Weblog Afghanistan

Minka Nijhuis is een van de betere Nederlandstalige journalisten. Haar berichtgeving voor Trouw, Vrij Nederland en diverse radiostations over onder andere Birma en Afghanistan bevindt zich op eenzame hoogte, aan beide oevers van Maas en Schelde. Nijhuis is ook beginnen bloggen –zeer tegen haar zin.

Gie Goris

Hoofdredacteur, Azië, religie & conflict
1 december 2011

‘Ik was geen fan van blogs door journalisten. Die digitale producten vond ik vaak net als de berichten op Facebook en Twitter nergens over gaan, behalve over de afzender zelf. De gewoonte om via internet voortdurend in beeld te zijn, deed me denken aan het geduw en getrek van apen op een overvolle rots. Ik wilde als journalist gewoon ouderwets verhalen vertellen. Bovendien had ik daaraan mijn handen meer dan vol en zo’n blog schrijven zou alleen maar ballast zijn’, noteert ze over die aanvankelijke tegenzin.

Zoals dat wel eens vaker gaat met mensen die zich tegen nieuwlichterij afzetten, is ook bij Nijhuis dat tegenpruttelen snel omgeslagen in enthousiasme. Haar blogberichten zijn dan ook leuke miniatuurtjes over leven en werken van de mensen waaronder ze zich bevindt. Ze zijn subjectiever dan journalistieke stukken, maar worden nooit navelstaarderig. Daardoor zijn de stukjes leuk voor wie Nijhuis wil volgen, maar ook voor wie Birma en Afghanistan stapsgewijs wil leren kennen.

Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat iemand de idee gehad heeft om die blogberichten te bundelen in een boekje. Weblog Afghanistan is een selectie van blogposts, niet meer, niet minder. Op scherm en in de context van flitsende informatie zijn die stukjes leuk en verhelderend, in boekverband worden ze erg licht en zelfs wat overbodig. Het medium is wel degelijk bepalend als betekenisomgeving voor de inhoud die erin verschijnt, dat voel je heel erg als je de notities van Nijhuis naleest tussen de harde covers van dit boekje. Nijhuis doet er beter aan het weblog rustig zichzelf te laten zijn, terwijl zij de tijd neemt om goede boeken te schrijven. Dat ze dat kan, bleek enkele jaren geleden met Birma. Land van geheimen.

Weblog Afghanistan door Minka Nijhuis is uitgegeven door Balans. 80 blzn. ISBN978 904 600 3358 2

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

Mike Rosenberg (CC BY 2.0)
Het Amerikaanse agentschap voor ontwikkelingshulp Usaid ziet positieve gevolgen van de interventie in Afghanistan, vooral op het vlak van gezondheidszorg en onderwijs.
© Gie Goris
Het Afghaans parlement werd op 22 juni aangevallen door de Taliban tijdens de stemming over de nieuwe minister van Defensie. Minstens achttien mensen zouden gewond geraakt zijn.
© Brecht Goris
2015 moest het begin worden van een nieuwe toekomst voor Afghanistan: zonder westerse troepen, maar met onderhandelingen tussen de opstandelingen en de nieuwe regering.
© Gie Goris
Half april bezocht ik Kaboel nog eens, in het kader van het focusthema van het zomernummer van MO*magaz

Meest recent van Gie Goris

© Fatinha Ramos
Superdiverse televisie zal je zelf moeten maken
Soaps en series op het Vlaamse scherm draaien bijna onveranderlijk rond een dorpscafé vol witte tweeverdieners, terwijl de steden van dit land steeds diverser worden.
© Reuters
Hoe stoppen we deze zomers van geweld?
Vrijdag 26 juni markeert het begin van de Tweede Zomer van Geweld. Moet het Westen echt militair ingrijpen om de waanzin uit Syrië en Irak tegen te houden?
United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0)
Een wereld zonder Verenigde Naties?
De VN blazen deze week zeventig kaarsjes uit. Wij vroegen ons af hoe de wereld er zou uitzien zonder Verenigde Naties? Vijf leden van de MO*academy geven daar een eigenzinnig antwoord op.
Kai Schreiber (CC BY-SA 2.0)
De Verenigde Naties door de ogen van zijn topmensen
Vrijdag 26 juni vieren de Verenigde Naties hun zeventigste verjaardag in San Fransisco, de stad waar de VN in 1945 boven de doopvont gehouden werden.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.