Hoe erg is het klimaat eraan toe?

Een IPS-nieuwsbericht van 5 april 2007 begint met de lead: ‘Tussen 1 en 3,2 miljard mensen krijgen af te rekenen met waterschaarste bij stijging van de temperatuur tussen 2 en 4,5 graden. Eén op vijf mensen wordt bedreigd door overstromingen, als je uitgaat van een temperatuursstijging van 4 graden. Dat zijn de gevolgen voor de mens die hier en daar al werden gelekt uit de inhoud van het rapport van het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC).’ Wie had tien jaar geleden durven denken dat een internationaal comité van wetenschappers rapporten zou produceren waaruit vooraf gelekt zou worden en waarop politici uit vier windstreken ook al vooral commentaar zouden geven? Toch is dat wat dit jaar gebeurde rond de eerste drie rapporten van het IPCC. Wellicht is die bijna onwezenlijke media-aandacht aangescherpt door de hype die ontstond rond An Inconvenient Truth, op zijn beurt een soort politieke kapitalisatie op een langzaam en langdurig opgebouwd bewustzijn van milieu- en klimaatproblemen.

LEES OOK

DFID UK (CC BY 2.0)
De verkiezingen van Miss Oeganda worden door het leger dankbaar ingezet om jongeren warm te maken voor landbouw.
Rusty Stewart (CC BY-NC-ND 2.0)
Op 16 september was de Israëlische ambassadeur in België, Jacques Revah, te gast in de kamercommissie Buitenlandse Zaken.
IDF (CC BY-NC 2.0)
De Israëlische ambassadeur in ons land en Luxemburg, Jacques Revah, werd op 16 september gehoord door de kamercommissie Buitenlandse Zake
Sarahemcc (CC BY 2.0)
Oeganda is vanouds de grootste koffie-exporteur van Afrika maar de sector staat nu onder grote druk door de klimaatverandering.