Rwagasore lijkt sterk op Lumumba

Met De moord op Rwagasore levert voormalig VRT-journalist Guy Poppe een zeer degelijk en ook boeiend werkstuk af. Vanaf het begin neemt Poppe ons mee in het verhaal over de moord op de eerste verkozen premier van het onafhankelijke Burundi. Maar dit is meer dan een goed gebracht misdaadverhaal. Poppe kreeg toegang tot een groot deel van de Belgische archieven over de zaak en die bronnen worden vakkundig benut.

John Vandaele

Globalisering & wereldpolitiek, Oost-Azië, Centraal-Afrika
29 augustus 2012

Er doemt het beeld op van een Belgische plaatselijke elite die het moeilijk heeft met de (aanstaande) onafhankelijkheid van Burundi en denkt dat ze die in ‘goede banen’ kan leiden – lees: naar haar hand kan zetten – als ze kroonprins Rwagasore op een zijspoor weet te krijgen. Of moord echt bij dat zijspoor hoorde, weten we niet zeker – Poppe blijft voorzichtig. Onder meer ook omdat het proces over de moord díé Belgen die de moordenaars mogelijk te verstaan hadden gegeven dat ze hen niet zouden vervolgen, nooit op de rooster heeft gelegd. Zelfs niet als getuige. Poppe trekt daaruit, terecht, de pijnlijke conclusie dat ons land na de zaak met de eerste Congolese premier Patrice Lumumba, die eveneens werd vermoord – met op zijn minst een morele verantwoordelijkheid van België, erkende ons parlement een halve eeuw later – eigenlijk nog niks geleerd heeft.

Wie Poppes boek leest, blijft achter met de indruk – voor stellige bewijzen ontbreken de stukken – dat de koloniale elite ook voor deze moord een morele verantwoordelijkheid droeg. Een aanrader voor ieder die geïnteresseerd is ons koloniale verleden.

De moord op Rwagasore door Guy Poppe is uitgegeven door EPO. 270 blzn. ISBN 9789491297052

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Zondvloed (Mechelen & Roeselare), De Reyghere (Brugge) en Malpertuis (Genk). Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

De recente onrust in Burundi heeft op korte tijd een niet te onderschatten vluchtelingencrisis veroorzaakt.
GovernmentZA (CC BY-ND 2.0)
President Kabila wordt geconfronteerd met uitdagingen op verschillende fronten, zowel vanuit de oppositie en de grassroots, als uit zijn eigen dichtste kringen.
Bioversity International/Flickr (CC by-nc-nd 2.0)
Tegenwoordig vinden we niet enkel bananen, koffie en cacao terug op de fairtrade markt. Ook in de cosmeticasector zoekt het Fairtrade-label zijn weg.
© Tom Saater
Gabriel Ayorinde woont in Makoko, de oudste sloppenwijk van Lagos, één van de snelst groeiende steden ter wereld. Hij bereidt zich voor om naar de universiteit te trekken.

Meest recent van John Vandaele

© RV
Minister Turtelboom twijfelt niet: 'Hernieuwbare energie is de toekomst'
‘Hernieuwbare energie is de toekomst.’ Is dat besef ook tot Vlaanderen doorgedrongen?
© RV
Milieuminister Schauvliege haalt fors uit naar Wallonië
Tegen de VN-klimaattop eind november in Parijs moet duidelijk zijn of België zijn klimaatdoelstellingen haalt.
CC MinAmPeru (CC BY-NC-ND 2.0)
Klimaatakkoord stevent af op temperatuurstijging met 3,5 graden
Het klimaatakkoord van Parijs moet een breekpunt zijn en flexibel van aard, zodat snel kan worden bijgestuurd.
CC Global Partnership for Education (CC BY-NC-ND 2.0)
De Croo: ‘De SDG's brengen grote debatten ook naar België’
België was met vier ministers sterk vertegenwoordigd op de VN-top waar de doelen van duurzame ontwikkeling tegen 2030 werden aanvaard.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.