Weblog Afghanistan

Minka Nijhuis is een van de betere Nederlandstalige journalisten. Haar berichtgeving voor Trouw, Vrij Nederland en diverse radiostations over onder andere Birma en Afghanistan bevindt zich op eenzame hoogte, aan beide oevers van Maas en Schelde. Nijhuis is ook beginnen bloggen –zeer tegen haar zin.

Gie Goris

Hoofdredacteur, Azië, religie & conflict
1 december 2011

‘Ik was geen fan van blogs door journalisten. Die digitale producten vond ik vaak net als de berichten op Facebook en Twitter nergens over gaan, behalve over de afzender zelf. De gewoonte om via internet voortdurend in beeld te zijn, deed me denken aan het geduw en getrek van apen op een overvolle rots. Ik wilde als journalist gewoon ouderwets verhalen vertellen. Bovendien had ik daaraan mijn handen meer dan vol en zo’n blog schrijven zou alleen maar ballast zijn’, noteert ze over die aanvankelijke tegenzin.

Zoals dat wel eens vaker gaat met mensen die zich tegen nieuwlichterij afzetten, is ook bij Nijhuis dat tegenpruttelen snel omgeslagen in enthousiasme. Haar blogberichten zijn dan ook leuke miniatuurtjes over leven en werken van de mensen waaronder ze zich bevindt. Ze zijn subjectiever dan journalistieke stukken, maar worden nooit navelstaarderig. Daardoor zijn de stukjes leuk voor wie Nijhuis wil volgen, maar ook voor wie Birma en Afghanistan stapsgewijs wil leren kennen.

Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat iemand de idee gehad heeft om die blogberichten te bundelen in een boekje. Weblog Afghanistan is een selectie van blogposts, niet meer, niet minder. Op scherm en in de context van flitsende informatie zijn die stukjes leuk en verhelderend, in boekverband worden ze erg licht en zelfs wat overbodig. Het medium is wel degelijk bepalend als betekenisomgeving voor de inhoud die erin verschijnt, dat voel je heel erg als je de notities van Nijhuis naleest tussen de harde covers van dit boekje. Nijhuis doet er beter aan het weblog rustig zichzelf te laten zijn, terwijl zij de tijd neemt om goede boeken te schrijven. Dat ze dat kan, bleek enkele jaren geleden met Birma. Land van geheimen.

Weblog Afghanistan door Minka Nijhuis is uitgegeven door Balans. 80 blzn. ISBN978 904 600 3358 2

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

LEES OOK

(C) Gie Goris
Acht maanden na het aantreden van de nieuwe Afghaanse regering is er nog altijd geen minister van Defensie, en dat voor een land in oorlog.
(c) Pajhwok Afghan News
Met een aanslag die 33 doden en 120 gewonden maakte op zaterdag 18 april presenteert de IS zich nu ook op het Afghaanse strijdtoneel.
World Bank Photo Collection (CC BY-NC-ND 2.0)
Vrouwenrechtenactivisten in Afghanistan hebben met steeds meer geweld te maken, maar krijgen geen steun van hun eigen regering.
DVIDSHUB (CC BY 2.0)
Meer dan tien jaar bezetting door het Amerikaanse leger heeft zijn sporen nagelaten, maar de Afghaanse president Ashraf Ghani is vastberaden om die bladzijde om te slaan.

Meest recent van Gie Goris

© Reporters/Jean Marc Quinet
Pleidooi voor een gulle openbare omroep
De Vlaamse regering bereidt een nieuwe beheersovereenkomst met de VRT voor. Deze namiddag vindt een hoorzitting daarover plaats in de Commissie Media van het Vlaams Parlement.
(C) Gie Goris
Exclusief gesprek met nieuwe minister van Defensie in Afghanistan
Acht maanden na het aantreden van de nieuwe Afghaanse regering is er nog altijd geen minister van Defensie, en dat voor een land in oorlog.
© Brecht Goris
Tariq Ali over het extreme centrum
Tariq Ali is de auteur van tientallen boeken, waaronder 'The Clash of Fundamentalisms' en het pas verschenen 'The Extreme Centre. A Warning'.
CC Eric Drooker (CC BY 2.0)
Media bedreigd door repressie en marktmonopolie
De Internationale Dag voor de Persvrijheid is dit jaar wellicht aanleiding om weer uitgebreid naar het recht om te beledigen te verwijzen.
X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 20.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.