Weblog Afghanistan

Minka Nijhuis is een van de betere Nederlandstalige journalisten. Haar berichtgeving voor Trouw, Vrij Nederland en diverse radiostations over onder andere Birma en Afghanistan bevindt zich op eenzame hoogte, aan beide oevers van Maas en Schelde. Nijhuis is ook beginnen bloggen –zeer tegen haar zin.

Gie Goris

MO*redactie
Hoofdredacteur, Azië, religie & conflict
1 december 2011

‘Ik was geen fan van blogs door journalisten. Die digitale producten vond ik vaak net als de berichten op Facebook en Twitter nergens over gaan, behalve over de afzender zelf. De gewoonte om via internet voortdurend in beeld te zijn, deed me denken aan het geduw en getrek van apen op een overvolle rots. Ik wilde als journalist gewoon ouderwets verhalen vertellen. Bovendien had ik daaraan mijn handen meer dan vol en zo’n blog schrijven zou alleen maar ballast zijn’, noteert ze over die aanvankelijke tegenzin.

Zoals dat wel eens vaker gaat met mensen die zich tegen nieuwlichterij afzetten, is ook bij Nijhuis dat tegenpruttelen snel omgeslagen in enthousiasme. Haar blogberichten zijn dan ook leuke miniatuurtjes over leven en werken van de mensen waaronder ze zich bevindt. Ze zijn subjectiever dan journalistieke stukken, maar worden nooit navelstaarderig. Daardoor zijn de stukjes leuk voor wie Nijhuis wil volgen, maar ook voor wie Birma en Afghanistan stapsgewijs wil leren kennen.

Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat iemand de idee gehad heeft om die blogberichten te bundelen in een boekje. Weblog Afghanistan is een selectie van blogposts, niet meer, niet minder. Op scherm en in de context van flitsende informatie zijn die stukjes leuk en verhelderend, in boekverband worden ze erg licht en zelfs wat overbodig. Het medium is wel degelijk bepalend als betekenisomgeving voor de inhoud die erin verschijnt, dat voel je heel erg als je de notities van Nijhuis naleest tussen de harde covers van dit boekje. Nijhuis doet er beter aan het weblog rustig zichzelf te laten zijn, terwijl zij de tijd neemt om goede boeken te schrijven. Dat ze dat kan, bleek enkele jaren geleden met Birma. Land van geheimen.

Weblog Afghanistan door Minka Nijhuis is uitgegeven door Balans. 80 blzn. ISBN978 904 600 3358 2

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

Helmandblog (CC BY-NC-ND 2.0)
Denise De Bondt is nu voogd van liefst tien niet-begeleide minderjarige vluchtelingen en één meerderjarige vluchteling in ons land.
CC Gie Goris (CC BY-NA 2.0)
Gie Goris schrijft zijn nieuwjaarsbrief aan Ayoob, een Afghaanse dertiger die hij ontmoette op een vliegerfestival in een stadje op zestig kilometer van Kaboel.
CC Brian Eeles (CC BY-SA 2.0)
Bernard Sintobin is zakelijk leider bij MO*, maar daarnaast is hij ook erkend voogd van een Afghaanse minderjarige asielzoeker.

Meest recent van Gie Goris

CC Gie Goris (BY NC 2.0)
Navi Pillay: ‘Wie mensenrechten verwaarloost, krijgt af te rekenen met veel groter geweld’
De Zuid-Afrikaanse Navi Pillay is een van ‘s werelds meest vooraanstaande juristen en mensenrechtenverdedigers.
CC Pablo Andres Rivera (CC BY-NC-ND 2.0)
Inaya: zorgzaamheid als medicijn tegen neoliberaal cynisme
‘Mijn liefste, wij worden omringd door mensen die de hoop hebben verloren. Dat komt hard aan, vooral als het om jongeren gaat.
CC Casa de las Americas (CC BY-NC-ND 2.0)
Isabel Allende: ‘Fictie is waar, fake news is censuur’
Op 24 maart krijgt de Chileense succesauteur Isabel Allende een eredoctoraat van de Universiteit Gent.
CC Joe Frazier (CC BY-NC 2.0)
Indivisible: het Amerikaanse Hart boven Hard organiseert het verzet
Resistance is het trending woord in de Verenigde Staten.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.