Stop Europese steun aan Congolese politie

11.11.11 is erg bezorgd over de situatie in Congo. De huidige crisis stond in de sterren geschreven en de internationale gemeenschap blijkt niet in staat om de politieke hoofdrolspelers tot een akkoord te bewegen. President Kabila’s machtshonger leidt het land stilaan richting afgrond. Gisteren vielen er minstens 26 doden door politiegeweld en deden gewapende groepen verschillende aanvallen.

  • CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0) ‘De politie pakt onschuldige betogers op, moordt en ontvoert. Het is vandaag simpelweg onverantwoord om de Europese samenwerking met de Congolese politie verder te zetten’, zegt 11.11.11 CC Gie Goris (CC BY-NC 2.0)

Een politiek compromis tussen Kabila en de oppositie lijkt de enige mogelijkheid om verder bloedvergieten te stoppen. België en de Europese Unie moeten daarom de bemiddelingspoging van de Katholieke Kerk (CENCO) maximaal steunen, maar moeten ook de druk verder opvoeren opdat een compromis gevonden wordt. 11.11.11 stelt drie concrete maatregelen voor.

Sancties uitbreiden naar hoofd inlichtingendienst en ministers van justitie en communicatie

11.11.11 vraagt dat de individuele sancties ten aanzien van de verantwoordelijken van het geweld worden uitgebreid. De Europese Unie besliste op 12 december dat 7 personen uit het Congolese veiligheidsapparaat niet langer naar Europa mogen reizen en dat hun tegoeden in Europa bevroren worden.

Minister Reynders was al eerder pleitbezorger voor sancties bij zijn Europese collega’s.

‘Met het geweld van gisteren moeten deze sancties uitgebreid worden naar de hooggeplaatste verantwoordelijken van het geweld, namelijk het hoofd van de inlichtingendiensten Kalev Mutond en de minister van justitie Alexis Thambwe Mwamba’, zegt 11.11.11.

Ook de minister van communicatie Lambert Mende dient op de sanctielijst gezet te worden. Hij is verantwoordelijk voor de sluiting en verstoring van nationale en internationale radio’s en de blokkering van sociale media zoals twitter, WhatsApp en facebook. Minister Reynders was al eerder pleitbezorger voor sancties bij zijn Europese collega’s. Dat kan in deze opnieuw.

Stop Europese steun aan Congolese politie

‘Het is vandaag simpelweg onverantwoord om de Europese samenwerking met de Congolese politie verder te zetten.’

Ook ontwikkelingssamenwerking kan voor 11.11.11 geen “business as usual” zijn. ‘Dat de Europese Unie steun blijft geven aan de Congolese politie is onbegrijpelijk. De politie pakt onschuldige betogers op, moordt en ontvoert. Gisteren hebben de veiligheidsdiensten minsten 26 mensen doodgeschoten. Het is vandaag simpelweg onverantwoord om de Europese samenwerking met de Congolese politie verder te zetten.’

11.11.11 vraagt dat België er bij de Europese Unie op aandringt de steun op te schorten totdat er een onafhankelijk onderzoek is naar het geweld en de daders voor het gerecht gebracht zijn.

Betere bescherming voor kritische stemmen

‘Met een kleptocratisch en gewelddadig centraal gezag is er weinig hoop op duurzame ontwikkeling voor de straatarme Congolezen’, aldus 11.11.11. Middenveldorganisaties die dicht bij de bevolking staan en lokale projecten opzetten zijn vaak beter geschikt om het lot van de Congolezen te verbeteren.

België dient daarom nauwer samen te werken met het middenveld en hiervoor flexibele financiering te voorzien. ‘Het zijn middenveldorganisaties en jongerenbewegingen zoals La Lucha en zovele andere minder bekende jongerengroepen die een echte kritische stem vertolken en vreedzaam protesteren tegen de machtsgreep van Kabila, vaak met gevaar voor eigen leven. Ondersteuning en bescherming van deze kritische stemmen moet vandaag een prioriteit zijn.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.