Schijnzelfstandigheid bij Bulgaren en Roemenen: oorzaken en gevolg

Jean-Claude Heirman, directeur-generaal van de sociale inspectie klaagde gisteren in De Tijd  het probleem aan van de ‘frauduleuze EU-Migranten’. Hij vermeldt daarbij prominent de Bulgaarse en Roemeense werknemers/schijnzelfstandigen. OR.C.A stelt met verbijstering vast dat niet wordt stilgestaan bij het basisprobleem waar deze EU onderdanen mee geconfronteerd worden. Hun beperkte toegang tot onze arbeidsmarkt. Enige nuance is dus op zijn plaats. De toegang tot de arbeidsmarkt openen en jobbegeleiding aanbieden, zijn voor OR.C.A. twee effectieve en positieve sleutels om de problemen aan te pakken.

  • Jan Knockaert, coördinator van de Organisatie voor Clandestiene Arbeidsmigranten

Sociale fraude bij de tewerkstelling van werknemers moet worden aangepakt en bestreden. Dit vereist voldoende middelen voor coördinatie en om werkplaatsen te inspecteren; dit ook om de werknemersbescherming maximaal te garanderen. Wat Bulgaarse en Roemeense werknemers betreft is echter een veel efficiënter oplossing: geef ze vrije toegang tot de Belgische arbeidsmarkt en tot begeleiding door de arbeidsbemiddelingsdiensten zoals iedere EU werknemer. Zo’n maatregelen hebben een directe impact. Ze verminderen de kansen op uitbuiting, verhogen de bijdragen aan de sociale zekerheid en schakelen de nood aan het zelfstandigenstatuut uit.

Roemenen en Bulgaren hebben in tegenstelling tot andere EU burgers beperkte toegang tot de arbeidsmarkt. Wie wil werken met een werknemersstatuut, kan dat enkel voor jobs die in een strikte lijst van vooraf bepaalde knelpuntberoepen zijn opgenomen en met een arbeidskaart B. Door alle voorwaarden verbonden aan de arbeidskaart B wordt aan de werknemers een beperkte toegang tot de arbeidsmarkt geboden en bovendien een rechtsonzeker statuut bezorgd.

Wil je als Roemeen of Bulgaar om een betere toekomst uit te bouwen voor jezelf en je kinderen in België komen werken dan is er maar één alternatief: het zelfstandigenstatuut. Hier werd immers geen enkele beperking opgelegd.

Roemenen en Bulgaren doen er dan ook massaal beroep op en vaak als schijnzelfstandigen. Dat is niet zo omdat ze daar zelf zoveel bij te winnen hebben of willen frauderen, maar omdat dit de enige optie is die het beleid voorziet.
Roemenen en Bulgaren doen er dan ook massaal beroep op en vaak als schijnzelfstandigen. Dat is niet zo omdat ze daar zelf zoveel bij te winnen hebben of willen frauderen, maar omdat dit de enige optie is die het beleid voorziet. Deze werknemers zijn zelden op de hoogte van alle verplichtingen van het zelfstandigenstatuut. De sociale zekerheidsbijdragen die ze moeten betalen belooft de werkgever op zich te nemen Als na enige tijd de schijnzelfstandige vaststelt dat de betaling niet is gebeurd heeft hij een openstaande schuld van enkele duizenden euro zonder er weet van te hebben.

Het is duidelijk dat de overgangsmaatregelen hun doel hebben voorbij geschoten en meer problemen hebben veroorzaakt dan dat ze oplossingen hebben geboden. België kan er op ieder moment voor kiezen om ze stop te zetten en deze werknemers volwaardig te integreren in onze arbeidsmarkt. Dit zou zowel voor onze sociale zekerheid als onze knelpuntberoepen een veel betere oplossing zijn. En zou ook voor deze hardwerkende EU burgers een ideale oplossing zijn.

Jan Knockaert is coördinator van OR.C.A., Organisatie voor Clandestiene Arbeidsmigranten, www.orcasite.be

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Cornelis Willy

Ik denk dat je de kern van het verhaal niet noemt: Het probleem is, zoals onlangs de Turk in Gent die voor de rechter kwam omdat hij meer dan honder(en)? Turken , ook direct uit Turkije aan een bewijs, mits betaling, geholpen had van werk. De wet zegt immers als je 1 dag ergens hebt gewerkt dan krijg je, ook na ontslag de tweede dag , stempelgeld, sociale zekerheid enz. En daarover gaat het in feite… Tussen haakjes: deze man werd vrijgesproken omdat, als ik mij goed herinner, het bewijs niet legaal was verkregen….

naam op redactie

ik vraag mij af waar ze het halen dat men na 1 dag werken, stempelgeld ontvangt. Mijn vriend is buitenlander en probeert een vaste job te vinden. echter enige optie is interim werk. als hij niet werk, heeft hij ook geen inkomen. hij moet eerst …dagen gewerkt hebben voor hij recht heeft op uitkering. zou dus graag willen weten hoe ze het doen en het verhaal vandaan halen, om na 1 dag werken, een uitkering te krijgen.

Stanly

“als hij niet werkt, heeft hij geen inkomen” u vindt dat niet juist of wat? Ik heb ook een tijd in het buitenland gewerkt, en het was werken of terug komen. Vind ik toch maar normaal. Plus wil ik er ook nog bij vermelden dat ik einde van dit jaar met pensioen ga na een tweeënveertig jarige carrière, ben eens benieuwd hoeveel ik ga krijgen met het Sinterklaas-beleid van België.

LEES OOK

Teddy Sipaseuth (CC BY-SA 2.0)
Nu de discussie rond het erfgoed van de tweede koning van België weer oplaait, is de vraag: wat vinden jongeren met Congolese roots er zelf van? 
© Charlotte Teunis
Om kinderen warm te maken voor een bezoek aan het Holocaustmuseum creëerde de publiekswerking van de Kazerne Dossin in Mechelen een parcours op maat voor jonge bezoekers.
Arnoooo (CC BY-NC-ND 2.0)
‘Bijna al mijn jongeren zijn momenteel als vrijwilliger aan het werk op zomerfestivals. Toen ik eens ging kijken, zag ik ze stralen en genieten!‘ Denise De Bondt is voogd van 
© Brecht Goris
Mijn maand juni, waarin ik trots mijn natuurlijke haar droeg, ging gepaard met een flinke dosis hypocrisie.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.