Hey Jeroen Meus, échte boerencake maken?

Zaterdag 13 mei is het Internationale dag van de Eerlijke Handel. Fairtrade Belgium, de organisatie die streeft naar eerlijke handel met de boeren in het zuiden, roept op om die dag een eerlijke cake te bakken en uit te delen onder vrienden, familie en collega’s. Zo deel je niet alleen de cake, maar ook de impact, want faire cake wordt gelijk verdeeld.

© Fairtrade International

 

Ik hoop dat Jeroen het ok vindt dat ik even zijn recept leen en ver(h)eerlijk, want ik vind dat het dringend tijd is om de cake gelijk te verdelen. Van boer tot bord. Jeroen sluit zich vast bij me aan dat we gelukkige boeren nodig hebben, willen we de wereld blijven vullen met hartverwarmend gebak en ander lekkers.

Daarom, voor jullie: mijn eigen ovenverse en over(h)eerlijke bananencake (gedeelde copyright dan, Jeroen?)

Wat steek je in de beste cake ter wereld? Simpel eigenlijk: ingrediënten die goed zijn voor de wereld, voor ons lijf en -niet onbelangrijk- van hoge kwaliteit. Onder het motto ‘Bake the world a better place & cake it happen!’.

Wat heb je nodig voor de beste cake ter wereld? Eerlijke ingrediënten en sterke boerengemeenschappen!

  • boter van Boer Jos uit België
  • rietsuiker van Boer Enrique uit Paraguay
  • eieren van Boer Tom uit België
  • bananen van Boer Javier uit Peru
  • bloem van Boerin Marie uit België
  • chocolade in stukjes van Boer Oubda uit Ivoorkust

On the side’:

  • tasje koffie of thee van Boerin Mabraat uit Ethiopië of een tasje thee van Boerin Chandra uit India

Elk stukje van de cake vertelt immers een verhaal. We verloren dat verhaal wat uit het oog en kunnen nog moeilijk gezichten kleven op de handel achter onze cake-ingrediënten, maar als we daar even bij stilstaan, komt het snel terug.

Waarom Fairtrade?

Twee derde van de mensen die onder de armoedegrens leven, zijn boeren.

800 miljoen mensen leven onder de extreme armoedegrens. Twee derde daarvan zijn boeren. De mensen die het eten op ons bord voorzien, gaan vaak zelf slapen met een lege maag. Absurd, toch?

Daarom biedt Fairtrade een alternatief. Een eerlijk handelsmodel, gebaseerd op sociale en ecologische normen. Simpelweg vertaald: handel voor en door mensen, rekening houdend met het milieu.

Hoe?

Fairtrade is gebaseerd op twee principes: de minimumprijs en de premie.

De Fairtrade minimumprijs is het economisch vangnet voor de boerengemeenschappen. Wanneer de internationale marktprijs van een product (vb: cacao of koffie) daalt, is de Fairtrade boer zeker van een minimumprijs, ook al ligt die van de vrije markt lager. Hierdoor kunnen de boeren en hun families investeren in diverse (langetermijn-) projecten én kunnen ze hun kinderen elke dag voeden en naar school sturen.

Neem deze minimumprijs weg (wat dus voor niet-Fairtrade producten het geval is) en de zekerheid valt weg. Vragen als: ‘heb ik morgen voldoende geld om eten, kleren en onderwijs te betalen?’ zijn dan ook dagelijkse realiteit voor 1 op 9 mensen in deze wereld. Zonder vast inkomen moet je dus niet dromen van duurzame voeding. Eerst een eerlijk loon, dan volgt de rest.

© Fairtrade International

 

De Fairtrade premie is een extra bedrag dat de boerengemeenschappen ontvangen, bovenop de prijs die ze voor hun producten krijgen. Dit bedrag gebruiken zij voornamelijk voor trainingen rond duurzame productiemethoden, om klimaatverandering te bestrijden, om scholen en ziekenhuizen te bouwen, enzovoort.

Jouw keuze in de winkel maakt wel degelijk het verschil.

Dankzij Fairtrade nemen de boeren hun eigen toekomst in handen. Ze zijn niet afhankelijk van donaties of goodwill, maar ontvangen een eerlijk loon voor hun arbeid. Net zoals jij op het einde van de maand een loon ontvangt voor je gewerkte uren eigenlijk. Het klinkt logisch, maar voor veel mensen is dat nog niet zo. Daarom maakt jouw keuze in de winkel wel degelijk het verschil. Door eenvoudigweg te grijpen naar die Fairtrade bananen en suikerklontjes, of dat eerlijk koffiepakje met een faire chocoladereep erbij, verander je ons handelssysteem en kies je meer voor een eerlijkere, groenere wereld.

En als je denkt dat jouw individuele keuze in de winkel geen impact heeft op het groter systeem, ben je mis. Want goed nieuws: omdat steeds meer mensen zoals jij vragen naar duurzame en eerlijke producten, zien we wereldwijd een positieve evolutie. Hieronder wat cijfers als bewijs:

  • Meer dan 1,6 miljoen boeren en arbeiders in 75 landen werken onder Fairtrade normen.
  • Er zijn meer dan 1,800 FairTradeGemeenten, steden, dorpen en andere gemeenschappen over 28 landen verspreid, en tienduizenden activisten, campaigners en consumenten, die de Fairtrade beweging wereldwijd trekken.
  • Consumenten spendeerden meer dan €7,3 miljard aan Fairtrade producten in 2015 – 16 percent meer dan in 2014.
  • De Fairtrade premie die Fairtrade boeren en arbeiders ontvingen, steeg tot €138 miljoen in 2015, een stijging van 30 percent t.o.v. 2014. De premie werd geïnvesteerd in het bouwen van sterkere boerengemeenschappen, in de kwaliteit van de gewassen en in projecten rond onderwijs, gezondheidszorg en behuizing.

Goed bezig dus, maar lang niet goed genoeg. Enkel samen zorgen we ervoor dat handel weer om mensen gaat draaien.

Lize Van Dyck is communicatiemedewerker bij Fairtrade Belgium

Fairtrade Belgium roept in het kader van de Internationale Fair Trade Dag elke Belg op om tussen 10 en 14 mei eerlijke cake te bakken en uit te delen onder vrienden, familie en collega’s. Je deelt niet enkel de cake, maar ook de impact, want faire cake wordt gelijk verdeeld.
Voor meer info: fairtradechallenge.be en #FairtradeChallengeBelgium

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.