Rwagasore lijkt sterk op Lumumba

Met De moord op Rwagasore levert voormalig VRT-journalist Guy Poppe een zeer degelijk en ook boeiend werkstuk af. Vanaf het begin neemt Poppe ons mee in het verhaal over de moord op de eerste verkozen premier van het onafhankelijke Burundi. Maar dit is meer dan een goed gebracht misdaadverhaal. Poppe kreeg toegang tot een groot deel van de Belgische archieven over de zaak en die bronnen worden vakkundig benut.

John Vandaele

MO*redacteur
29 augustus 2012

Er doemt het beeld op van een Belgische plaatselijke elite die het moeilijk heeft met de (aanstaande) onafhankelijkheid van Burundi en denkt dat ze die in ‘goede banen’ kan leiden – lees: naar haar hand kan zetten – als ze kroonprins Rwagasore op een zijspoor weet te krijgen. Of moord echt bij dat zijspoor hoorde, weten we niet zeker – Poppe blijft voorzichtig. Onder meer ook omdat het proces over de moord díé Belgen die de moordenaars mogelijk te verstaan hadden gegeven dat ze hen niet zouden vervolgen, nooit op de rooster heeft gelegd. Zelfs niet als getuige. Poppe trekt daaruit, terecht, de pijnlijke conclusie dat ons land na de zaak met de eerste Congolese premier Patrice Lumumba, die eveneens werd vermoord – met op zijn minst een morele verantwoordelijkheid van België, erkende ons parlement een halve eeuw later – eigenlijk nog niks geleerd heeft.

Wie Poppes boek leest, blijft achter met de indruk – voor stellige bewijzen ontbreken de stukken – dat de koloniale elite ook voor deze moord een morele verantwoordelijkheid droeg. Een aanrader voor ieder die geïnteresseerd is ons koloniale verleden.

De moord op Rwagasore door Guy Poppe is uitgegeven door EPO. 270 blzn. ISBN 9789491297052

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Zondvloed (Mechelen & Roeselare), De Reyghere (Brugge) en Malpertuis (Genk). Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

LEES OOK

(c) Zoë Noble
In de concertreeks 'Breaking Waves' gaat Cactus Muziekcentrum op zoek naar verborgen parels in de broeierige onderwereld van de huidige muziekscene.
© Zohra Bensemra (Reuters)
Vorig jaar sloegen 22 miljoen mensen op de vlucht voor de gevolgen van natuurrampen. Dat is bijna drie keer zoveel als het aantal oorlogsvluchtelingen.
De pinksterbeweging is een verzamelnaam voor 'evangelicals', pinkster- en charismatische christenen. De beweging is wereldwijd de snelst groeiende groep christenen.
De oproep tot boycot van Israël klinkt luider dan ooit.

Meest recent van John Vandaele

© SST
Kringwinkels, sociale restaurants, strijkwinkels, fietsherstelplaatsen – beter gekend als sociale werkplaatsen, allemaal samen goed voor 9000 banen – kijken met een enige onzekerheid na
CC / Kancelaria Premeira
Er vloeiden liters inkt over de vier Europese topbenoemingen, maar begin september werd daar met de benoeming van Tusk en Mogherini een streep onder getrokken.
John Vandaele, redacteur bij MO*, benadrukt het belang van onderwijs in het creëren van gelijke kansen voor jongeren. Dit en meer leest u in het herfstnummer van MO*.
Het Palestijns-Israëlische conflict heeft zoveel geschiedenis dat wat zich aandient als waar of rechtvaardig, sterk afhangt van wanneer je het verhaal laat beginnen.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.