Hoe erg is het klimaat eraan toe?

Een IPS-nieuwsbericht van 5 april 2007 begint met de lead: ‘Tussen 1 en 3,2 miljard mensen krijgen af te rekenen met waterschaarste bij stijging van de temperatuur tussen 2 en 4,5 graden. Eén op vijf mensen wordt bedreigd door overstromingen, als je uitgaat van een temperatuursstijging van 4 graden. Dat zijn de gevolgen voor de mens die hier en daar al werden gelekt uit de inhoud van het rapport van het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC).’ Wie had tien jaar geleden durven denken dat een internationaal comité van wetenschappers rapporten zou produceren waaruit vooraf gelekt zou worden en waarop politici uit vier windstreken ook al vooral commentaar zouden geven? Toch is dat wat dit jaar gebeurde rond de eerste drie rapporten van het IPCC. Wellicht is die bijna onwezenlijke media-aandacht aangescherpt door de hype die ontstond rond An Inconvenient Truth, op zijn beurt een soort politieke kapitalisatie op een langzaam en langdurig opgebouwd bewustzijn van milieu- en klimaatproblemen.

LEES OOK

WRI Staff (cc by 2.0)
Het regenwoud in de Democratische Republiek Congo (DRC) speelt een vitale rol in de strijd tegen de klimaatverandering.
khym54 (cc by 2.0)
Wereldwijd is het percentage mensen dat honger lijdt bijna gehalveerd, blijkt uit het meest recente VN-Hongerrapport, dat gisteren (woensdag) werd voorgesteld.
raulito19782001 (cc by 2.0)
Kleine boeren in Chili willen dat water opnieuw een openbaar goed wordt, om in ieder geval een deel van de watertekorten op te lossen die zijn ontstaan na de privatisering van water in 1981, tijden
Márcio Cabral de Moura (CC BY-NC-ND 2.0)
Vandaag is het 'Tiradentes': nationale feestdag, omdat lang geleden een tandarts uit Minas Gerais het verzet organiseerde tegen de Portugese kolonisator.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.