Weblog Afghanistan

Minka Nijhuis is een van de betere Nederlandstalige journalisten. Haar berichtgeving voor Trouw, Vrij Nederland en diverse radiostations over onder andere Birma en Afghanistan bevindt zich op eenzame hoogte, aan beide oevers van Maas en Schelde. Nijhuis is ook beginnen bloggen –zeer tegen haar zin.

Gie Goris

Hoofdredacteur, Azië, religie & conflict
1 december 2011

‘Ik was geen fan van blogs door journalisten. Die digitale producten vond ik vaak net als de berichten op Facebook en Twitter nergens over gaan, behalve over de afzender zelf. De gewoonte om via internet voortdurend in beeld te zijn, deed me denken aan het geduw en getrek van apen op een overvolle rots. Ik wilde als journalist gewoon ouderwets verhalen vertellen. Bovendien had ik daaraan mijn handen meer dan vol en zo’n blog schrijven zou alleen maar ballast zijn’, noteert ze over die aanvankelijke tegenzin.

Zoals dat wel eens vaker gaat met mensen die zich tegen nieuwlichterij afzetten, is ook bij Nijhuis dat tegenpruttelen snel omgeslagen in enthousiasme. Haar blogberichten zijn dan ook leuke miniatuurtjes over leven en werken van de mensen waaronder ze zich bevindt. Ze zijn subjectiever dan journalistieke stukken, maar worden nooit navelstaarderig. Daardoor zijn de stukjes leuk voor wie Nijhuis wil volgen, maar ook voor wie Birma en Afghanistan stapsgewijs wil leren kennen.

Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat iemand de idee gehad heeft om die blogberichten te bundelen in een boekje. Weblog Afghanistan is een selectie van blogposts, niet meer, niet minder. Op scherm en in de context van flitsende informatie zijn die stukjes leuk en verhelderend, in boekverband worden ze erg licht en zelfs wat overbodig. Het medium is wel degelijk bepalend als betekenisomgeving voor de inhoud die erin verschijnt, dat voel je heel erg als je de notities van Nijhuis naleest tussen de harde covers van dit boekje. Nijhuis doet er beter aan het weblog rustig zichzelf te laten zijn, terwijl zij de tijd neemt om goede boeken te schrijven. Dat ze dat kan, bleek enkele jaren geleden met Birma. Land van geheimen.

Weblog Afghanistan door Minka Nijhuis is uitgegeven door Balans. 80 blzn. ISBN978 904 600 3358 2

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

ResoluteSupportMedia (CC BY 2.0)
De Taliban stuurde een alarmerende verklaring de wereld in: ‘TOLOnews en 1TVNews zijn legitieme doelwitten.
© Brecht Goris
Met de aanval op Kunduz zijn de Taliban helemaal terug van nooit echt weggeweest. Vaak wordt verwezen naar de steun die zij krijgen vanuit Pakistan.
© Reuters/Denis Balibouse
Artsen Zonder Grenzen dringt aan op een onafhankelijk onderzoek naar de aanval op hun ziekenhuis in Kunduz, Afghanistan.
© Andrew Quilty / Oculi
Verpleegkundige Lajos Zoltan Jecs bevond zich in het traumaziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz toen het getroffen werd door luchtbombardementen. Een ooggetuigenverslag.

Meest recent van Gie Goris

© Willemjan Vandeplas
Kumi Naidoo: ‘De klimaattop dient niet om de planeet te redden, maar om de mensheid te laten overleven’
Dit weekend gaat de klimaattop in Parijs van start.
(c) Gie Goris
Ontwikkelingsgeld voor vluchtelingen en … Defensie
De Europees-Afrikaanse top in Valletta maakte duidelijk dat Europees ontwikkelingsgeld steeds makkelijker ingezet wordt om onze eigen problemen met migratie aan te pakken.
CC European External Action Sercvice
Europa helpt Afrika om zichzelf te redden
De Europees-Afrikaanse top resulteerde in een akkoord over het opzetten van een nieuw hulpfonds voor Afrika.
CC Bestfor/Richard (CC BY-NC-ND 2.0)
Beste radio-collega’s: het is 2015, nieuws is vooral een zaak van online-media
Al enkele decennia zorgt de radio ‘s ochtends voor een overzicht van wat de kranten schrijven.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.