Weblog Afghanistan

Minka Nijhuis is een van de betere Nederlandstalige journalisten. Haar berichtgeving voor Trouw, Vrij Nederland en diverse radiostations over onder andere Birma en Afghanistan bevindt zich op eenzame hoogte, aan beide oevers van Maas en Schelde. Nijhuis is ook beginnen bloggen –zeer tegen haar zin.

Gie Goris

Hoofdredacteur, Azië, religie & conflict
1 december 2011

‘Ik was geen fan van blogs door journalisten. Die digitale producten vond ik vaak net als de berichten op Facebook en Twitter nergens over gaan, behalve over de afzender zelf. De gewoonte om via internet voortdurend in beeld te zijn, deed me denken aan het geduw en getrek van apen op een overvolle rots. Ik wilde als journalist gewoon ouderwets verhalen vertellen. Bovendien had ik daaraan mijn handen meer dan vol en zo’n blog schrijven zou alleen maar ballast zijn’, noteert ze over die aanvankelijke tegenzin.

Zoals dat wel eens vaker gaat met mensen die zich tegen nieuwlichterij afzetten, is ook bij Nijhuis dat tegenpruttelen snel omgeslagen in enthousiasme. Haar blogberichten zijn dan ook leuke miniatuurtjes over leven en werken van de mensen waaronder ze zich bevindt. Ze zijn subjectiever dan journalistieke stukken, maar worden nooit navelstaarderig. Daardoor zijn de stukjes leuk voor wie Nijhuis wil volgen, maar ook voor wie Birma en Afghanistan stapsgewijs wil leren kennen.

Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat iemand de idee gehad heeft om die blogberichten te bundelen in een boekje. Weblog Afghanistan is een selectie van blogposts, niet meer, niet minder. Op scherm en in de context van flitsende informatie zijn die stukjes leuk en verhelderend, in boekverband worden ze erg licht en zelfs wat overbodig. Het medium is wel degelijk bepalend als betekenisomgeving voor de inhoud die erin verschijnt, dat voel je heel erg als je de notities van Nijhuis naleest tussen de harde covers van dit boekje. Nijhuis doet er beter aan het weblog rustig zichzelf te laten zijn, terwijl zij de tijd neemt om goede boeken te schrijven. Dat ze dat kan, bleek enkele jaren geleden met Birma. Land van geheimen.

Weblog Afghanistan door Minka Nijhuis is uitgegeven door Balans. 80 blzn. ISBN978 904 600 3358 2

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

World Bank Photo Collection (CC BY-NC-ND 2.0)
Vrouwenrechtenactivisten in Afghanistan hebben met steeds meer geweld te maken, maar krijgen geen steun van hun eigen regering.
DVIDSHUB (CC BY 2.0)
Meer dan tien jaar bezetting door het Amerikaanse leger heeft zijn sporen nagelaten, maar de Afghaanse president Ashraf Ghani is vastberaden om die bladzijde om te slaan.
© Marielle van Uitert
U krijgt een unieke blik in een geheim bordeel in een wijk van Kaboel, Afghanistan. 'We mogen blij zijn als we één keer per dag kunnen eten.
U.S. Marines (CC BY-NC 2.0)
De interventie in Afghanistan was zeer succesvol op korte termijn, maar slaagde er daarna niet in de staat op te bouwen die het Westen voor ogen stond.

Meest recent van Gie Goris

Paul Mannix (cc by 2.0)
Vijf lessen uit het communistische kalifaat
Op 17 april is het exact veertig jaar geleden dat de Rode Khmer de Cambodjaanse hoofdstad innam.
Brend Brincken (cc by-sa 3.0)
Veel te vroeg om te juichen over akkoord Iraans atoomprogramma
Er is een akkoord tussen Iran en de internationale gemeenschap dat een einde moet maken aan het jarenlange conflict over de eventuele bouw van kernwapens in Iran.
Zuhair A. Al-Traifi (CC BY-NC-SA 2.0)
Saoedi-Arabië, het land dat alles mag
De president vlucht voor een gewapende opstand in Jemen. Saoedi-Arabië antwoordt met bombardementen in zijn buurland. Kan dat zomaar, in de 21ste eeuw, je buurland aanvallen?
De kracht van verandering in India
De Indiase regering onder premier Narendra Modi lijkt uit een gekend vaatje te tappen: alles wat fout loopt, is de schuld van de vorige regering, en alles wat die vorige regering opgebouwd heeft, m
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.