Rwagasore lijkt sterk op Lumumba

Met De moord op Rwagasore levert voormalig VRT-journalist Guy Poppe een zeer degelijk en ook boeiend werkstuk af. Vanaf het begin neemt Poppe ons mee in het verhaal over de moord op de eerste verkozen premier van het onafhankelijke Burundi. Maar dit is meer dan een goed gebracht misdaadverhaal. Poppe kreeg toegang tot een groot deel van de Belgische archieven over de zaak en die bronnen worden vakkundig benut.

John Vandaele

Globalisering & wereldpolitiek, Oost-Azië, Centraal-Afrika
29 augustus 2012

Er doemt het beeld op van een Belgische plaatselijke elite die het moeilijk heeft met de (aanstaande) onafhankelijkheid van Burundi en denkt dat ze die in ‘goede banen’ kan leiden – lees: naar haar hand kan zetten – als ze kroonprins Rwagasore op een zijspoor weet te krijgen. Of moord echt bij dat zijspoor hoorde, weten we niet zeker – Poppe blijft voorzichtig. Onder meer ook omdat het proces over de moord díé Belgen die de moordenaars mogelijk te verstaan hadden gegeven dat ze hen niet zouden vervolgen, nooit op de rooster heeft gelegd. Zelfs niet als getuige. Poppe trekt daaruit, terecht, de pijnlijke conclusie dat ons land na de zaak met de eerste Congolese premier Patrice Lumumba, die eveneens werd vermoord – met op zijn minst een morele verantwoordelijkheid van België, erkende ons parlement een halve eeuw later – eigenlijk nog niks geleerd heeft.

Wie Poppes boek leest, blijft achter met de indruk – voor stellige bewijzen ontbreken de stukken – dat de koloniale elite ook voor deze moord een morele verantwoordelijkheid droeg. Een aanrader voor ieder die geïnteresseerd is ons koloniale verleden.

De moord op Rwagasore door Guy Poppe is uitgegeven door EPO. 270 blzn. ISBN 9789491297052

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Zondvloed (Mechelen & Roeselare), De Reyghere (Brugge) en Malpertuis (Genk). Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

David Rosen (CC BY 2.0)
De Europese Unie is vastbesloten om de komende jaren in haar ontwikkelingsbeleid een belangrijke plaats toe te kennen aan “blending”. Is dit het ei van Columbus voor ontwikkelingssamenwerking?
Swathi Sridharan / Wikipedia (CC by-sa 2.0)
Malawi kan mooie resultaten voorleggen op het vlak van het terugdringen van kindersterfte. Ondervoeding blijft echter een belangrijke uitdaging voor het land.
CIFOR / Flickr (CC by-nc 2.0)
In de week net voor de VN-klimaattop kreeg het Amazonewoud tweemaal slecht nieuws.
Size matters, stond er bijna boven deze opinie. Maar we hebben in dit land al drie talen waarin we elkaar steeds minder verstaan.

Meest recent van John Vandaele

Open brief aan Salah Abdeslam, de meest gezochte ex-herbergier van Europa
De gebeurtenissen in Parijs blijven iedereen in de ban houden, zo ook MO*redacteur John Vandaele. Hij schreef deze open brief aan Salah Abdeslam, de zesentwintigjarige voortvluchtige en verdachte.
Baart het Europees Parlement vandaag een mooie LuxLeaksmuis?
MO* sprak met Elisa Ferreira, Portugees socialiste en een van de rapporteurs van de TAXE-commissie die in het Europees Parlement de LuxLeakswoede in verstandig beleid moet vertalen.
© Reuters/Christian Hartmann
13 bedenkingen bij onze ietwat t(er)reurige tijden
Je kan de aanslagen in Parijs vanuit veel invalshoeken bekijken. En elk van hen werpt een, soms tegenstrijdig, licht op wat er moet gebeuren.
© Anthony Atkinson
Anthony Atkinson: ‘Strijd tegen ongelijkheid is taak voor de hele regering’
De Britse professor Anthony Atkinson onderzoekt in zijn nieuwe boek hoe je de ongelijkheid kan verminderen.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.