Waarom de Week van de Fair Trade nodig is

Klimaatverandering, economische crisis, vluchtelingencrisis, oorlog in het Midden-Oosten, Noord-Korea aan de kernwapens en Trump for president. Sociale ongelijkheid en armoede stijgen. Zika, ebola, malaria, diabetes en obesitas is wat de klok slaat. Droogte in het Zuiden en overstromingen in het Noorden. We consumeren de wereld op en worden tegelijk almaar eenzamer, in ons fort van overbodige spullen.

  • © Fairtrade Belgium © Fairtrade Belgium
  • © Fairtrade Belgium © Fairtrade Belgium

Wat te doen? Wat kan je doen? Zoveel miserie dat je er onverschillig van wordt. We voelen ons machteloos en liken of disliken dan maar alles op social media, om toch IETS te doen.

Nee, ok, we gaan de wereld niet redden van de ene op de andere dag, maar stap voor stap kunnen we veel verbeteren.

Zonder leefbaar inkomen gaat het om overleven

‘Money makes the world go round’: heel erg veel begint en eindigt met geld. Leefbaar inkomen is een cruciale basis om te investeren in zaken als educatie, milieu, integratie, justitie, een sociale economie,…

https://www.wetransfer.com/downloads/e6b3dee37dc6748615ebe3826d4ddad120160930110322/b7a94a

800 miljoen mensen leven onder de extreme armoedegrens. 2/3 daarvan zijn boeren. De mensen die het eten op ons bord voorzien, kunnen vaak zelf geen 3 maaltijden per dag op tafel voorschotelen. Absurd, toch?

Bio en duurzaamheid zijn modewoorden geworden. Het groeiend besef van de nood aan een ecologischer landbouwmodel en duurzamere handel en levensstijl, valt toe te juichen. Wat we echter uit het oog dreigen te verliezen, is dat, indien we op lange termijn duurzaamheid als norm willen inbouwen in onze maatschappij en ons landbouw- en handelsmodel, we iedereen gelijke toegang moeten bieden tot de middelen om dit haalbaar te maken.

De basis van een eerlijke en duurzame landbouw en handel, is de producent (hier én in het in het Zuiden) een minimumprijs te geven voor hun producten, zodat hij deze op een mens- en milieuvriendelijke manier kan produceren. In het Fairtrade systeem bijvoorbeeld, krijgen de boeren in het Zuiden naast een minimumprijs een premie. Die kunnen ze investeren in betere productiemiddelen en sociale projecten, voor en door de gemeenschap.

Fairtrade boekt enorme vooruitgangen met producenten. Vooral bij coöperatieven die al langer in het eerlijk handelssysteem werken, bewijzen de studies dat Fairtrade een groot verschil maakt. In sommige gevallen loopt er iets mis en is het zoeken naar oplossingen en manieren om het beter te doen. Het is een steeds evoluerend proces waarin iedereen in de keten moet samenwerken.

Uw rol in dit verhaal?

U mag het dan niet persé beseffen, maar uw dagelijkse keuzes zijn ontzettend belangrijk en hebben invloed op wereldniveau.
Drinkt u flessenwater, of drinkt u van de kraan? Neemt u de auto, of neemt u de trein? Kiest u de goedkoopste bananen, of kiest u de eerlijke bananen? Gaat u voor nieuwe schoenen of tweedehands?

Het klinkt zo logisch en toch beseffen we niet dat onze dagelijkse beslissingen een systeem kunnen in stand houden of doen vallen. Ons huidig economisch systeem, gebaseerd op massaconsumptie, werd geïmplementeerd in de jaren ’50, door en voor mensen. Dat wil zeggen dat mensen het ook kunnen behouden, aanpassen of omverwerpen.

De gevolgen van het “consumentisme” zien we nu dagelijks in de media: een groeiende kloof tussen arm en rijk, klimaatverandering, uitbuiting van boeren en arbeiders,…

We hebben geen behoefte aan een anarchistische revolutie. Wel aan een verbetering van ons huidig systeem, want laat ons eerlijk zijn, het is niet meer houdbaar, dat weten we allemaal.

Het ‘consumentisme’ hielp ons om na de Tweede Wereldoorlog uit het economisch dal te kruipen, maar liet op sociaal en ecologisch vlak te wensen over. De gevolgen daarvan zien we nu dagelijks in de media: een groeiende kloof tussen arm en rijk, klimaatverandering, uitbuiting van boeren en arbeiders, bedreigde diersoorten, lucht-, water-, en bodemverontreiniging, economische vluchtelingen, uitputting van fossiele brandstoffen, …

Sta stil bij de kracht van uw keuzes. Want het maakt WEL een verschil,

  • als u in de winkel kiest voor Fair Trade koffie ipv conventionele koffie;
  • als een supermarkt beslist om enkel duurzame producten te promoten ipv de goedkoopste;
  • als de overheid investeert in sociale economie ipv een economisch systeem gebaseerd op winstbejag;
  • als multinationals kiezen voor het duurzaamste productieproces ipv het meest kostbesparende;
  • als bedrijven en supermarkten de beste producten willen verkopen en niet enkel de meest winstgevende.

Lize Van Dyck is medewerkster van Fairtrade Belgium.Dan zijn we bezig met iets te creëren, op lange termijn, samen. We zijn elk een puzzelstukje in dit verhaal. Genoeg elkaar met de vinger gewezen. Elke keuze, die elk van ons maakt, bepaalt mee de toekomst. Onderschat uw eigen kracht niet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.