Rwagasore lijkt sterk op Lumumba

Met De moord op Rwagasore levert voormalig VRT-journalist Guy Poppe een zeer degelijk en ook boeiend werkstuk af. Vanaf het begin neemt Poppe ons mee in het verhaal over de moord op de eerste verkozen premier van het onafhankelijke Burundi. Maar dit is meer dan een goed gebracht misdaadverhaal. Poppe kreeg toegang tot een groot deel van de Belgische archieven over de zaak en die bronnen worden vakkundig benut.

John Vandaele

Globalisering & wereldpolitiek, Oost-Azië, Centraal-Afrika
29 augustus 2012

Er doemt het beeld op van een Belgische plaatselijke elite die het moeilijk heeft met de (aanstaande) onafhankelijkheid van Burundi en denkt dat ze die in ‘goede banen’ kan leiden – lees: naar haar hand kan zetten – als ze kroonprins Rwagasore op een zijspoor weet te krijgen. Of moord echt bij dat zijspoor hoorde, weten we niet zeker – Poppe blijft voorzichtig. Onder meer ook omdat het proces over de moord díé Belgen die de moordenaars mogelijk te verstaan hadden gegeven dat ze hen niet zouden vervolgen, nooit op de rooster heeft gelegd. Zelfs niet als getuige. Poppe trekt daaruit, terecht, de pijnlijke conclusie dat ons land na de zaak met de eerste Congolese premier Patrice Lumumba, die eveneens werd vermoord – met op zijn minst een morele verantwoordelijkheid van België, erkende ons parlement een halve eeuw later – eigenlijk nog niks geleerd heeft.

Wie Poppes boek leest, blijft achter met de indruk – voor stellige bewijzen ontbreken de stukken – dat de koloniale elite ook voor deze moord een morele verantwoordelijkheid droeg. Een aanrader voor ieder die geïnteresseerd is ons koloniale verleden.

De moord op Rwagasore door Guy Poppe is uitgegeven door EPO. 270 blzn. ISBN 9789491297052

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Zondvloed (Mechelen & Roeselare), De Reyghere (Brugge) en Malpertuis (Genk). Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

CC NeilPalmer (CC BY-SA 2.0)
Iedereen is het er intussen over eens dat ontwikkelingssamenwerking een verhaal uit het verleden is.
Public Domain
Ik heb zondag in de file gestaan. Niet onmiddellijk wereldschokkend zult u zeggen, en u heeft gelijk. Wereldschokkend was het niet, maar toch een beetje bangelijk. Het was geen gewone file.
secretaría de comunicación CC BY-NC-ND 2.0
Het bestuur van het staatsoliebedrijf Ancap in Uruguay wordt beschuldigt van corruptie en vriendjespolitiek. De excessieve uitgaven tijdens de Mujica administratie brachten het
Public Domain
Saskia Blaere, coördinator van Lébi! had donderdag 4 februari haar handen vol met de straatcampagne naar aanleiding van Wereldkankerdag.

Meest recent van John Vandaele

IMF / Flickr (CC by-nc-nd 2.0)
Amerikaanse politieke polarisering blokkeert IMF-hervorming
Kan de president van de VS iets nastreven dat jarenlang door het Amerikaanse parlement wordt tegengewerkt?
DFID (CC by-nc-nd 2.0)
Klimaatprobleem vraagt een ondernemende staat
Mariana Mazzucato’s boek “De ondernemende staat” doorbreekt het cliché van de overheid als het dode gewicht van de economie, en toont juist dat de staat de basis legt voor fundame
Als paaslelies bloeien op Kerstmis. Een nieuwjaarsbrief aan minister-president Geert Bourgeois
In een nieuwjaarsbrief wenst John Vandaele die andere Izegemnaar Geert Bourgeois toe dat hij de Vlaamse leider wordt die zijn volk leert vooruitkijken naar een zee zonder belforten.
Public Domain
Breek het bankgeheim helemaal af, zeg dat CD&V het gezegd heeft
Vandaag wordt in de Kamer de wet op de automatische uitwisseling van (financiële) informatie tussen landen goedgekeurd.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.