Rwagasore lijkt sterk op Lumumba

Met De moord op Rwagasore levert voormalig VRT-journalist Guy Poppe een zeer degelijk en ook boeiend werkstuk af. Vanaf het begin neemt Poppe ons mee in het verhaal over de moord op de eerste verkozen premier van het onafhankelijke Burundi. Maar dit is meer dan een goed gebracht misdaadverhaal. Poppe kreeg toegang tot een groot deel van de Belgische archieven over de zaak en die bronnen worden vakkundig benut.

John Vandaele

Globalisering & wereldpolitiek, Oost-Azië, Centraal-Afrika
29 augustus 2012

Er doemt het beeld op van een Belgische plaatselijke elite die het moeilijk heeft met de (aanstaande) onafhankelijkheid van Burundi en denkt dat ze die in ‘goede banen’ kan leiden – lees: naar haar hand kan zetten – als ze kroonprins Rwagasore op een zijspoor weet te krijgen. Of moord echt bij dat zijspoor hoorde, weten we niet zeker – Poppe blijft voorzichtig. Onder meer ook omdat het proces over de moord díé Belgen die de moordenaars mogelijk te verstaan hadden gegeven dat ze hen niet zouden vervolgen, nooit op de rooster heeft gelegd. Zelfs niet als getuige. Poppe trekt daaruit, terecht, de pijnlijke conclusie dat ons land na de zaak met de eerste Congolese premier Patrice Lumumba, die eveneens werd vermoord – met op zijn minst een morele verantwoordelijkheid van België, erkende ons parlement een halve eeuw later – eigenlijk nog niks geleerd heeft.

Wie Poppes boek leest, blijft achter met de indruk – voor stellige bewijzen ontbreken de stukken – dat de koloniale elite ook voor deze moord een morele verantwoordelijkheid droeg. Een aanrader voor ieder die geïnteresseerd is ons koloniale verleden.

De moord op Rwagasore door Guy Poppe is uitgegeven door EPO. 270 blzn. ISBN 9789491297052

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Zondvloed (Mechelen & Roeselare), De Reyghere (Brugge) en Malpertuis (Genk). Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

© Stéphanie Borcard
Een paar kilometer voorbij Chian Mai, in het noorden van Thailand, ligt het dorpje Faham.
© Reuters/Thaier Al-Sudani
Morgen gaat in Ieper een driedaagse conferentie van start over massavernietigingswapens.
Surinamers doen alles met een lach op hun gezicht en dat is heerlijk om te zien. Als ze kunnen feesten, doen ze dat.
© MO*/Annelies D'Hulster
Het is vandaag zo heet in Niamey, dat de jonge vrouwen die pannenkoeken verkopen op de hoek van de straat deze bijna kunnen laten bakken in de zon en hun vuurtje mogen blussen. Het is vandaag

Meest recent van John Vandaele

© Jan Locus
'Ons album wil Turken en Armeniërs verzoenen'
De Turk Emre Gültekin en de Armeniër Vardan Hovanissian, beiden al vele jaren Brusselaar, maakten samen een album om de Armeense genocide van honderd jaar geleden te herdenken.
Illustratie obv Images Money (CC BY 2.0)
België vindt zichzelf kleiner dan Luxemburg. Waarom?
China richtte vorig jaar een nieuwe Aziëbank op, de VS riepen op om het initiatief te boycotten. Toch willen alle Europese landen met geld stichtend lid worden.
sandeepachetan.com travel photography (CC BY-NC-ND 2.0)
Duurzame Ontwikkelingsdoelen: van blauwdruk naar concreet beleid
Eind september verzamelen wereldleiders in New York om een nieuw, mondiaal ontwikkelingsproject te lanceren. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn 17 doelen en 169 subdoelen die de wereld naar
枫彩 (CC BY 2.5 cn)
Duurzame Ontwikkelingsdoelen: het huiswerk van de wereld
Als alles goed gaat, zullen de VN-lidstaten in september 2015 de Duurzame Ontwikkelingsdoelen aanvaarden.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.