Licht uit, verwarming af? Pak liever de oorzaak aan!

De hele discussie rond het energievraagstuk focust voornamelijk op acties die gericht zijn op het verzekeren van de energiebevoorrading. Het achterliggende probleem, namelijk een te grote vraag voor een te klein aanbod wordt niet aangepakt. Iedereen focust op symptoombestrijding.

  • Foto: Stijn Bollaert / ontwerp: BLAF architecten Foto: Stijn Bollaert / ontwerp: BLAF architecten

Van noodplannen, afschakelscenario’s tot overlevingstips bij black-outs en ‘Valt uw gemeente zonder stroom bij harde winterprik?’: de dagelijkse kost (neen, niet het programma) in de media en aan de regeringstafel is echt niet meer te pruimen.  

Waar blijft de ruimere context in de berichtgeving? Of heb ik die gemist?

Het feit dat onze energiefactuur, zeker op termijn, zal stijgen. Dat vanaf 2016 de 100kWh gratis electriciteit verdwijnt. Dat we mogelijks afstevenen op een mogelijke BTW verhoging van aardgas. Dat Europese lidstaten hun energie-efficiëntie met 30 procent zullen moeten verbeteren tegen 2030.

Dat in Vlaanderen tegen 2021 alle nieuwbouw zal moeten voldoen aan de BEN-normen (*) en ook renovatie ontglipt de dans niet. Tegen 2050 legt Europa immers op dat binnen het bestaande gebouwenbestand een spectaculaire CO2-reductie van 88 tot 91 procent moet worden gerealiseerd.

Dat laatste is een echte must, zeker als we kijken naar de status van onze gebouwen in België. Het totale energieverbruik voor de verwarming van woningen in België bedroeg in 2003 60,5 GWh, daalde tegen 2007 naar 50,8, maar klom tegen 2010 alweer op tot 58,7 GWh. Een overstap naar duurzame materialen en doordachte bouwmethodes is daarom hard nodig.

Willen we bovendien de klimaatdoelstellingen halen, dan zullen we nog ambitieuzer moeten zijn dan wat de huidige regelgeving (BEN) vandaag voorschrijft. Momenteel is de bouwsector verantwoordelijk voor 40 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot en ook bij ons is ons gebouwpark verantwoordelijk voor een groot deel van ons energieverbruik. En die uitstoot daalt zelfs niet: 13.658,5 Kton CO2 door verwarming in 2001; 13.885,2 Kton CO2 in 2010.

Door een energiezuinige aanpak van huizenbouw kan de gemiddelde energievraag drastisch naar beneden worden gehaald. Een passiefhuis, bijvoorbeeld, kan ‘s winters verwarmd worden met het vermogen van een strijkijzer (1000 à 2000 W). Het totale energieverbruik van een passiefhuis is gemiddeld 75 procent lager dan een traditionele nieuwbouwwoning.



Door te kiezen voor zo een echte oplossing, putten we de fossiele brandstoffen niet verder uit en verminderen we onze afhankelijkheid van buitenlandse spelers (import). Dat levert niet alleen op individueel niveau (lagere energiefactuur) voordeel hebt, maar dient ook het algemeen maatschappelijk belang dient.

Waarom komt dit vandaag dan nauwelijks ter sprake in de hele energiediscussie?

Omdat het geen nieuwswaarde heeft. Inderdaad, zaken als passief, zeer energiezuinig bouwen en hernieuwbare energie zijn niet nieuw. Maar is het daarom minder actueel?  

Wil Vlaanderen/België afhankelijk blijven van de grote (buitenlandse) spelers of nemen we het heft in eigen handen? Het is een feit dat je in een (zeer) energiezuinig huis zo goed als geen verwarming (en dito elektriciteit) nodig hebt, met behoud van een aangenaam binnenklimaat. Met het oog op de potentiële black-out bij een zware winter toch enigzsins relevant, niet?  

Loont het dan niet de moeite dit nog eens te belichten? Maar ook niet te fel natuurlijk, kwestie van niet teveel stroom te verbruiken.

Anne De Smet is communicatiemanager Passiefhuis-Platform
anne.desmet@passiefhuisplatform.be

(*) In uitvoering van de Europese regelgeving, legde de Vlaamse Regering op 29 november 2013 vast welk E-peil gebouwen in 2021 moeten halen, om te beantwoorden aan het ‘BEN-niveau’. De definitie is van toepassing op nieuwe en herbouwde woningen (bouwaanvraag 2013, 2014). Een BEN-woning of BEN-appartement moet een E-peil hebben van E30 of lager. Een BEN-school of BEN-kantoor moet een E-peil hebben van E40 of lager.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.