Hoe erg is het klimaat eraan toe?

Een IPS-nieuwsbericht van 5 april 2007 begint met de lead: ‘Tussen 1 en 3,2 miljard mensen krijgen af te rekenen met waterschaarste bij stijging van de temperatuur tussen 2 en 4,5 graden. Eén op vijf mensen wordt bedreigd door overstromingen, als je uitgaat van een temperatuursstijging van 4 graden. Dat zijn de gevolgen voor de mens die hier en daar al werden gelekt uit de inhoud van het rapport van het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC).’ Wie had tien jaar geleden durven denken dat een internationaal comité van wetenschappers rapporten zou produceren waaruit vooraf gelekt zou worden en waarop politici uit vier windstreken ook al vooral commentaar zouden geven? Toch is dat wat dit jaar gebeurde rond de eerste drie rapporten van het IPCC. Wellicht is die bijna onwezenlijke media-aandacht aangescherpt door de hype die ontstond rond An Inconvenient Truth, op zijn beurt een soort politieke kapitalisatie op een langzaam en langdurig opgebouwd bewustzijn van milieu- en klimaatproblemen.

LEES OOK

Kashfi Halford (CC BY-NC 2.0)
Sinds gisteren staat de Palestijnse beweging Hamas niet langer op de Europese lijst met terroristische organisaties.
Zuid-Afrika heeft een enorm probleem met jeugdwerkloosheid. In sommige regio’s zit tot 75 procent van de min 35-jarigen zonder werk.
William Lacy Swing, Directeur-generaal, Internationale Organisatie voor Migratie
Op 18 december vieren IOM en de rest van de wereld de Internationale Dag van de Migrant 2014.
De Belgische belastingwet biedt minister van financiën Van Overtveldt een buitenkans om vanaf 1 januari 2015 meer transparantie te scheppen in de Belgische geldstromen naar Luxemburg.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.