Hoe erg is het klimaat eraan toe?

Een IPS-nieuwsbericht van 5 april 2007 begint met de lead: ‘Tussen 1 en 3,2 miljard mensen krijgen af te rekenen met waterschaarste bij stijging van de temperatuur tussen 2 en 4,5 graden. Eén op vijf mensen wordt bedreigd door overstromingen, als je uitgaat van een temperatuursstijging van 4 graden. Dat zijn de gevolgen voor de mens die hier en daar al werden gelekt uit de inhoud van het rapport van het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC).’ Wie had tien jaar geleden durven denken dat een internationaal comité van wetenschappers rapporten zou produceren waaruit vooraf gelekt zou worden en waarop politici uit vier windstreken ook al vooral commentaar zouden geven? Toch is dat wat dit jaar gebeurde rond de eerste drie rapporten van het IPCC. Wellicht is die bijna onwezenlijke media-aandacht aangescherpt door de hype die ontstond rond An Inconvenient Truth, op zijn beurt een soort politieke kapitalisatie op een langzaam en langdurig opgebouwd bewustzijn van milieu- en klimaatproblemen.

LEES OOK

© Tine Danckaers
Liefst twintig procent van de Turken behoort tot het alevitisme, een stroming binnen de sjiitische islam die door de Turkse staat niet wordt erkend.
©Nishant Manthur (CC BY-ND 2.0)
In India vielen op 25 augustus zeven doden bij een demonstratie tegen positieve discriminatie of net voor het opnemen van de eigen kaste in het quotasysteem dat makkelijker toegang verleent to
© Reuters / Murad Sezer
Sinds de protesten in 2013 staat de alevitische kwestie opnieuw op de politieke en maatschappelijke agenda in Turkije.
Allan Hopkins (CC BY-NC-ND 2.0)
Om te voorkomen dat vogels met vliegtuigen botsen of in de straalmotoren worden gezogen, heeft het Chinese leger apen getraind om vogelnesten te vernietigen.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.