Weblog Afghanistan

Minka Nijhuis is een van de betere Nederlandstalige journalisten. Haar berichtgeving voor Trouw, Vrij Nederland en diverse radiostations over onder andere Birma en Afghanistan bevindt zich op eenzame hoogte, aan beide oevers van Maas en Schelde. Nijhuis is ook beginnen bloggen –zeer tegen haar zin.

Gie Goris

Hoofdredacteur, Azië, religie & conflict
1 december 2011

‘Ik was geen fan van blogs door journalisten. Die digitale producten vond ik vaak net als de berichten op Facebook en Twitter nergens over gaan, behalve over de afzender zelf. De gewoonte om via internet voortdurend in beeld te zijn, deed me denken aan het geduw en getrek van apen op een overvolle rots. Ik wilde als journalist gewoon ouderwets verhalen vertellen. Bovendien had ik daaraan mijn handen meer dan vol en zo’n blog schrijven zou alleen maar ballast zijn’, noteert ze over die aanvankelijke tegenzin.

Zoals dat wel eens vaker gaat met mensen die zich tegen nieuwlichterij afzetten, is ook bij Nijhuis dat tegenpruttelen snel omgeslagen in enthousiasme. Haar blogberichten zijn dan ook leuke miniatuurtjes over leven en werken van de mensen waaronder ze zich bevindt. Ze zijn subjectiever dan journalistieke stukken, maar worden nooit navelstaarderig. Daardoor zijn de stukjes leuk voor wie Nijhuis wil volgen, maar ook voor wie Birma en Afghanistan stapsgewijs wil leren kennen.

Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat iemand de idee gehad heeft om die blogberichten te bundelen in een boekje. Weblog Afghanistan is een selectie van blogposts, niet meer, niet minder. Op scherm en in de context van flitsende informatie zijn die stukjes leuk en verhelderend, in boekverband worden ze erg licht en zelfs wat overbodig. Het medium is wel degelijk bepalend als betekenisomgeving voor de inhoud die erin verschijnt, dat voel je heel erg als je de notities van Nijhuis naleest tussen de harde covers van dit boekje. Nijhuis doet er beter aan het weblog rustig zichzelf te laten zijn, terwijl zij de tijd neemt om goede boeken te schrijven. Dat ze dat kan, bleek enkele jaren geleden met Birma. Land van geheimen.

Weblog Afghanistan door Minka Nijhuis is uitgegeven door Balans. 80 blzn. ISBN978 904 600 3358 2

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

European Commission DG ECHO (CC BY-ND 2.0)
Terwijl het aantal slachtoffers van het conflict in Afghanistan toeneemt, worstelen humanitaire organisaties met de hulp aan gewonden, hongerigen en ontheemden.
United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0)
Dit jaar is volgens de Verenigde Naties het dodelijkste jaar tot nu toe voor migranten en asielzoekers die oorlog en vervolging ontvluchten.
© Gie Goris
Het Afghaans parlement werd op 22 juni aangevallen door de Taliban tijdens de stemming over de nieuwe minister van Defensie. Minstens achttien mensen zouden gewond geraakt zijn.
Mike Rosenberg (CC BY 2.0)
Het Amerikaanse agentschap voor ontwikkelingshulp Usaid ziet positieve gevolgen van de interventie in Afghanistan, vooral op het vlak van gezondheidszorg en onderwijs.

Meest recent van Gie Goris

Johan Wets: ‘De toekomst brengt meer migratie of nog meer migratie. Of een politiestaat.'
De zomer van 2015 lijkt helemaal te draaien om de Middellandse Zee, de Balkanroute, Calais. De opvangcrisis, de Europese impasse, recordaantallen mensen op de vlucht.
World Economic Forum (CC BY-NC-SA 2.0)
Zuidoost-Azië: onzichtbare, krachtige motor van wereldeconomie
De tien landen van Zuidoost-Azië vormen samen een belangrijke groeipool voor de toekomst. Eind 2015 worden de 620 miljoen inwoners consumenten in een eengemaakte markt.
© Brecht Goris
Tariq Ali over het extreme centrum
Tariq Ali is de auteur van tientallen boeken, waaronder 'The Clash of Fundamentalisms' en het pas verschenen 'The Extreme Centre. A Warning'.
© Brecht Goris
Saskia Sassen: 'Wij zijn de scheppers van onze eigen toekomst'
Het huidige kapitalisme draait niet op geld en consumptie, maar op financiële speculatie, zegt de Amerikaanse politicologe Saskia Sassen.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.