Rwagasore lijkt sterk op Lumumba

Met De moord op Rwagasore levert voormalig VRT-journalist Guy Poppe een zeer degelijk en ook boeiend werkstuk af. Vanaf het begin neemt Poppe ons mee in het verhaal over de moord op de eerste verkozen premier van het onafhankelijke Burundi. Maar dit is meer dan een goed gebracht misdaadverhaal. Poppe kreeg toegang tot een groot deel van de Belgische archieven over de zaak en die bronnen worden vakkundig benut.

John Vandaele

MO*redactie
Globalisering & wereldpolitiek, Oost-Azië, Centraal-Afrika
29 augustus 2012

Er doemt het beeld op van een Belgische plaatselijke elite die het moeilijk heeft met de (aanstaande) onafhankelijkheid van Burundi en denkt dat ze die in ‘goede banen’ kan leiden – lees: naar haar hand kan zetten – als ze kroonprins Rwagasore op een zijspoor weet te krijgen. Of moord echt bij dat zijspoor hoorde, weten we niet zeker – Poppe blijft voorzichtig. Onder meer ook omdat het proces over de moord díé Belgen die de moordenaars mogelijk te verstaan hadden gegeven dat ze hen niet zouden vervolgen, nooit op de rooster heeft gelegd. Zelfs niet als getuige. Poppe trekt daaruit, terecht, de pijnlijke conclusie dat ons land na de zaak met de eerste Congolese premier Patrice Lumumba, die eveneens werd vermoord – met op zijn minst een morele verantwoordelijkheid van België, erkende ons parlement een halve eeuw later – eigenlijk nog niks geleerd heeft.

Wie Poppes boek leest, blijft achter met de indruk – voor stellige bewijzen ontbreken de stukken – dat de koloniale elite ook voor deze moord een morele verantwoordelijkheid droeg. Een aanrader voor ieder die geïnteresseerd is ons koloniale verleden.

De moord op Rwagasore door Guy Poppe is uitgegeven door EPO. 270 blzn. ISBN 9789491297052

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Zondvloed (Mechelen & Roeselare), De Reyghere (Brugge) en Malpertuis (Genk). Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

Een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen? ‘Het vergeten dat ons wacht’ van de Colombiaanse schrijver Héctor Abad.
© Reuters/Abdalrhman Ismail
Als de hel bestaat, bevindt ze zich in Oost-Aleppo. Op 19 september werd een VN-hulpkonvooi gebombardeerd, een nieuw dieptepunt in vijf jaar van totale barbarij.
Esther Vargas (CC BY-SA 2.0)
Dit najaar is er nog ruimte voor wie graag als stagiair zijn of haar kans waagt in een mondiale journalistieke omgeving. Solliciteer nu!
Diana Robinson (CC BY-NC-ND 2.0)
In amper 10 jaar is het aantal Afrikaanse olifanten met 111.000 gedaald, een record. Toenemende stroperij is de belangrijkste oorzaak.

Meest recent van John Vandaele

© Bart Lasuy
Burgers kunnen 45 procent van onze stroom leveren, maar wil de politiek dat?
Een studie toont aan welke enorme rol burgers, coöperaties en kmo’s kunnen spelen in de transitie naar hernieuwbare energie. Als de politiek dat wil. Het wordt een strijd om de stroom.
© Bart Tommelein
Als alle Open Vld-ers Tommelein volgen, gaat Eandisdeal niet door
De Eandisstory heeft de voorbije weken een onverwachte wending genomen.
© Ruth Govaerts/MO*
Inspectie Financiën Stad Antwerpen legt bom onder Eandisdeal
De Inspectie Financiën van de Stad Antwerpen stelt zeer ernstige vragen bij de deal tussen Eandis en het Chinese staatsbedrijf State Grid. MO* kreeg het advies in handen. 
Agfa Graphics: ‘Planet was ons motief maar het resultaat kwam vooral profit en people ten goede’
Tussen de circulaire economie en de werkelijkheid staan vaak praktische bezwaren, zo bleek toen men bij Agfa Graphics onderzocht of men drukplaten kon hergebruiken.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.