MO*docs: Armadillo

Armadillo Official Trailer HD

Begin 2009 wordt de jonge Deen Mads voor zes maanden uitgezonden naar kamp Armadillo in de beruchte Afghaanse provincie Helmand. Wederopbouw is de kerntaak, maar dat boeit hem niet: oorlog betekent voor Mads in de eerste plaats spanning en avontuur.

De toenemende druk van de Taliban maakt van de eindeloze patrouilles een zenuwslopende ervaring. Tijdens een vuurgevecht maakt het bataljon zich schuldig aan buitensporig geweld. Beelden van de jonge militairen, high na een gewonnen confrontatie, kunnen het imago van de vredesmissie schaden. Als het thuisfront er lucht van krijgt, slaat de ontreddering in het kamp toe.

De kantelende, tollende en zwiepende camera maakt van Armadillo een reis door het brein van jonge mannen voor, tijdens en na een levensbedreigende missie. Van de oorspronkelijke bravoure resten - als de adrenaline is uitgewerkt - slechts paranoia, wantrouwen en desillusie. Armadillo - gemaakt met gevaar voor eigen leven door regisseur Janus Metz en en cameraman Lars Skree - is de meest indringende documentaire tot op heden over de slepende oorlog in Afghanistan.

MO*hoofdredacteur Gie Goris schreef in 2011 het boek Opstandland. De strijd om Afghanistan, Pakistan en Kasjmir. Als Afghanistanexpert stelt hij op 22 april op het filmfestival Open Doek Armadillo voor. Meer info vind u hier.

LEES OOK

Creative Commons License Gustavo Moya
De Peruaanse overheid probeert het verzet en de kritiek op extractieve projecten op gewelddadige wijze te onderdrukken.
CC RAY TYLER IMAGES
'Machismo' en seksisme vormen op Cuba een hindernis voor (plattelands)vrouwen om actief te zijn op de arbeidsmarkt.
Presidencia de la República del Ecuador (CC BY-NC-SA 2.0)
De Ecuadoraanse minister van Justitie, Ledy Zuniga, biedt vandaag publiekelijk excuses aan aan de inheemse Sarayaku-gemeenschap voor een olieproject dat bijna twintig jaar geleden van start ging.
Russ Ferriday (CC BY-SA 2.0)
De zon kan tegen 2050 de grootste bron van elektriciteit zijn, groter dan fossiele brandstoffen of kernenergie. Dat zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in twee nieuwe rapporten.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.