Rwagasore lijkt sterk op Lumumba

Met De moord op Rwagasore levert voormalig VRT-journalist Guy Poppe een zeer degelijk en ook boeiend werkstuk af. Vanaf het begin neemt Poppe ons mee in het verhaal over de moord op de eerste verkozen premier van het onafhankelijke Burundi. Maar dit is meer dan een goed gebracht misdaadverhaal. Poppe kreeg toegang tot een groot deel van de Belgische archieven over de zaak en die bronnen worden vakkundig benut.

John Vandaele

MO*redactie
Globalisering & wereldpolitiek, Oost-Azië, Centraal-Afrika
29 augustus 2012

Er doemt het beeld op van een Belgische plaatselijke elite die het moeilijk heeft met de (aanstaande) onafhankelijkheid van Burundi en denkt dat ze die in ‘goede banen’ kan leiden – lees: naar haar hand kan zetten – als ze kroonprins Rwagasore op een zijspoor weet te krijgen. Of moord echt bij dat zijspoor hoorde, weten we niet zeker – Poppe blijft voorzichtig. Onder meer ook omdat het proces over de moord díé Belgen die de moordenaars mogelijk te verstaan hadden gegeven dat ze hen niet zouden vervolgen, nooit op de rooster heeft gelegd. Zelfs niet als getuige. Poppe trekt daaruit, terecht, de pijnlijke conclusie dat ons land na de zaak met de eerste Congolese premier Patrice Lumumba, die eveneens werd vermoord – met op zijn minst een morele verantwoordelijkheid van België, erkende ons parlement een halve eeuw later – eigenlijk nog niks geleerd heeft.

Wie Poppes boek leest, blijft achter met de indruk – voor stellige bewijzen ontbreken de stukken – dat de koloniale elite ook voor deze moord een morele verantwoordelijkheid droeg. Een aanrader voor ieder die geïnteresseerd is ons koloniale verleden.

De moord op Rwagasore door Guy Poppe is uitgegeven door EPO. 270 blzn. ISBN 9789491297052

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Zondvloed (Mechelen & Roeselare), De Reyghere (Brugge) en Malpertuis (Genk). Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

© Bart Carlier
Het is gebeurd. De gemeenschap van Cajamarca heeft deze zondag een historische stap gezet in het verzet tegen het mijnbouwproject La Colosa van de multinational Anglogold Ashanti.
Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)
Wat is de achtergrond van de onthulling die door voormalig CIA-directeur James Woolsey werd gedaan over een vermeend plan om imam Fethullah Gülen uit de VS te ontvoeren.
ILO in Asia and the Pacific CC BY-NC-ND 2.0
Klimaatverandering en uitgeputte grond stimuleren Sri Lankaanse plantagehouders een duurzame koers in te slaan met hun theeproductie.

Meest recent van John Vandaele

CC Misha Dontsov (CC BY 2.0)
Politici, kom van die berg van polarisering, ook al brengt hij stemmen op !
De vulgariteiten van enkele Antwerpse politieagenten zijn maar het topje van een ijsberg van polarisering, wederzijdse haat en vooroordelen.
ScottMLiebenson (CC BY-SA 3.0)
Het democratische antwoord op Uber, Airbnb en andere reuzen van Silicon Valley
Facebook, Google, Uber, Airbnb,… het kapitalisme van de grote digitale platformen verandert de wereld. Maar er rijzen ook veel vragen. Is Facebook vergelijkbaar met de Stasi?
Faizal Riza MOHD RAF (CC BY-NC 2.0)
De kleren maken de vrouw. Maar maakt de vrouw ook de regels?
Waarom is het zo belangrijk hoe vrouwen zich publiek presenteren? ‘Kledingregels hebben een signaalfunctie: tot welke groep behoor ik wel en niet? Welke status heb ik?
Bart Lasuy
180.000 gezinnen wachten op sociale woning. Biedt privékapitaal de oplossing?
Tienduizenden Belgen wachten al jaren op een sociale woning. Inclusio bouwde en kocht met privégeld al 108 sociale woningen.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.