockholm. Zweden prijkt bovenaan de lijst met groenste economieën Public domain (CC0)

Zweden wordt in de ranglijst gevolgd door de andere Scandinavische landen en Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. Sommige ontwikkelingslanden in Afrika en Latijns-Amerika, zoals Ethiopië (14de plaats), Zambia (8), Brazilië (10) en Costa Rica (11), presteren ook goed. Nederland volgt pas op de 17de plaats, België op de 37ste.

Perceptie

Opvallend is dat Nederland het met een achtste plaats veel beter doet in de ‘perceptie-index’, de ranglijst die meet hoe professionals uit de sector de prestaties van een land ervaren. België staat daar op de 32ste plaats. Dat Nederland hier relatief hoog scoort, komt volgens de onderzoekers omdat “de kracht in de Nederlandse groene economie aanwezig is.” Nederland doet het goed op het gebied van efficiëntie en de circulaire economie. Het aandeel hernieuwbare energie in de energiemix blijft echter achter.

België heeft volgens Dual Citizen sinds 2014 vooruitgang geboekt op het gebied van efficiëntie en groene investeringen. Als het gaat om de luchtkwaliteit, waarvoor gebruikt is gemaakt van al eerder gepubliceerde cijfers van de Environmental Performance Index (EPI) van de Universiteit van Yale, bungelt België onderaan de lijst van Europese landen.

China en India

Geen enkel Aziatisch land scoort goed, met uitzondering van Cambodja. Dat land boekte sinds de vorige ranking de meeste vooruitgang. China (64e plaats), India (68), Indonesië (75), Japan (34) en Zuid-Korea (46) doen het allemaal goed in de perceptie-index, maar hun daadwerkelijke prestaties blijven achter.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.