Mogen we nog dieren eten in tijden van klimaat- en voedselcrisis?

Jonathan Safran Foer, de enorm populaire auteur van romans als Extreem luid & ongelooflijk dichtbij gooit met zijn jongste boek een dikke steen in de vijver van onze eetcultuur. Uit Dieren eten: ‘Volgens de VN is de veeteelt verantwoordelijk voor achttien procent van de uitstoot van broeikasgassen, ongeveer veertig procent meer dan de hele transportsector – personenauto’s, vrachtwagens, vliegtuigen, treinen en schepen.

Jonathan Safran Foer, de enorm populaire auteur van romans als “Extreem Luid & Ongelooflijk Dichtbij” gooit met zijn jongste boek een dikke steen in de vijver van onze eetcultuur. Uit Dieren eten:

‘Volgens de VN is de veeteelt verantwoordelijk voor achttien procent van de uitstoot van broeikasgassen, ongeveer veertig procent meer dan de hele transportsector – personenauto’s, vrachtwagens, vliegtuigen, treinen en schepen. De veeteelt is verantwoordelijk voor zevenendertig procent van de antropogene methaangassen, die een drieëntwintig keer zo groot aardopwarmingsvermogen hebben als kooldioxide, en vijfenzestig procent antropogene stikstofmonoxide, dat een verbijsterende tweehonderdzesennegentig keer zo groot aardopwarmingsvermogen heeft. Dankzij de nieuwste gegevens weten we zelfs wat de rol van ons voedingspatroon is: omnivoren zorgen voor zeven keer zoveel broeikasgassen als vegetariërs.’

Is zijn pleidooi voor een radicaal andere benadering van vleesproductie en -consumptie terecht?

Louise Fresco, landbouwdeskundige, voormalig adjunct-secretaris-generaal van de FAO en auteur, bekijkt de vraag vanuit haar eigen ervaring en inzichten.

‘Geen enkel voedsel heeft zo’n sterke morele lading als vlees, of ruimer, dierlijke eiwitten. Dat geldt in bijna alle godsdiensten en culturen. Vandaag, in onze geseculariseerde samenleving, is vlees opnieuw een toetssteen van politiek correct gedrag. Mogen we nog wel vlees eten, of niet? En zo ja, wat voor vlees mag het zijn? Moeten we ons collectief bekeren tot kunstvlees uit soja, algen of insecten? Voor sommigen ligt de toekomst eerder in een vegetarisch dieet, om gezondheidsreden en vanuit dierenwelzijn. Maar of dat echt een oplossing biedt voor de wereld, waar de helft van de bevolking nog steeds onvoldoende eiwitten binnenkrijgt, staat te bezien.’

Download hier deze MO*paper.

LEES OOK

Het winternummer van MO*magazine is op 30 november verschenen. Ontdek hier de inhoud van MO*122, het laatste nummer van jaargang 2016.
NASA/GSFC/Jefferson Beck (CC BY 2.0)
De Pine Island-gletsjer, een cruciale gletsjer op Antarctica, is van binnenuit aan het breken. Dat heeft mogelijk grote gevolgen voor de wereldwijde stijging van de zeespiegel.
CC TheVerb.Laura Owsianka (CC BY-SA 2.0)
Het had de klimaattop van het begin van de actie moeten zijn. Het werd de klimaattop waarin Donald Trump president werd. Officieel versterkte die verkiezing enkel de globale eensgezindheid.
USAID Africa Bureau (CC0)
Ontwikkelingslanden zien maar een fractie van het klimaatgeld dat hun in Parijs is beloofd.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.