Harde woorden binnen MO*redactie

Hoofdredacteur Gie Goris doet wat not done is: hij gooit een interne discussie binnen de MO*redactie op de virtuele straatstenen. Waarover ging het woordgemeen? Over u. Daarom wordt u er ook bij betrokken.

Gie Goris

MO*redactie
Hoofdredacteur, Azië, religie & conflict
5 december 2014

Het begon zoals het in elk goed huishouden begint. Met een speelse opmerking. Iemand neemt die ernstig op en stoort zich aan het gebrek aan respect dat er uit spreekt. Of aan de toon of het moment waarop. In elk geval, voor je het weet zit het spel op de wagen.

Normaliter houden we dat soort woorden achter gesloten deuren. Voor het grote publiek hebben we foto’s van een feestelijk klinkende redactie, blij dat ze alweer een nieuwe jaargang mag aanvatten. De harde meningsverschillen, de onderlinge kritiek en de opgekropte gevoelens, die houden we voor onszelf.

Niet deze keer. Niet dat we er een gewoonte van willen maken, maar ditmaal moet het eruit. Want het voorwerp van het bitse debat was u, beste lezer.

De feiten: sinds jaar en dag publiceren we naast het magazine ook de elektronische nieuwsbrief eMO*. Die was oorspronkelijk wekelijks (op vrijdag), later tweemaal per week (maandag en vrijdag). So far so good.

Begin dit jaar vernieuwden we MO.be en eenmaal we zeker waren dat alles zonder haperen draaide –inhoudelijk zowel als vormelijk- besloten we ook een dagelijkse nieuwsbrief te maken. Begin oktober werd de daily gelanceerd. Hij is de eenvoud zelve: van de vijf sterkste stukken die op MO.be verschenen die dag worden titel, inleiding en foto netjes onder elkaar gezet, met een doorklikknop ernaast voor wie het hele stuk wil lezen online. Klaar is Kees.

De meningen: die zijn niet eens erg verdeeld. Iedereen vindt de MO*daily een heel mooi product omwille van zijn eenvoud en toegankelijkheid. Niets is perfect, dat is waar, maar de daily is handiger voor de lezer dan de complexe en overvolle eMO*.

Je merkt het ook aan de percentages mensen die de daily openen (dubbel zo veel als bij de eMO*) en het aantal mensen die effectief artikels gaan lezen (idem). Conclusie: iedereen blij met de daily. Jago, Kilian en Jan worden gefeliciteerd. Cava!

De onenigheid: die ontstond lang voordat iemand om de bubbels kon gaan. Want het enthousiasme  voor de daily is omgekeerd evenredig met zijn bereik. Eind november had de eMO* 17.262 abonnees, de MO*Daily 477 abonnees. Makkelijk te verklaren door de lengte van dagen dat eMO* al verschijnt en gepromoot wordt, maar daar ga je toch de haren van uit je hoofd rukken?

Mijn voorstel was daarom dat we de eMO* gewoon stopzetten en iedereen zonder bijkomende kosten abonnee van de daily zouden maken. Ik krijg toch ook gewoon dagelijks een nieuwsbrief van een bevriende nieuwssite waar ik nooit om gevraagd heb? En mijn krant is begonnen met een ongevraagde middagmail en voegt daar sinds kort een even ongevraagde ochtendmail aan toe.

Ik bedoel: als dat illegaal was, dan zaten mijn collega’s toch allang achter de tralies? En bovendien, het zou helemaal niet om een frauduleuze operatie gaan. Geen beloften op verborgen fortuinen of gratis reizen, integendeel: we zouden meer dan 17.000 mensen die interesse getoond hebben in onze inhoud béter bedienen op hun behoeften. Toch?

De rest van de vergadertafel reageerde niet met de verwachte instemming. In de plaats daarvan rezen allerlei wettelijke en praktische bezwaren, menselijke overwegingen, oproepen tot respect voor lezers en gemaakte afspraken, en nog wat lovenswaardige objecties.

Het is een vreugde en een zegen om met een ploeg met een dergelijk deontologisch gehalte te mogen samenwerken, maar het eindresultaat is wel dat u, de lezer, blijft zitten met een nieuwsbrief die u niet al te vaak opent en nog minder gebruikt om door te klikken naar al het boeiends dat die ploeg maakt. En dat terwijl u net zo goed de dagelijkse nieuwsbrief zou kunnen krijgen, met een snel en aangenaam overzicht van de vijf beste verhalen van de dag.

De conclusie: U moet het zelf maar weten. Maar mijn advies is:


Klikt u niet, dan had ik ongelijk. Ik hoor het liever van u dan van de collega’s.

P.S. Met die conclusie kon de cava dan toch uit de vrieskou binnengehaald worden. En de proostende foto die op Facebook circuleert is dan ook echt: we zijn helemaal klaar voor 2015. Voor u en met u. Dagelijks, tweemaal per week, occasioneel of elk kwartaal.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Nico Lahaye

De dagelijkse nieuwsbrief vindik interessant. Toch is er een ‘maar’: ik ben niet alleen geïnteresseerd in de 5 interessantste artikels, maar potentieel in àlle artikels die mij interesseren. En wat die zijn, kan ik wellicht beter uitmaken a.d.h.v. een ruimer overzicht, denk ik.
 

Luc V.

Potvolkoffie. Dacht ik interessante roddel te kunnen lezen over een sterk inhoudelijk debat. Blijkt het gewoon reclame voor een dagelijkse nieuwsbrief te zijn!

:-)

Gert Gielen

Voor zover de beschreven onenigheid echt is, ben ik blij dat de hoofdredacteur is teruggefloten door zijn redactie. Een dagelijkse nieuwsbrief is me echt te veel: die zou ik zo vaak onbekeken laten dat ik hem uiteindelijk zou opzeggen.

Waarom eigenlijk die onflexibele indeling tussen de wekelijkse eMo en een dagelijkse best-of? Laat de lezer gewoon een frequentie kiezen en lijst de interessantste stukken sinds de vorige mail op - bijvoorbeeld met enkel foto’s voor de top-5.

afbeelding van Gie Goris

Gie Goris

Gert. Het was geen ruzie, maar een eerlijke discussie. Maar verder is hier niet verzonnen (wij doen altijd een dubbelcheck op alle verhalen;-) Verder ben je uiteraard vrij om voor een van de aangeboden formules te kiezen. De maandag- en vrijdagnieuwsbrieven zijn de facto een overzicht van het beste dat in tussentijd verschenen is. Geniet er verder van. gie

Jan Middendorp

Sinds jaren ontvang ik eMo, en open die wanneer ik tijd heb. Dagelijks ontvang ik meer dan 100 emails, de meeste ivm werk, en dat is eigenlijk al teveel. Organisaties die dagelijks emails gaan sturen, gaan er bij mij in aandacht op achteruit, of worden afgevoerd. Ik denk dat ik niet de enige ben. Als u schrijft:

> …het eindresultaat is wel dat u, de lezer, blijft zitten met een nieuwsbrief die u niet al te vaak opent en nog minder gebruikt om door te klikken naar al het boeiends dat die ploeg maakt. 

…dan zit daar een denkfout. De dagelijkse nieuwsbrief wordt niet vaker geopend door “de” lezer, maar door een select groepje van 477 meer dan gemiddeld geïnteresseerde (professionele?) lezers. Velen van ons kunnen daaraan, qua tijd, aandacht en misschien ook qua tolerantie voor een dagelijkse portie, niet tippen.

Ons de keus laten is dus de beste keuze.

 

Kris

ik met akkoord met  “keuze laten”. Persoonlijk lees ik de artikels van een nieuwsbrief die 2 x per week komt meer dan van een dagelijkse. Maar er zijn ook mensen die liever dagelijks een nieuwsbrief krijgen.

Dus ik hoop dat de 2 blijven bestaan, en als dat niet jan, graag verder 2 x per week.

groetjes, en verder succes!

 

Kris
 

Peter Van den B...

Neen , niet alle dagen dan open ik het niet, juist zoals al die andere rommel.

Bart Denys

Ik denk dat ik een dagelijkse nieuwsbrief oppervlakkiger zal lezen. Maar eerlijk gezegd weet ik het zelf niet goed. Voor mij is de inhoud het belangrijkste. Gezien ik het niet goed weet heb ik niet geklikt op de dagelijkse nieuwsbrief. Maar eigenlijk moet je dit beschouwen als een soort onthouding. Maar dit was in dit geval hier niet mogelijk.

Sophie

Vijf artikels per dag vind ik ook echt te veel. MO is een magazine, geen dagelijkse krant. Maar om ook op de vraag te antwoorden: ik ben het eens met de redactie. Ik wil niet ongevraagd voor andere nieuwsbrieven ingeschreven worden, ook al interesseert de content me wel. Wat die krant met ochtend-, lunch- en avondnieuws betreft: ik heb me uitgeschreven voor al hun nieuwsbrieven.

Jan De Clerck

schitterend!

Pagina's

LEES OOK

© Arthur Debruyne
Omdat de zeeën van China en Europa nagenoeg overbevist zijn, gaan de grootmachten vis in West-Afrika zoeken.
© bundeskanzlerin (instagram
Linke Scheisser ausrotten!
Márcio Cabral de Moura (CC BY-NC-ND 2.0)
Sie hat es geschafft. Angela Merkel heeft iets voor elkaar gekregen dat niemand voor mogelijk had gehouden. Ze begon in de politiek als Helmut Kohls ‘Mädchen’ uit het oosten.
© FOS
Onder de slogan ‘Blijf van mijn meloenen’ voeren progressieve vrouwenvereniging zij-kant en solidariteitsorganisatie FOS actie tegen seksisme en loonongelijkheid bij de plantage-arbeids

Meest recent van Gie Goris

CC US Government / Campaign to Abolish Nuclear Weapons
Nucleaire spreidstand van België?
België zal, samen met Irak, de volgende twee jaar voorzitter zijn van de conferentie over het Kernstopverdrag.
CC Richard Messenger (CC BY-NC 2.0)
Jobs, jobs, jobs anno 2017: 40 miljoen slaven, 152 miljoen kinderen
Iedereen wil werk, maar niemand wil dat die banen eruit zien als een kind dat in een steengroeve werkt, een volwassen man die niet weg kan uit een uitbuitende werksituatie omdat zijn paspoort afgen
CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)
Mogherini zet Trump op zijn plaats: atoomakkoord met Iran wérkt
Donald Trump lanceerde dinsdag een frontale aanval op het nucleair akkoord met Iran.
CC Mustafa Khayat (CC BY-ND 2.0)
Niet alleen mondiale elite heeft recht op veilige migratie
Woensdag werd in New York een stand van zaken opgemaakt van het werk aan mondiale verdragen over vluchtelingen en migratie.