Rwagasore lijkt sterk op Lumumba

Met De moord op Rwagasore levert voormalig VRT-journalist Guy Poppe een zeer degelijk en ook boeiend werkstuk af. Vanaf het begin neemt Poppe ons mee in het verhaal over de moord op de eerste verkozen premier van het onafhankelijke Burundi. Maar dit is meer dan een goed gebracht misdaadverhaal. Poppe kreeg toegang tot een groot deel van de Belgische archieven over de zaak en die bronnen worden vakkundig benut.

John Vandaele

Globalisering & wereldpolitiek, Oost-Azië, Centraal-Afrika
29 augustus 2012

Er doemt het beeld op van een Belgische plaatselijke elite die het moeilijk heeft met de (aanstaande) onafhankelijkheid van Burundi en denkt dat ze die in ‘goede banen’ kan leiden – lees: naar haar hand kan zetten – als ze kroonprins Rwagasore op een zijspoor weet te krijgen. Of moord echt bij dat zijspoor hoorde, weten we niet zeker – Poppe blijft voorzichtig. Onder meer ook omdat het proces over de moord díé Belgen die de moordenaars mogelijk te verstaan hadden gegeven dat ze hen niet zouden vervolgen, nooit op de rooster heeft gelegd. Zelfs niet als getuige. Poppe trekt daaruit, terecht, de pijnlijke conclusie dat ons land na de zaak met de eerste Congolese premier Patrice Lumumba, die eveneens werd vermoord – met op zijn minst een morele verantwoordelijkheid van België, erkende ons parlement een halve eeuw later – eigenlijk nog niks geleerd heeft.

Wie Poppes boek leest, blijft achter met de indruk – voor stellige bewijzen ontbreken de stukken – dat de koloniale elite ook voor deze moord een morele verantwoordelijkheid droeg. Een aanrader voor ieder die geïnteresseerd is ons koloniale verleden.

De moord op Rwagasore door Guy Poppe is uitgegeven door EPO. 270 blzn. ISBN 9789491297052

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Zondvloed (Mechelen & Roeselare), De Reyghere (Brugge) en Malpertuis (Genk). Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

© Mariam Sankara
"En wat als we straks een president krijgen van wie de partij in het parlement niet de meerderheid heeft?" Dat is de titel boven een recent artikel in de krant Sidwaya.
© Laura Ritter
Binnen twee jaar moeten Israëli’s en Palestijnen in vrede leven. Zo luidt een resolutie die Frankrijk in juni indient bij de VN-Veiligheidsraad.
Mauroof Khaleel (CC by-nc 2.0)
Je zou denken dat je de krantenkoppen wel haalt als de vrouw van George Clooney je advocaat is, maar toch lijkt de wereld zich niet te bekommeren om de afgezette democratische president van de Mald

Meest recent van John Vandaele

Moyan Brenn (CC BY 2.0)
'Veel laaghangend fruit voor ontwikkelingslanden in de tuin der belastingen'
In internationale samenwerking rond belastingen mag de OESO –de club van rijke landen– dan al het voortouw nemen, ook ontwikkelingslanden zijn erbij betrokken.
© Belga/Jasper Jacobs
Professor Michel Maus: 'De minister is hypocriet'
Michel Maus, professor fiscaal recht aan de VUB, is niet onder de indruk van de manier waarop de regering-Michel omspringt met de revolutie in belastingland.
OESO: Meer transparantie levert nu al 40 miljard euro belastinggeld op
Er vindt een revolutie plaats in Belastingland. Daar lijkt het nu echt wel op en de revolutie wordt eens te meer geleid vanuit Parijs.
Philippe Put (CC BY-ND 2.0)
Weet de fiscus binnenkort wat er op uw bankrekening staat?
Vluchten kan niet meer vanaf 2017, lijkt het voor wie zijn geld in het buitenland wil verstoppen voor de Belgische fiscus.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.