Weblog Afghanistan

Minka Nijhuis is een van de betere Nederlandstalige journalisten. Haar berichtgeving voor Trouw, Vrij Nederland en diverse radiostations over onder andere Birma en Afghanistan bevindt zich op eenzame hoogte, aan beide oevers van Maas en Schelde. Nijhuis is ook beginnen bloggen –zeer tegen haar zin.

Gie Goris

MO*hoofdredacteur
1 december 2011

‘Ik was geen fan van blogs door journalisten. Die digitale producten vond ik vaak net als de berichten op Facebook en Twitter nergens over gaan, behalve over de afzender zelf. De gewoonte om via internet voortdurend in beeld te zijn, deed me denken aan het geduw en getrek van apen op een overvolle rots. Ik wilde als journalist gewoon ouderwets verhalen vertellen. Bovendien had ik daaraan mijn handen meer dan vol en zo’n blog schrijven zou alleen maar ballast zijn’, noteert ze over die aanvankelijke tegenzin.

Zoals dat wel eens vaker gaat met mensen die zich tegen nieuwlichterij afzetten, is ook bij Nijhuis dat tegenpruttelen snel omgeslagen in enthousiasme. Haar blogberichten zijn dan ook leuke miniatuurtjes over leven en werken van de mensen waaronder ze zich bevindt. Ze zijn subjectiever dan journalistieke stukken, maar worden nooit navelstaarderig. Daardoor zijn de stukjes leuk voor wie Nijhuis wil volgen, maar ook voor wie Birma en Afghanistan stapsgewijs wil leren kennen.

Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat iemand de idee gehad heeft om die blogberichten te bundelen in een boekje. Weblog Afghanistan is een selectie van blogposts, niet meer, niet minder. Op scherm en in de context van flitsende informatie zijn die stukjes leuk en verhelderend, in boekverband worden ze erg licht en zelfs wat overbodig. Het medium is wel degelijk bepalend als betekenisomgeving voor de inhoud die erin verschijnt, dat voel je heel erg als je de notities van Nijhuis naleest tussen de harde covers van dit boekje. Nijhuis doet er beter aan het weblog rustig zichzelf te laten zijn, terwijl zij de tijd neemt om goede boeken te schrijven. Dat ze dat kan, bleek enkele jaren geleden met Birma. Land van geheimen.

Weblog Afghanistan door Minka Nijhuis is uitgegeven door Balans. 80 blzn. ISBN978 904 600 3358 2

LEES OOK

UN Photo (CC BY-NC-ND 2.0)
In Afghanistan, waar bijna 7 op 10 burgers analfabeet is, worden de diensten van kopiisten erg op prijs gesteld. Wie kan schrijven, verdient tot 80 eurocent per document.
Gates Foundation (CC BY-NC-ND 2.0)
Hoewel de kraamzorg in Afghanistan in de afgelopen tien jaar verbeterd is, behoort het land wereldwijd nog steeds tot de vier landen met de hoogste moedersterfte buiten Afrika ten zuiden van de Sah
Familieleden van de duizenden Afghaanse burgers die gedood zijn bij bombardementen door de Navo of de VS hebben geen kans op gerechtigheid, zegt Amnesty International.
Brecht Goris
De implosie van de Iraakse staat, overheid en leger in Mosoel en naburige steden zorgt voor paniek op alle westerse banken, vooral omdat het machtsvacuüm snel en efficiënt ingevuld wordt door de ka

Meest recent van Gie Goris

Catholic Church England & Wales (CC BY-NC-SA 2.0)
De Katholieke Kerk heeft een lange traditie van bijna obsessionele aandacht voor alles wat met seksualiteit, voortplanting en relaties te maken heeft.
UN Geneva (CC BY-NC-ND 2.0)
Bevolkingscontrole en reproductieve rechten liggen binnen de Verenigde Naties uiterst gevoelig.
CC / John Trif
Op woensdag 17 september kunnen meer dan een half miljoen geregistreerde kiezers een parlement aanwijzen in Fiji, een eilandenstaat in de zuidelijke Stille Oceaan.
CC /Chatham House
Anders Fogh Rasmussen gaf maandagmiddag zijn Brusselse afscheidsrede na vijf jaar aan het hoofd van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (Navo).

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.