Klimaatslimme landbouw, het Beste Idee van 2014

Uitgeverij De Wereld vroeg meer dan 100 Nederlandse en Belgische wetenschappers, denkers, schrijvers en kunstenaars wat het beste idee van 2014 is, op hun eigen vakgebied of daarbuiten, van henzelf of van een ander, in binnen- of buitenland. MO* publiceert een week lang een selectie uit het boek. Vandaag lezen we wat Prof. Rudy Rabbinge te vertellen heeft. Hij is agronoom, politicus en emeritus hoogleraar aan de Wageningen Universiteit.

  • Africa Progress Panel (CC BY 2.0) 'De bedoelingen van klimaatslimme landbouw werden in brede kring geaccepteerd en de behoefte om productieve landbouwsystemen te ontwikkelen die minder belastend voor het milieu zijn, werd algemeen erkend.' Africa Progress Panel (CC BY 2.0)

In verschillende IPCC-rapporten stond het eenvoudige feit vermeld dat landbouw een van de belangrijkste bijdragers is van de uitstoot van broeikasgas. Dat heeft het onderzoek naar en de ontwikkeling van productievere en “schonere” landbouwsystemen gestimuleerd - “schoner” in de betekenis van efficiënter en doelmatiger wat de uitstoot betreft.

Klimaatslimme landbouw

‘Het concept van klimaatslimme landbouw werd als een oplossing gezien.’

Het concept van de klimaatslimme landbouw is in 2011 gelanceerd op een conferentie van beleidsmakers in Den Haag en is een jaar later operationeel gemaakt op een conferentie in Wageningen.

Er was veel werk nodig om landbouwsystemen te ontwikkelen die aan de verwachtingen en eisen  voldoen, maar het is gelukt. De successen werden bevestigd, uitgebreid en versterkt in conferenties in Vietnam, Davies en Johannesburg en beleefden in september 2014 een hoogtepunt tijdens de VN-top in New York.

De bedoelingen van klimaatslimme landbouw werden in brede kring geaccepteerd en de behoefte om productieve landbouwsystemen te ontwikkelen die minder belastend voor het milieu zijn, werd algemeen erkend. Het concept van klimaatslimme landbouw werd als een oplossing gezien.

Danumurthi Mahendra (CC BY.0)

 

Je oogst wat je zaait

Erzijn al meer dan 60 voorbeelden van klimaatslimme landbouwsystemen bekend. In één van de meest intensieve landbouwsystemen, de verbouwing van groenten in Nederlandse kassen, werden energieneutrale en CO2-afvangende systemen ontwikkeld en toegepast. In rijstveldsystemen werd ureum als meststof diep in de bodem aangebracht, waardoor de uitstoot van methaan en stikstofoxiden substantieel verminderde.

Ons gezamenlijke belang, de bereidheid om mee te werken en de stimulerende voorbeelden zorgden ervoor dat de Wageningse onderzoekers heel actief waren bij het ontwikkelen van veel klimaatslimme landbouwsystemen. Hun resultaten zijn indrukwekkend en de uitvoering, acceptatie en brede toepassing ervan laten zien dat een probleem als de uitstoot van broeikasgas geleid heef tot productievere en klimaatpositieve systemen. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.